Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

ΛΑ.ΣΥ: Επερώτηση για τη μη κατασκευή των ταμιευτήρων σε Κοιλάδα και Αγίους Αναργύρους Λάρισας

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τσιαπλές Αναστάσιος, Γκαραλιάκος Ζήσης, Νάνος Αποστόλης και Μπακάση Βασιλική με επερώτηση προς την περιφερειακή αρχής Θεσσαλίας, ζητούν να ενημερωθούν για τη μη κατασκευή των πεδινών ταμιευτήρων και δικτύων άρδευσης, στις περιοχές της Κοιλάδας και των Αγίων Αναργύρων Λάρισας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης έχει ως εξής:
Στις 5/9/2007, σε συνάντηση που είχε ο τότε νομάρχης Λάρισας, κ. Κατσαρός, με τους τότε δημάρχους Κοιλάδας, κ. Παπακρίβο και Κραννώνα, κ. Καρτσαφλέκη, τους είχε ενημερώσει ότι η Νομαρχία Λάρισας θα προχωρούσε στην κατασκευή δυο πεδινών ταμιευτήρων, σε περιοχές της Κοιλάδας και των Αγίων Αναργύρων, για την άρδευση 6.000 περίπου στρεμμάτων, για τους οποίους είχαν ξεκινήσει οι μελέτες.

Ο πρώτος, θα ήταν χωρητικότητας 1,2 εκ. κυβικών μέτρων νερού και ο δεύτερος 1,1 εκ. κυβικών μέτρων νερού. Η τροφοδοσία του πρώτου θα γινόταν από τον Πηνειό με κατασκευή αντλιοστασίου και αγωγού μήκους 6,5 χλμ και ο δεύτερος από τον πρώτο, με κατασκευή αντλιοστασίου στον ταμιευτήρα Κοιλάδας και αγωγού άλλων 5,5 χλμ, για την μεταφορά νερού στον δεύτερο ταμιευτήρα. Παράλληλα θα κατασκευάζονταν ένας ακόμα αγωγός 800 μ. για την μεταφορά νερού και στον υφιστάμενο ταμιευτήρα του Μαυροβουνίου.

Τον Απρίλιο του 2009, ο τότε αντινομάρχης κ. Κουτσογιάννης και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας (Ν.Δ) κ. Φακής, Αρζουμανίδης και Σιδερόπουλος, σε συνάντηση με κατοίκους του δήμου Κοιλάδας στο Κουτσόχερο, τη Μάνδρα και την Αμυγδαλέα, είχαν δηλώσει ότι είχε ολοκληρωθεί η τεχνική μελέτη του ταμιευτήρα Κοιλάδας και ότι μέσα στο 2009, θα ολοκληρώνονταν η περιβαλλοντική μελέτη, καθώς και οι αντίστοιχες τεχνικές και περιβαλλοντικές για τον ταμιευτήρα των Αγίων Αναργύρων, για το αντλιοστάσιο, και για την υπογείωση των αγωγών μεταφοράς του νερού, ώστε να είναι ώριμα τα έργα για ένταξη στο πρόγραμμα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Το 2010, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση την διαδέχθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά τα έργα των δυο πεδινών ταμιευτήρων Κοιλάδας, Αγίων Αναργύρων, αντλιοστάσια, αγωγοί μεταφοράς νερού, κλπ, μέχρι σήμερα (2023) δεν κατασκευάστηκαν, ούτε υπάρχει καμία ενημέρωση γιατί δεν προχώρησαν, ούτε από την Περιφέρεια, ούτε από καμία κυβέρνηση (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ).

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαικής Συσπείρωσης, επερωτάμε την περιφερειακή αρχή, να μας απαντήσει:

  1. Γιατί δεν προχώρησε η δημοπράτηση και κατασκευή των συγκεκριμένων φραγμάτων και των δικτύων άρδευσης-ύδρευσης ;
  2. Αν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες (τεχνικές, περιβαλλοντικές) των δυο ταμιευτήρων Κοιλάδας & Αγίων Αναργύρων, των αντλιοστασίων στον Πηνειό και στην Κοιλάδα, των αγωγών μεταφοράς του νερού και των αρδευτικών δικτύων;
  3. Αν χρειάζονται απαλλοτριώσεις για την κατασκευή των παραπάνω έργων και αν ναι, έχουν γίνει;
  4. Αν έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή των συγκεκριμένων φραγμάτων και των δικτύων άρδευσης-ύδρευσης;
  5. Αν σκοπεύει να κατασκευάσει τα συγκεκριμένα έργα (ταμιευτήρες Κοιλάδας και Αγίων Αναργύρων, αντλιοστάσια, αγωγούς μεταφοράς νερού και δίκτυα άρδευσης), χωρίς ΣΔΙΤ και πρόσθετες επιβαρύνσεις των αγροτών της περιοχής;





Source link