Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Κλίμα: Μόνο ο Μπάιντεν παρών στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ για το κλίμα

Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την επόμενη COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με νωπές τις πληγές της σαρωτικής επέλασης του κυκλώνα Ντάνιελ στη Μεσόγειο που έκλεισε την αυλαία ενός καλοκαιριού με πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές στο βόρειο ημισφαίριο (πυρκαγιές και πλημμύρες από τη Χαβάη μέχρι την Ελλάδα και τη Λιβύη που άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς), οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών του ΟΗΕ συναντώνται την Τετάρτη στην ετήσια «γενική συνέλευση για το Μέλλον» που διοργανώνει ο Οργανισμός τη βδομάδα αυτή στην Νέα Υόρκη.

«Οι άνθρωποι περιμένουν από τους ηγέτες τους να βρουν μια λύση για να βγει η ανθρωπότητα από αυτό το χάος»

Πρόκειται μια γενική συνέλευση εκ προοιμίου υποβαθμισμένη από το γεγονός και μόνο ότι από τους ηγέτες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας μόνο ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα παραστεί. Και αν εξαιρέσει βέβαια κανείς τον Βλαντιμίρ Πούτιν που αν πατούσε ποτέ το πόδι του σε αμερικανικό έδαφος θα μεταφερόταν πάραυτα σιδηροδέσμιος στη Χάγη για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, αν εξαιρέσει και τον Σι Τζινπίνγκ που για να επισκεφθεί πλέον τις ΗΠΑ με οποιαδήποτε αφορμή θα πρέπει να έχει προηγηθεί μακρά διπλωματική προετοιμασία, η απουσία των ηγετών της Βρετανίας και της Γαλλίας είναι «ηχηρή». Κάτι που στηλίτευσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.

«Δεν είμαστε γκαλά μόδας»

«Κοιτάξτε, κατ’ αρχάς δεν πρόκειται για γκαλά μόδας. Η γενική συνέλευση είναι ένα πολιτικό Σώμα στο οποίο αντιπροσωπεύονται όλες οι κυβερνήσεις του πλανήτη. Και έχει σημασία να αντιπροσωπεύονται από κάποιον που με το θεσμικό του κύρος και το πολιτικό εκτόπισμα μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι η χώρα του αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της συγκυρίας και κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αυτή φέρνει», δήλωσε ο Γκουτέρες όταν ρωτήθηκε για την απουσία του βρετανού πρωθυπουργού και του γάλλου προέδρου (ο Μακρόν θα στείλει στη Νέα Υόρκη την υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολονά επειδή ο ίδιος θα υποδεχθεί στο Παρίσι το βασιλιά Κάρολο και τον πάπα Φραγκίσκο).

«Οι άνθρωποι περιμένουν από τους ηγέτες τους να βρουν μια λύση για να βγει η ανθρωπότητα από αυτό το χάος. Από την αύξηση της συχνότητας και την επιδείνωση των επεισοδίων φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή μέχρι την παγκόσμια κρίση κόστους ζωής, την αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα και τη δραματική αναστάτωση που φέρνουν οι θεαματικές τεχνολογικές εξελίξεις», είπε ο πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής του ΟΗΕ.

Τιτάνιο έργο

«Ενώ οι αντιπροσωπείες των 193 κρατών-μελών συγκεντρώνονται για την εβδομάδα της ετήσιας γενικής τους συνέλευσης, ο ΟΗΕ αγωνίζεται ταυτόχρονα να κρύψει την απώλεια επιρροής του. Η απουσία από τις εργασίες των τεσσάρων από τους πέντε ηγέτες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας το δείχνει με γλαφυρό τρόπο», γράφει από τη Νέα Υόρκη η ανταποκρίτρια της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας «Les Echos», Βερονίκ Ντε Μπιγιόν. Θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς ότι αν η μάζωξη δεν γινόταν στη γειτονική Νέα Υόρκη, ούτε ο ογδοηκοντούτης Μπάιντεν θα ξεκινούσε από την Ουάσιγκτον ένα υπερατλαντικό ταξίδι προκειμένου να συμμετάσχει.

«Ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσει. Θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και να πείσει για την ικανότητά του να προωθήσει τα θέματα. Και τα περισσότερα από αυτά τα θέματα τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποτύχει να τα διαχειριστούν τόσο επειδή αυτά ξεφεύγουν και υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες του Οργανισμού όσο και επειδή τα κράτη-μέλη έχουν πάψει πλέον να εμπιστεύονται το ένα το άλλο», όπως εκτιμούν σε πρόσφατο σημείωμά τους οι Πάτρικ Στιούαρτ και Μινχ-Του Φαμ του Carnegie Endowment for International Peace, μιας αμερικανικής δεξαμενής σκέψης για την προώθηση της ειρήνης.

Περίπλοκος κόσμος

Οι δύο ερευνητές εξηγούν ότι «οι διπλωματικές διαφορές που χωρίζουν σήμερα τον κόσμο δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις διαφορές Ανατολής και Δύσης, που τοποθετούν την Κίνα και τη Ρωσία απέναντι στην κοινότητα των προηγμένων δημοκρατιών της αγοράς, αλλά και με τις διαφορές Βορρά και νότου, που φέρνουν αντιμέτωπες τις πλούσιες χώρες με τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».

Ως εκ τούτου «δεν είναι πλέον ώρα οι μεγάλοι σύμμαχοι της Ουκρανίας να προσπαθήσουν με τις ομιλίες τους να συσπειρώσουν, όπως έπραξαν πέρυσι, τις πολυάριθμες ακόμη χώρες, μεταξύ αυτών την Ινδία, το Βιετνάμ, τη Σαουδική Αραβία και άλλες, που δεν έχουν ενστερνιστεί τα αισθήματα απόλυτης αποστροφής και καταδίκης της ρωσικής εισβολής», συμπληρώνουν οι Στιούαρτ και Φαμ.

Ο Μπάιντεν, πάντως, την Πέμπτη θα υποδεχθεί τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον. Όσο τον ΟΗΕ, είναι αναπόφευκτες οι αναλογίες της παρακμής του με την αντίστοιχη της Κοινωνίας των Εθνών το Μεσοπόλεμο.

Πηγή: OT.gr

Ένας ακόμα μεγάλος τίτλος

Ο Σπανούλης είναι ο πρώτος μεγάλος άσος του Ολυμπιακού που κρέμασε τη φανέλα του στο λιμάνι



Source link