Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Καρδίτσα: Αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ προανήγγειλε ο Λ. Αυγενάκης

Μέσα στους επόμενους μήνες, αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση, θα αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, όπως ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Λ. Αυγενάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε σήμερα το μεσημέρι (23/8) στο δημαρχείο Καρδίτσας παρουσία, μεταξύ άλλων, εκπροσώπων αγροτικών και κτηνοτροφικών φορέων και συλλόγων.

Παράλληλα, η μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι βασική προτεραιότητα ώστε να λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα προσφέροντας διαφάνεια και δικαιοσύνη στους παραγωγούς. Ο υπουργός τάχθηκε κατά οποιασδήποτε μονοπωλιακής αντίληψης και τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει την εντολή του πρωθυπουργού και να «σπάσει αυγά».

Όπως είπε, και παράλληλα αναφέρεται σε δελτίο τύπου του Υπουργείου, «φθάσαμε στο σημείο μηδέν. Η παλιά νοοτροπία οδήγησε σε λάθος δρόμους. Ο καθένας από τους εμπλεκόμενους έχει τη δική του ευθύνη. Παιχνιδάκια στην πλάτη των αγροτών δεν θα επιτρέψω να γίνουν», τόνισε, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχει σε όλα διαφάνεια και εσωτερικός έλεγχος.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο νέος κανονισμός θα δώσει νέες δυνατότητες κάλυψης βασικών και νέων κινδύνων, αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη. Η αλλαγή δεσμεύθηκε ότι θα γίνει με διάλογο με τους εμπλεκομένους, ζήτησε προτάσεις από τους εκπροσώπους συνεταιρισμών και με κατηγορηματικότητα δήλωσε ότι θα παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Επιπλέον, προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Μίλησε για το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, υπενθυμίζοντας ότι η Θεσσαλία έχει μεγάλο μερίδιο στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» προϋπολογισμού 4 δις ευρώ, ενώ από τα έξι μεγάλα έργα που γίνονται μέσω ΣΔΙΤ, τα δύο εκτελούνται στη Θεσσαλία.

Το ΥπΑΑΤ στοχεύει στην είσοδο 60.000 νέων στον πρωτογενή τομέα προσφέροντας κίνητρα και κάνοντας πιο ελκυστικό το αγροτικό επάγγελμα. Προς την κατεύθυνση αυτή θύμισε ότι κινήθηκε και η πρώτη απόφαση που έλαβε για ένταξη περίπου 2.100 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ενισχύοντας τον προϋπολογισμό του προγράμματος κατά 77 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αυγενάκης κάλεσε και πάλι τους αγρότες να αντιμετωπίζουν το υπουργείο ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι ως υπουργείο επιδοτήσεων

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, οι Βουλευτές Λάρισας, Χρ. Κέλλας, Χρ. Καπετάνος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, οι βουλευτές Καρδίτσας, Γιώργος Κωτσός, Ασημίνα Σκόνδρα και Αριστοτέλης Σπάνιας, οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος.

Το αυριανό πρόγραμμα του κ. Αυγενάκη περιλαμβάνει τις παρακάτω επισκέψεις

09:30 πμ Επίσκεψη στο Κέντρο ποιοτικού ελέγχου βάμβακος,  Δ/ντης Μοχάμεντ Νταράουσε

10:00 πμ Επίσκεψη στο ΤΟΕΒ Ταυρωπού (Σχετικά με το νέο έργο των κλειστών αρδευτικών δικτύων)

11:00 πμ Επίσκεψη στο εργοστάσιο νερού ΘΕΟΝΗ, Βατσουνιά

www.ertnews.gr



Source link