Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Κακοκαιρία Daniel: Φόβοι για πάνω από 2.000 νεκρούς από τις πλημμύρες

Καταστροφικό το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και από τη Λιβύη. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες που εξαφάνισαν κάτω από το νερό ολόκληρες γειτονιές στις παράκτιες πόλεις της βορειοαφρικανικής χώρας.

«Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι, περισσότεροι από 2.000 είναι νεκροί»,  δήλωσε σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Masar ο επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης, που είναι εγκατεστημένη στη Βεγγάζη, Οσάμα Χαμάντ.

Άνθρωποι στις στέγες των σπιτιών και τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων

Προηγούμενος απολογισμός, που είχε δώσει εκπρόσωπος της παράλληλης κυβέρνησης, έκανε λόγο για τουλάχιστον 150 νεκρούς από τις πλημμύρες, που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στη Λιβύη, ωστόσο δεν περιλάμβανε την Ντέρνα, την πόλη που επλήγη χειρότερα από την κακοκαιρία και παραμένει δύσκολα προσβάσιμη από τις αρχές.

Βίντεο από την πόλη αυτή, που κυρήχθηκε ζώνη καταστροφής και κάνουν το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν ανθρώπους να έχουν ανέβει στις στέγες των σπιτιών τους ή πάνω στα αυτοκίνητά τους στην προσπάθεια τους να σωθούν.

Χιλιάδες αγνοούμενοι

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους στη Ντέρνα περίπου 5.000 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Η καταιγίδα έπληξε την ανατολική περιοχή της Λιβύης χθες το απόγευμα και κυρίως τις παραλιακές πόλεις Τζαμπάλ αλ-Αχνταρ και την Βεγγάζη όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Η περιοχή είχε ήδη πληγεί από κατακλυσμιαίες βροχές εδώ και μερικές ημέρες.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται, είπαν αυτόπτες μάρτυρες. Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κλείνοντας σχολεία και καταστήματα και επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας.

Χιλιάδες αγνοούμενοι και μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel στη Λιβύη

Κλειστά λιμάνια

Να σημειωθεί ότι τέσσερα σημαντικά λιμάνια για την εξαγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, τα Ρας Λανούφ, Ζουεϊτίνα, Μπρέγκα και Ες Σίντρα έχουν κλείσει από το απόγευμα του Σαββάτου και για τρεις ημέρες, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρωθυπουργός, επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στην Τρίπολη, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, δήλωσε την Κυριακή πως έδωσε οδηγίες σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να «αντιμετωπίσουν αμέσως» τις ζημιές και τις πλημμύρες στις πόλεις της ανατολικής Λιβύης.

Τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη ανέφεραν ότι θα «παράσχουν βοήθεια σε υποστήριξη των προσπαθειών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».





Source link