Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Κακοκαιρία Daniel: Έσπασε κι άλλο ανάχωμα στον Πηνειό, 112 για εκκένωση δύο χωριών – Ανεβαίνουν επικίνδυνα τα νερά

Δραματικές κυλούν οι ώρες στη Θεσσαλία, στους νόμους Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, αλλά και στον Βόλο, καθώς δεκάδες σπίτια, ακόμη και χωριά ολόκληρα έχουν βουλιάξει στα λασπόνερα,έπειτα από τη βιβλική καταστροφή που άφησε στο πέρασμα της η κακοκαιρία Daniel. Τουλάχιστον έξι είναι οι νεκροί και έξι οι αγνοούμενοι σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Πηνειός ποταμός υπερχείλησε και μάλιστα πριν λίγο δόθηκε μήνυμα απο το 112 λόγω αναχώματος που έσπασε με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ο Βρυότοπος και ο Αμπελώνας.

Η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει επικίνδυνα κάτι που οδήγησε στην προληπτική για την ώρα εκκένωση τριών χωριών της Λάρισας, των Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι. Ενδεικτική η μαρτυρία αστυνομικό την οποία μεταφέρει η ρεπορτερ της ΕΡΤ Ελπίδα Κουτσογιάννη. Οπως είπε, νωρίτερα χρειάστηκε να απομακρυνθεί από το ποτάμι για 20 λεπτά και όταν γύρισε το νερό είχε ανέβει 20 πόντους.

Έχουν βγει τα νερά στη γέφυρα του Πηνειού. Όλες οι παραπήνειες συνοικίες της Λάρισας, ο Άγιος Θωμάς, ο Άγιος Χαράλαμπος, ο Ιπποκράτης, η Νέα Σμύρνη, έχουν πλημμυρίσει ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία προς τον περιφερειακό δρόμο στα Τρίκαλα, εντός της Λάρισας, από τη δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχει σπάσει αγωγός με αποτέλεσμα ο δρόμος να έχει γεμίσει νερά, το ποτάμι είναι από την απέναντι πλευρά, έχει μεν υπεχειλίσει ακόμη όμως δεν έχουν βγει τα νερά.

Μάχη του στρατού για τους εγκλωβισμένους

Μάχη για τον απεγκλωβισμό κατοίκων δίνουν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού. Όλη νύχτα στον Παλαμά Καρδίτσας με λέμβους συνέχιζαν να επιχειρούν,ωστόσο υπάρχει ακόμη κόσμος στις ταράτσες των σπιτιών.

Από τα ξημερώματα, στο γήπεδο του Αστέρα Καρδίτσας συνεχώς προσγειώνονται ελικόπτερα με ανθρώπους που έχουν διασωθεί από την ευρύτερη περιοχή του Παλαμά αλλά και της Φαρκαδόνας Τρικάλων.

Ηλικιωμένοι κυρίως, αλλά και οικογένειες με παιδιά, βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, καθώς παρέμειναν αβοήθητοι για ατελείωτες ώρες σε στέγες σπιτιών και υψηλότερα κτίρια, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό και με το φόβο ότι δε θα τα καταφέρουν. Λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια μεταφέρονται, αν χρειάζεται, στο Νοσοκομείο Καρδίτσας .Τους διασωθέντες παραλαμβάνουν συγγενείς τους ενώ υπάρχουν λεωφορεία για να μεταφερθούν όσοι δεν έχουν στέγη στο κλειστό γυμναστήριο του 1ου Δημοτικού σχολείου Καρδίτσας. Χθες πετούσαν 3 ελικόπτερα ενώ σήμερα συνολικά είναι 10.

Στο χωριό Βλοχος της Καρδίτσας στρατιωτικό ελικόπτερο Σικούκ έχει ξεκινήσει από τα ξημερώματα για τον μαζικό απεγκλωβισμό πολιτών. Στο βυθισμένο χωριό που έχει καλυφθεί από λασπόνερα λόγω της κακοκαιρίας Daniel υπαρχει αξιωματικός της αεροπορίας στρατου, ο οποίος έχει οργανώσει τους εγκλώβισμένους σε ομάδες 33ατόμων. Οι πρώτοι πολίτες έχουν παραληφθεί από ελικόπτερα που πραγματοποιούν συνεχείς πτήσεις. Λόγω του μεγάλου αριθμού των εγκλωβισμένων στην περιοχή αποφασίστηκε από τους επιτελείς του Στρατού που συνδράμουν στις προσπάθειες για τη διάσωση του κόσμου να χρησιμοποιηθούν τα ελικόπτερα Σινούκ που έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Στην Πηνειάδα Τρικάλων,οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στο σχολείο του χωριού, ενώ ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε. 

Δορυφορική εικόνα του Θεσσαλικού κάμπου – Περίπου 720.000 στρέμματα οι πλημμυρισμένες εκτάσεις

Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Κακοκαιρία Daniel: Έσπασε κι άλλο ανάχωμα στον Πηνειό, 112 για εκκένωση δύο χωριών – Ανεβαίνουν επικίνδυνα τα νερά

Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει.

Κ. Αγοραστός: Έχει σταθεροποιηθεί η στάθμη του Πηνειού – Ανέβηκε στις πλημμυρικές περιοχές

«Έχει σταθεροποιηθεί η στάθμη του Πηνειού, έχει ανέβει βέβαια η στάθμη του στις πλημμυρικές περιοχές, στις περιοχές δηλαδή εκείνες οι οποίες υπάρχουν για να μπορούν να παίρνουν τα νερά, τα οποία έρχονται και είναι περισσότερα από την κοίτη του ποταμού», δήλωσε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Στο νομό Μαγνησίας,οι αρχές απεγκλώβισαν 209 άτομα από τις περιοχές Μικρό, Πλατανιάς,Χόρτο,και Μηλίνα  προχώρησε. Στο νοσοκομείο Βόλου, λειτουργούν όλα τα τμήματά του. 
Διανομή εμφιαλωμένου νερού γίνεται έξω από τα δημαρχεία Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αγριάς, καθώς και στις Αλυκές. 

Καλά Νερά Πηλίου: Με γοργούς ρυθμούς συναρμολογείται από τον στρατό η μεταλλική γέφυρα που θα ενώσει το νότιο Πήλιο με το Βόλο

Με πυρετώδεις ρυθμούς μονάδα του στρατού επιχειρεί από το μεσημέρι της Πέμπτης να συναρμολογήσει μια σιδερένια γέφυρα Βelley προκειμένου να ενώσει το οδικό δίκτυο της Μαγνησίας που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Στα Καλά Νερά Βόλου η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών του ΓΕΕΘΑ στήνει τη σιδερένια γέφυρα που θα επανενώσει το Βόλο με το νότιο Πήλιο.

Υπενθυμίζεται πως στο σημείο είχε καταρρεύσει τμήμα της γέφυρας έπειτα από τη σφοδρή κακοκαιρία.

Ανυπολόγιστες ζημιές και σε Λαμία και Δομοκό

Την μανία της φύσης έζησαν και οι κάτοικοι σε χωριά της Λαμίας και του Δομοκού που βυθίστηκαν στα νερά και τις λάσπες. Στην Εύβοια, κατοικίες, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές.

Δύσκολη κατάσταση και στη Σκιάθο

Στη Σκιάθο υπάρχουν εγκλωβισμένα 24 άτομα στους οικισμούς Στήλες και Λεχουνι. Είναι όλοι καλά στην υγεία τους αλλά δεν υπάρχει πρόσβαση στο κεντρικό οδικό δίκτυο. Το 1ο δημοτικό σχολείο του νησιού που είναι γεμάτο λάσπες και φερτά υλικά στην αυλή και συνεργεία του δήμου καθαρίζουν.

Συνεχής ενημέρωση…





Source link