Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Λάρισα: Εκδήλωση για τα 80 χρόνια της ΕΠΟΝ

Το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ–ΔΣΕ πραγματοποίησε, σήμερα το πρωί, εκδήλωση για να τιμήσει τα 80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Λάρισα: Εκδήλωση για τα 80 χρόνια της ΕΠΟΝ

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Θανάσης Σερδένης.

Λάρισα: Εκδήλωση για τα 80 χρόνια της ΕΠΟΝ

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η Αγγέλα Τσιάτσου, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΝΕ και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ. Τέλος, προβλήθηκε βίντεο από τη δράση της ΕΠΟΝ.

Λάρισα: Εκδήλωση για τα 80 χρόνια της ΕΠΟΝ

Aποσπάσματα από την ομιλία για τα 80 χρόνια της ΕΠΟΝ

«Στις 23 Φλεβάρη 2023 συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Η ΕΠΟΝ, έμελε να γράψει απαράμιλλες ηρωικές σελίδες στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από το ναζί κατακτητή και, γενικότερα, στην αγωνιστική ιστορία του νεολαιίστικου κινήματος στη χώρα μας.
Στην πορεία του αγώνα συσπείρωσε περισσότερους από 600 χιλιάδες νέων κοριτσιών και αγοριών της πατρίδας μας.
Την αναγκαιότητα δημιουργίας, τότε, μιας νεολαιίστικης οργάνωσης όπου θα συσπειρώνεται, θα παλεύει και θα δρα η νεολαία στα πλαίσια του απελευθερωτικού αγώνα δίπλα στο ΕΑΜ, αποφάσισε το ΚΚΕ στη 2 η Πανελλαδική του Συνδιάσκεψη, που συνήλθε το τελευταίο 10ήμερο του Δεκέμβρη 1942 και εξέτασε αναλυτικά τα προβλήματα του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος.
Έτσι με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ, ιδρύθηκε στις 5 Φλεβάρη 1942 στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων (ΕΑΜΝ), στο οποίο συμμετείχαν εκτός από την ΟΚΝΕ, η «Φιλική Εταιρεία Νέων», η «Λεύτερη Νέα», η «Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδας» και η «Δημοκρατική Ένωση Νέων». Στη συνέχεια έγινε σύσκεψη της ΚΕ του ΕΑΜ Νέων (14 Γενάρη 1943) και ακολούθησε η σύσκεψη (1 η Φλεβάρη 1943) των καθοδηγήσεων της ΟΚΝΕ, της Λαϊκής Επαναστατικής Νεολαίας και της Σοσιαλιστικής Επαναστατικής Πρωτοπορίας Ελλάδας που προετοίμασαν την ίδρυση της ΕΠΟΝ
“.





Source link