Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Κ. Μητσοτάκης: Η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών ξεκινά άμεσα (video)

Προτεραιότητα η διάσωση όσων ανθρώπων κινδυνεύουν και αμέσως μετά η αποκατάσταση των ζημιών, ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού, που βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι τα απαιτούμενα κονδύλια για την καταβολή των αποζημιώσεων και την επισκευή όλων των υποδομών, υπάρχουν, ενώ σημείωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη ενίσχυση από ευρωπαϊκούς πόρους.

Με τη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο πρωθυπουργός ολοκληρώνει την πρώτη φάση της επίσκεψής του στη Θεσσαλία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις εικόνες της απόλυτης καταστροφής και εκπέμπει μήνυμα ενότητας.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός: «Θέλω να ζητήσω από όλες και από όλους να είμαστε ενωμένοι σε αυτή την πολύ μεγάλη πρόκληση, μία ακόμα πρόκληση, για την πατρίδα μας. Δεν το βάζουμε κάτω. Είμαστε εδώ και στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες, δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση…Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή την πρωτοφανή κακοκαιρία και να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε αυτά τα οποία η φύση με τόσο πρωτοφανή μανία κατέστρεψε. Η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών ξεκινά άμεσα. Η χώρα έχει τις οικονομικές δυνατότητες να βοηθήσει και να στηρίξει τους πολίτες.

Η χώρα έχει και τις οικονομικές δυνατότητες, αλλά και τον μηχανισμό γρήγορης αρωγής έτσι ώστε οι συμπολίτες μας που επλήγησαν να δουν γρήγορα την ανακούφιση την οποία μπορεί να τους παρέχει το κράτος. Έχω ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής, την κα von der Leyen, προκειμένου να διερευνήσουμε όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε η χώρα μας να έχει μια πρόσθετη στήριξη και η ευρωπαϊκή αρωγή να μη μένει στα λόγια, αλλά να εκδηλώνεται στην πράξη. Έχουμε, επίσης, εκκινήσει τις διαδικασίες συνομιλίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους για να μπορούμε να κάνουμε άμεσα τις παρεμβάσεις στα έργα υποδομής».

Ο πρωθυπουργός πέταξε πάνω από τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και αντικρίζει το βαρύ αποτύπωμα που άφησε στο σφοδρό πέρασμά της η κακοκαιρία «Ντάνιελ». Με την άφιξή του στο στάδιο της Καρδίτσας συνομίλησε με τους απεγκλωβισθέντες που μετέφεραν εκείνη την ώρα τα ελικόπτερα, αλλά και με τους διασώστες της πυροσβεστικής και του στρατού, τους πιλότους, το προσωπικό του ΕΚΑΒ, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Στη σύσκεψη στο δημαρχείο της Καρδίτσας με δημάρχους του νομού, εκπέμπει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι χρειάζεται για να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των καταστροφών…

«Αυτή τη στιγμή τι προέχει: πρώτον, η σωτηρία των ανθρώπων και ο απεγκλωβισμός ειδικά όσων κινδυνεύουν από τα χωριά στα οποία ακόμα δεν έχουμε πρόσβαση. Επιχειρήσεις, αγροτικοί παραγωγοί. Ξέρουμε ότι έχουμε μία μεγάλη ζημιά, αλλά έχουμε ήδη κινητοποιήσει τον ΕΛΓΑ για να μπορέσουμε να βρούμε τα σχετικά χρήματα για να καλύψουμε τις ζημιές των παραγωγών μας».

Στη διάρκεια της σύσκεψης, οι δήμαρχοι θέτουν τις προτεραιότητες, με έμφαση:

-Απεγκλωβισμοί πολιτών.

-Τροφοδοσία.

-Περίθαλψη όσων έχουν μείνει χωρίς σπίτια.

-Αποκατάσταση ηλεκτροδότησης-υδροδότησης.

-Καταγραφή ζημιών. Γρήγορες αποζημιώσεις. Αποκατάσταση υποδομών.

Στον κόμβο Μεγάλων Καλυβίων, στα Τρίκαλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τα προβλήματα στην περιοχή. Η πλατφόρμα της κρατικής αρωγής για την ενίσχυση των πληγέντων αναμένεται να ανοίξει τη Δευτέρα.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Βόλο και προήδρευσε σε σύσκεψη με Δημάρχους με θέμα την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία και τα απαιτούμενα μέτρα στήριξης.

Ρεπορτάζ Δημήτρης Γκάτσιος

Αποστολή: Γεωργία Σκιτζή





Source link