Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ιταλία: Αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές στη Λαμπεντούζα – Στο «κόκκινο» το hotspot του νησιού

«Δραματική» είναι η κατάσταση στο νησί Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας, όπου τις τελευταίες ώρες φτάνουν κατά κύματα τα πλεούμενα, που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους, το νοτιότερο νησί της Ιταλίας δέχεται διαρκώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές.

«Ο ημερήσιος αριθμός των πλεούμενων με μετανάστες που φτάνουν έχει ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ -63 – από τον Οκτώβριο. Σήμερα αναμένεται να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει τα 80», είπε νωρίτερα ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Εμανουέλε Ριτσίφαρι, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Από την αρχή του έτους, περίπου 118.500 πλεούμενα με μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία

Στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης του νησιού συνωστίζονται περίπου 2.800 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν η χωρητικότητα του είναι μόλις 400. Άλλοι 300 έχουν μεταφερθεί σε άλλα σημεία του νησιού.

Όλοι οι μετανάστες πρόκειται να μεταφερθούν το επόμενο διάστημα στη Σικελία, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Λαμπεντούζα και να δημιουργηθεί χώρος για μελλοντικές αφίξεις. «Η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική», τόνισε ο περιφερειάρχης Φιλίπο Ρομάνο.

«Είναι πιθανό να φτάσουμε τις 100 αφίξεις σήμερα, το νησί δεν μπορεί να αντέξει τέτοιους αριθμούς», δήλωσε ο δήμαρχος Φιλίπο Μανίνο στο πρακτορείο ειδήσεων Andkronos.

Από την αρχή του έτους, περίπου 118.500 πλεούμενα με μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από εκείνον της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (64.529).

Μετανάστες στη Λαμπεντούζα

«Να συζητήσουμε με τις χώρες της βόρειας Αφρικής»

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η οποία εξελέγη πέρυσι δεσμευόμενη πως θα καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση, δεν έχει καταφέρει να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από τα παράλια της Αφρικής.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την εκστρατεία της, πριν από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Μελόνι είχε αναφερθεί επανειλημμένα στη δυνατότητα να εγκριθεί ένα είδος ευρωπαϊκού ναυτικού μπλόκου, για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης. Τα κόμματα της Κεντροαριστεράς ήταν κάθετα αντίθετα και είχαν απαντήσει ότι πρόκειται για κάτι το ανέφικτο, διότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εμβολίζει πλοία με πολίτες οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της, στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, η Ιταλίδα πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό ανέφερε ότι «ο μόνος τρόπος για να δράσουμε με μόνιμο τρόπο στο μεταναστευτικό, είναι να συζητήσουμε με τις χώρες της βόρειας Αφρικής, με την συμμετοχή όλης της Ευρώπης. Ο βηματισμός άλλαξε, διότι σήμερα η ΕΕ πρώτα συζητά το πώς να παρεμποδίσει την παράνομη μετανάστευση στις μεσογειακές διαδρομές και στην συνέχεια για το πώς να ανακατανεμηθούν οι μετανάστες».

«Πρόκειται για μεγάλης διάρκειας, τεραστίων διαστάσεων δουλειά, αλλά στο τέλος θα αποδειχθεί ότι έχουμε δίκιο. Στο μεταξύ, όμως, δεχόμαστε τεράστια πίεση και καταλαβαίνω ότι οι Ιταλοί ζητούν άμεσες απαντήσεις. Για τον λόγο αυτό αποφάσισα την πλήρη εφαρμογή του διατάγματος που αφορά τους επαναπατρισμούς», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ



Source link