Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Μαρία Ψαθά: Το 40ημερο μνημόσυνό της στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών

Μια πολύ δραστήρια και δυναμική γυναίκα στον χώρο των γραμμάτων και της τέχνης έφυγε από κοντά μας: Η Μαρία Ψαθά κόρη του Τραπεζούντιου δημοσιογράφου, λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά και εκδότρια των Απάντων του, ακούραστη διαδότρια του έργου του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο κόσμος του θεάτρου και της τέχνης που την αγάπησε πολύ θα τιμήσει την μνήμη της την ερχόμενη Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 11.15 πμ στο Α Νεκροταφείο Αθηνών στο 40ημερο μνημόσυνό της καθώς η κηδεία της έγινε κοντά στο Δεκαπενταύγουστο σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μαρία Ψαθά αγαπημένη μητέρα του Οδυσσέα, της Λένας και της Λίζας και γιαγιά της Μαρίλης και της Έλλης φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ανήσυχο πνεύμα της την ώθησε από τα νεανικά της χρόνια στη δημοσιογραφία με άρθρα της στον Ταχυδρόμο και στο Βήμα και μετά τη γέννηση των τριών παιδιών της στον εμπορικό τομέα όπου διέπρεψε ως διευθύντρια πωλήσεων πετρελαίου στον Όμιλο Γιάννη Λάτση.

Μετά τον θάνατο του αγαπημένου της πατέρα Δημήτρη Ψαθά αφιερώθηκε στη διάδοση του έργου του και διοργάνωσε εκατοντάδες αφιερωματικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και βραδιές στις οποίες τίμησε τους σπουδαίους πρωταγωνιστές των έργων του:  Ντίνο Ηλιόπουλο, Γιάννη Γκιωνάκη, Ρένα Βλαχοπούλου, Θύμιο Καρακατσάνη, Άννα Παναγιωτοπούλου με τα Αναμνηστικά Μετάλλια Ψαθά που τα προσέφερε στη μνήμη του.

Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαρία Ψαθά, Γιάννης Γκιωνάκης και Θύμιος Καρακατσάνης

Ίων Βορρές , Μαρία Ψαθά και Δημήτρης Χορν

Η Μαρία Ψαθά συνεργάστηκε με πολλούς θεατρικούς παραγωγούς και σκηνοθέτες για την παρουσίαση των διαχρονικών του έργων του πατέρα της όπως χαρακτηριστικά πιο πρόσφατα για τη θρυλική «Μαντάμ Σουσού» που ανέβηκε με τεράστια επιτυχία το 2018 στο θέατρο «Παλλάς» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με πρωταγωνίστρια τη Δήμητρα Παπαδοπούλου, με το «Ξύπνα Βασίλη» που παίχτηκε στο «Εθνικό Θέατρο» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Γάλλο και την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και μετο «Ζητείται Ψεύτης» που ανέβηκε το 2019 στο θέατρο «Παλλάς» σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Παρτσαλάκη κά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Zέτα Μακρυπούλια, Μαρία Ψαθά και Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Μαζί με την κόρη της Λένα Νίτσου ίδρυσαν τον εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά» από τον οποίο κυκλοφόρησαν τα Άπαντα του Δημήτρη Ψαθά ανάμεσά τους τα αγαπημένα του βιβλία«Μαντάμ Σουσού», «Η Θέμις έχει Κέφια», «Η Θέμις έχει Νεύρα», «Ζητείται Ψεύτης», «Ξύπνα Βασίλη», «Φον Δημητράκης», «Φωνάζει ο κλέφτης, και οι συλλογές χρονογραφημάτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά συγκεντρωμένες σε βιβλίο μετά τον θάνατο του Δημήτρη Ψαθά με τους τίτλους «Στο καρφί και στο πέταλο», «Στου κουφού την πόρτα» και «Το εύθυμο καρνέ» καθώς και το επικό ιστορικό-αυτοβιογραφικό χρονικό του Δημήτρη Ψαθά «Γη του Πόντου».

Δήμητρα Παπαδοπούλου, Μαρία Ψαθά και Γιάννης Κακλέας

Η Μαρία Ψαθά αναπαύεται τώρα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών δίπλα στον αγαπημένο της πατέρα Δημήτρη Ψαθά που τόσο λάτρεψε,τη  μητέρα της Αγγελική Ψαθά και στην Τραπεζούντια γιαγιά της που απ αυτήν πήρε το όνομά της τη Μαρία Χαραλαμπίδου – Ψαθά.

Μαρία Ψαθά, Λευτέρης Παπαδόπουλος και η κόρη της Λένα Νίτσου.

Ρένα Βλαχοπούλου, Αλίκη Βουγιουκλάκη και Μαρία Ψαθά.



Source link