Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Κινητό καφενείο κερνάει κρασί και …παράδοση μέσα από Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι

Παίρνουν τις …φωνές τους, τα τραγούδια τους και άφθονο κρασί και πηγαίνουν από πόλη σε πόλη για να τα μοιραστούν με θαμώνες καφενείων. Το πολυφωνικό σύνολο Κατα-φωνή (Kataphon-e) ταξιδεύει στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα με σκοπό να αναδείξει τόσο το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι, όσο και τον Οινοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», που λειτουργεί αδιάλειπτα επί 100 χρόνια.

Πρόκειται για δύο στοιχεία, που είναι εγγεγραμμένα στο αρχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το συγκεκριμένο project με τίτλο «Κινητή Πολυφωνία, μια μουσική performance πολυφωνίας», πραγματοποιείται με αφορμή τα 20 έτη από την υπογραφή της Σύμβασης της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος θέλει να έχει μία επαφή με την παράδοση, χωρίς αυτό να είναι συντηρητικό ή οπισθοδρομικό, αλλά νοσταλγικό με πιο ρομαντική διάθεση. Άλλωστε νομίζω ότι αυτά τα τραγούδια, ούτως ή άλλως όλα πραγματεύονται πανανθρώπινες αξίες, που μιλάνε στην καρδιά μέσα από τα τόσο απλά γραμμένα λόγια των δημοτικών τραγουδιών» δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ξανθίππη Κουτούφη, μέλος του πολυφωνικού συνόλου Κατα-φωνή.

Τα μέλη του νεοσύστατου συνόλου λοιπόν, σε μια δομή κινητού καφενείου, θα παρουσιάσουν χωρίς μουσικά όργανα, μόνο με τις φωνές τους, ένα ρεπερτόριο 15 ηπειρώτικων πολυφωνικών τραγουδιών. «Αποτελούμαστε από 10-12 άτομα, που ξεκινήσαμε με ρεπερτόριο αποκλειστικά ηπειρωτικών τραγουδιών. Στην ουσία μας δημιούργησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, γιατί κατά τ’ άλλα οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε και σε άλλα φωνητικά σύνολα όπου ασχολούμαστε γενικά με το παραδοσιακό τραγούδι κυρίως της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων» εξηγεί η κ. Κουτούφη.

Η ίδια, είναι μεταφράστρια και καθηγήτρια γαλλικών, όπως και ιδρυτικό μέλος των γιανιjazz, μιας ομάδας από τα Γιαννιτσά που παρουσιάζει ζωντανή μουσική από όλα τα είδη, όπως jazz, blues, ethnic, balkan, funk, reggae, ελληνικό rock, έντεχνο κ.ά. Μάλιστα οι γιανιjazz υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη εκδήλωση. «Όπως έχει γίνει η ζωή τα τελευταία χρόνια, εάν δεν διανθιστεί με κάτι συλλογικό δεν βγαίνει. Έτσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον, γιατί όσες φορές κλείνομαι και ασχολούμαι μόνο με τον εαυτό μου, είμαι λιγότερο χαρούμενη απ’ ότι αν εμπλακώ σε κάποια συλλογικότητα και νιώθω ότι προσφέρω κάτι έστω και λίγο» τονίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «Κατα-φωνή» είναι άντρες και γυναίκες μεταξύ 30-40 ετών, που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Αν και οι κύριες δραστηριότητές τους είναι άλλες, όλοι τους έχουν επαφή με τη μουσική. Με εφόδια τις φωνές τους και την αγάπη τους για την πολιτιστική παράδοση δημιούργησαν το μουσικό σύνολο, όπου κάνουν πρόβες χωριστά και πριν τις εμφανίσεις τους ενώνονται και τις ολοκληρώνουν. «Επειδή στα ηπειρώτικα τραγούδια υπάρχει συγκεκριμένη δομή και είναι αυστηρή η πολυφωνία μέσα στην οποία μπορούμε να κινηθούμε, χωρίζουμε τους “ρόλους” ώστε ο καθένας να δουλέψει τον δικό του και στο τέλος κάνουμε πρόβες όλοι μαζί», αναφέρει η 34χρονη μεταφράστρια.

Το κινητό καφενείο, που είτε θα δημιουργείται αυτοσχέδια με καρέκλες και τραπέζια στην πλατεία του εκάστοτε σταθμού του, είτε θα στεγάζεται σε ένα υπαρκτό καφενείο, ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή από την Κατερίνη, την επόμενη μέρα πηγαίνει σε Αλεξάνδρεια και Βέροια και την Κυριακή σε Γουμένισσα και Γιαννιτσά. Το πρόγραμμα των επόμενων εβδομάδων έχει στάση στις 16/9 στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας, στις 17/9 στις Μικροθήβες Μαγνησίας και το Σαββατοκύριακο 23-24/9 στο Πήλιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ



Source link