Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας: Ευθύνες σε κυβερνήσεις και Περιφέρεια για τη λειψυδρία

“Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεως και της περιφέρειας, η Θεσσαλία, αντιμέτωπη με προβλήματα λειψυδρίας και ερημοποίησης” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Ξηρασίας που τιμάται την 17η Ιουνίου.

Όπως αναφέρεται: “Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να βρέχει σποραδικά, όμως η Θεσσαλία παρουσιάζει εδώ και χρόνια, σοβαρό υδατικό έλλειμμα.  Ήδη απ’ το 2017 είχε εντοπιστεί έλλειμμα 3 δισ. κυβικών ετησίως και 600 εκατ. κυβικών νερού για την άρδευση” και παραθέτει έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί και άλλες ενέργειες που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει όλη η Περιφέρεια.

Στην ανακοίνωση της ΛΑ.ΣΥ αναφέρεται μεταξυ άλλων:

Αυτό το παλιό πρόβλημα της λειψυδρίας για τον Θεσσαλικό κάμπο, προβάλει ξανά απειλητικό στο αμέσως επόμενο διάστημα, λόγω και της μείωσης των χειμερινών βροχοπτώσεων, αλλά παράλληλα και ο κίνδυνος για καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των συμπληρωμάτων τους, της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και των δημοτικών αρχών, είναι τεράστιες.

Ευθύνες που συνίστανται αφενός στη μη υλοποίηση μιας σειράς έργων υποδομής για την μεταφορά και ταμίευση του νερού και αφετέρου στην όλο και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του νερού, είτε μέσω των κρατικών και δημοτικών οργανισμών, είτε με την παράδοσή του σε επιχειρηματικούς ομίλους.(…)

(…)Τα περισσότερα απ’ αυτά που εξαγγέλθηκαν επανειλημμένα απ’ όλες τις κυβερνήσεις και την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, δεν έχουν κατασκευαστεί εδώ και 2 δεκαετίες τουλάχιστον, ενώ ορισμένα δεν έχουν καν έτοιμη μελέτη!

Περισσεύουν οι ανέξοδες δηλώσεις και ο εμπαιγμός, από πρωθυπουργούς, υπουργούς, βουλευτές της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ότι έχουν δήθεν πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας. Το αποτέλεσμα τους διαψεύδει.

Κανένα βήμα ουσιαστικά για την ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου, τη σήραγγα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, για τα φράγματα Συκιάς, Μουζακιου, Μεσοχώρας. 

Κανένα ή ελάχιστα βήματα προόδου για τα φράγματα (Αγιονερίου, Πύλης, Νεοχωρίτη, Καλούδας, Καλού Νερού, Αγ. Αντωνίου, Αγ. Τριάδος, Κερασούλας, ρουφράκτη Τιτάνου Δελερίων, Ναρθακίου, Διλόφου, αναστόμωσης πηγών Βρυσιών), τους ταμιευτήρες (Κοιλάδας, Αγίων Αναργύρων).

Τα «δρομολογημένα» φράγματα (Σκοπιάς, «Μπελμά» Αγιάς, «Λιβαδότοπος» Πουρναρίου-Αμπελακίων) καθυστερούν, ενώ το φράγμα Ληθαίου, δεν έχει ολοκληρωθεί μετά από 20 χρόνια κατασκευής του.

Το θυρόφραγμα «Γυρτώνης» επι του Πηνειού, που έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, δεν έχει φορέα λειτουργίας και αντιμετωπίζει προβλήματα. Το φράγμα «Μαυρομάτι» Αλμυρού, που η κατασκευή του ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες ή υπάρχουν κακοτεχνίες, που εμποδίζουν την αξιοποίησή του, το ίδιο η λιμνοδεξαμενή στον Πάνορμο Σκοπέλου.(…)

  • Να πάψει το νερό να είναι εμπόρευμα και να κατοχυρωθεί πραγματικά ως κοινωνικό αγαθό, για να σταματήσει να βρίσκεται στα χέρια κάθε είδους Α.Ε που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος. Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της ευρωενωσιακής Οδηγίας για το νερό και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Να ολοκληρωθούν γρήγορα τα έργα εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου (σήραγγα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, φράγματα Συκιάς, Μουζακιου, Μεσοχώρας, κλπ), χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες. Να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν χωρίς ΣΔΙΤ και πρόσθετη επιβάρυνση των αγροτών και των κατοίκων, όλα τα φράγματα που ξεκίνησαν και προαναφέραμε, όπως και τα φράγματα που δεν ξεκίνησαν και προαναφέραμε.
  • Άμεση υλοποίηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων υποδομής για άρδευση, ύδρευση-αποχέτευση, αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά αντιδιαβρωτικά χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης σε όλη τη Θεσσαλία, με ευθύνη του κράτους και με μετατόπιση του οικονομικού βάρους στο κεφάλαιο.
  • Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους
  • Πλήρη, σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων με ουσιαστικές αυξήσεις πάνω απ’ τον πληθωρισμό, με 35ωρο – 5ήμερο – 7ωρο. και να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ΔΕΥΑ.





Source link