Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Μεξικό: 11 αστυνομικοί καταδικάστηκαν για τους φόνους 17 μεταναστών στα σύνορα με τις ΗΠΑ

Έντεκα αστυνομικοί κρίθηκαν ένοχοι χθες Πέμπτη για τις δολοφονίες το 2021 17 μεταναστών, που πυροβολήθηκαν προτού τα πτώματά τους καούν, στα σύνορα με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η εισαγγελία της πολιτείας Ταμαουλίπας του Μεξικού.

Το γραφείο του εισαγγελέα εξασφάλισε «την καταδίκη» 11 αστυνομικών για ανθρωποκτονία από πρόθεση και άλλου ενός που αντιμετώπιζε την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, διευκρίνισε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από ακροαματική διαδικασία που κράτησε πάνω από τρεις μήνες, ο δικαστής Πατρίσιο Λούγο Χαραμίγιο αποφάνθηκε πως υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις για την καταδίκη των πρώην αστυνομικών, οι ποινές των οποίων –θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες– ενδέχεται να φθάσουν ως ακόμη και τα 50 χρόνια κάθειρξης.

Την 23η Ιανουαρίου 2021, η εισαγγελία της Ταμαουλίπας ανακοίνωνε πως βρέθηκαν μέσα σε πυρπολημένο αυτοκίνητο τα απανθρακωμένα πτώματα 19 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους μεταναστών από τη Γουατεμάλα που προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα στην επικράτεια των ΗΠΑ μέσω του Μεξικού.

Τα θύματα «σκοτώθηκαν από σφαίρες και κατόπιν τα πτώματά τους κάηκαν», κατά την ίδια πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα άλλα δυο θύματα, σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, ήταν οι διακινητές των μεταναστών, οι οποίοι τους μετέφεραν στην περιοχή των συνόρων.

Αρχικά, και οι 12 αστυνομικοί κατηγορούνταν για φόνο. Όμως ένας από αυτούς δέχτηκε να συνεργαστεί με την εισαγγελία και καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας.

Από την πολιτεία Ταμαουλίπας, που βρέχεται από τον Κόλπο του Μεξικού, περνά ο πιο σύντομος δρόμος για τις ΗΠΑ από τον νότο. Όμως η πολιτεία χαρακτηρίζεται πολύ επικίνδυνη, λόγω της παρουσίας συμμοριών, οι οποίες απαγάγουν, απαιτούν λύτρα, δολοφονούν μετανάστες.

Ο τομέας της Καμάργο, όπου βρέθηκαν τα πτώματα, έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης ανάμεσα στο καρτέλ του βορειοανατολικού Μεξικού –προέκυψε όταν διασπάστηκε το καρτέλ Λος Σέτας– και το καρτέλ του Κόλπου.

Η υπόθεση συγκαταλέγεται στις πιο πολύνεκρες σφαγές μεταναστών που έχει ζήσει ποτέ το Μεξικό, έπειτα από εκείνην 72 ανθρώπων από φερόμενους ως διακινητές ναρκωτικών, που διαπράχθηκε επίσης στην πολιτεία Ταμαουλίπας, τον Αύγουστο του 2010.



Source link