Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ισραηλινοί βοσκοί εξαπλώνονται στη Δυτική Όχθη, εκτοπίζοντας Παλαιστίνιους

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Στις εγκαταλελειμμένες στάνες του Αλ Μπάκα, ενός απομακρυσμένου παλαιστινιακού οικισμού στη Δυτική Όχθη, μπορείτε ακόμα να μυρίσετε τα ζώα. Αλλά τα ίδια τα πρόβατα, καθώς και οι βοσκοί τους, έχουν εξαφανιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 54 Παλαιστίνιοι κάτοικοι του χωριού γκρέμισαν τις περισσότερες από τις καλύβες τους και έφυγαν με τα ζώα τους μαζικά, αφού μια ομάδα Ισραηλινών κτηνοτρόφων έστησε μια αντίπαλη φάρμα μερικές δεκάδες μέτρα μακριά τον Ιούνιο. Οι Παλαιστίνιοι είπαν ότι οι Ισραηλινοί κτηνοτρόφοι, που συχνά κουβαλούν όπλα, προσπάθησαν να τους εκφοβίσουν περιπλανώντας στο χωριουδάκι και μερικές φορές στα σπίτια τους τη νύχτα.

Στην απόκοσμη, άνυδρη βουνοπλαγιά, έχουν απομείνει μόνο οι Ισραηλινοί.

«Η δουλειά τους ήταν να μας προκαλούν», είπε ο 59χρονος Μουχάμαντη Μλεϊχάτ, 59 ετών, ένας από τους ηγέτες του χωριού, ο οποίος έφυγε προς μια κοιλάδα οκτώ χιλιόμετρα μακριά. «Θέλουν να αδειάσουν την περιοχή», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις απομακρυσμένες περιοχές της Δυτικής Όχθης, το ορεινό έδαφος που κατέχει το Ισραήλ από τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967, οι παλαιστινιακές κοινότητες βοσκών εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με ρυθμό που δεν έχει καταγεγραμμένο προηγούμενο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ταυτόχρονα, οι Ισραηλινοί έποικοι δημιουργούν φυλάκια βοσκής αγριόγατων σε επίπεδα ρεκόρ, συχνά κοντά σε παλαιστινιακά χωριά, σύμφωνα με την Kerem Navot, μια ανεξάρτητη ισραηλινή οργάνωση που παρακολουθεί τη δραστηριότητα των εποικισμών. Η ομάδα λέει ότι τουλάχιστον 20 νέα φυλάκια έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του έτους.

Το αποτέλεσμα ήταν η επιταχυνόμενη επέκταση της ισραηλινής αστικής παρουσίας σε μεγάλες και στρατηγικές περιοχές της επικράτειας – περισσότερα από 140 τετραγωνικά μίλια, σύμφωνα με την Kerem Navot – και η ταυτόχρονη υποχώρηση Παλαιστινίων από τις ίδιες αγροτικές περιοχές.

Ένα εγκαταλελειμμένο παλαιστινιακό σπίτι σε χωριό της Δυτικής Όχθης

Η δηλωμένη πρόθεση των Ισραηλινών εποίκων είναι να καταστρέψουν μεγάλες εκτάσεις γης που η παλαιστινιακή ηγεσία, κατά την έλευση της ειρηνευτικής διαδικασίας του Όσλο πριν από 30 χρόνια, ήλπιζε ότι θα αποτελούσε την εδαφική ράχη ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

«Δεν είναι ό,τι πιο ωραίο να εκκενώνεις έναν πληθυσμό», είπε ο Άριελ Ντανίνο, 26 ετών, ένας Ισραηλινός άποικος που ζει σε ένα φυλάκιο και βοηθά στην καθοδήγηση των προσπαθειών για την οικοδόμηση νέων. «Αλλά μιλάμε για έναν πόλεμο για τη γη, και αυτό γίνεται σε περιόδους πολέμου».

Το φαινόμενο είναι μια σχετικά νέα προσέγγιση του ισραηλινού οικισμού της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με ακτιβιστές εποίκων, ακτιβιστές για τα δικαιώματα και Παλαιστίνιους βοσκούς.

Από το 1967, το ισραηλινό κράτος έχει εδραιώσει τον έλεγχό του στη Δυτική Όχθη παρέχοντας γη, πόρους και προστασία σε περισσότερους από 130 νέους ισραηλινούς οικισμούς στην επικράτεια. Η πλειοψηφία είναι μικρές πόλεις που περιβάλλονται από φράχτη, φυλάσσονται από Ισραηλινούς στρατιώτες και θεωρούνται παράνομες από τον περισσότερο κόσμο.

Όμως, ενώ το Ισραήλ εξακολουθεί να εγκρίνει νέα σπίτια σε υπάρχοντες οικισμούς, μια διαδικασία που έχει επιταχυνθεί υπό την ακροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το κράτος έχει χτίσει μόνο έναν νέο οικισμό από την αρχή αυτού του αιώνα.

Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι ακτιβιστές εποίκων έχουν χτίσει εδώ και καιρό καταυλισμούς – παράνομους ακόμη και βάσει του ισραηλινού νόμου – σε μικρά κομμάτια γης κοντά σε υπάρχοντες οικισμούς, ελπίζοντας να επεκτείνουν σταδιακά τα όρια των οικισμών.

Γύρω στο 2018 έγιναν πιο φιλόδοξοι. Μικρές ομάδες εποίκων άρχισαν να στήνουν συστηματικά φυλάκια βοσκής σε πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες. Περιπλανώμενοι στις γύρω πλαγιές με πολλές χιλιάδες πρόβατα, και μερικές φορές βλάπτοντας τους Παλαιστίνιους βοσκούς που έμπαιναν στο δρόμο τους, μια χούφτα αφοσιωμένων Ισραηλινών κτηνοτρόφων δημιούργησαν γρήγορα μια πολιτική παρουσία σε μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή.

«Έτσι θα στρατολογηθεί το κράτος στο έργο», είπε ο Ζέβ Χέβερ, ένας ηγέτης εποίκων που πρωτοστάτησε στη στρατηγική, σε μια ομιλία του από το 2021, μια ηχογράφηση της οποίας έλαβε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

«Θα συμπεριφερόμαστε σαν αυτή η γη να είναι το τελευταίο πράγμα που κατέχουμε σε αυτή τη ζωή», είπε ο κ. Χέβερ, προσθέτοντας, «Και αυτός θα είναι ο τρόπος με τον οποίο το κράτος θα μεταχειριστεί επίσης αυτή τη γη».

Ένα ημερολόγιο που άφησε πίσω του ένα παιδί σε ένα εγκαταλελειμμένο παλαιστινιακό χωριό

Στις αρχές του 2021, ο κ. Χέβερ υπολόγισε ότι η στρατηγική του είχε διπλασιάσει τη γεωγραφική εξάπλωση της επιχείρησης εποικισμού — μια αύξηση σχεδόν 40 τετραγωνικών μιλίων σε περίπου τρία χρόνια.

Οι βοσκότοποι καταλαμβάνουν τώρα άλλα 100 τετραγωνικά μίλια, ανεβάζοντας το σύνολο περίπου στο 6% της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Kerem Navot.

«Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η εβραϊκή παρουσία σε βασικές περιοχές στη Δυτική Όχθη, προκειμένου να αποτραπεί η σκοπιμότητα του παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Σαούλ Αριέλι, πρώην συνταγματάρχης του Ισραηλινού Στρατού που συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στη διαδικασία του Όσλο και αντιτίθεται στις προσπάθειες να εμποδιστεί η παλαιστινιακή κυριαρχία.

Το αρνητικό αποτέλεσμα ήταν η απότομη αύξηση του εκτοπισμού των Παλαιστινίων κτηνοτρόφων.

Μέχρι στιγμής φέτος, τρεις ολόκληρες παλαιστινιακές κοινότητες – που στεγάζουν περίπου 370 κατοίκους – έχουν εγκαταλείψει τα χωριά τους, επικαλούμενες τον αυξανόμενο εκφοβισμό από τους κοντινούς Ισραηλινούς εποίκους, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. Περισσότεροι από 700 κάτοικοι από άλλες κοινότητες έχουν επίσης καταφύγει σε ασφαλέστερες περιοχές από πέρυσι, ανέφερε το γραφείο.

Ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι Βεδουίνων στο Αλ Μπάκα

Τα εγκαταλειμμένα παλαιστινιακά χωριά, τα οποία επισκέφθηκαν δημοσιογράφοι των New York Times, ήταν απλά, φτωχά μέρη χωρίς δρόμους ή καταστήματα. Ήταν μικρές συστάδες μονώροφων κτιρίων, παράγκες φτιαγμένες από κυματοειδές σίδερο και σκηνές που ήταν διασκορπισμένες τυχαία στις πλαγιές των βουνών, ανεγερμένες χωρίς οικοδομικές άδειες και αποσυνδεδεμένες από το δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτρισμού.

Αλλά όπως πολλές απομακρυσμένες παλαιστινιακές κοινότητες, ήταν στρατηγικά τοποθετημένες. Οι κάτοικοί τους και τα περιπλανώμενα κοπάδια τους διατήρησαν μια εκτεταμένη παρουσία σε μεγάλες εκτάσεις της Δυτικής Όχθης και έκαναν δυσκολότερη την οικοδόμηση ισραηλινών οικισμών σε καίρια σημεία.

Τώρα, έχουν απομείνει μόνο λίγα κτίρια. Οι κάτοικοι πήραν μαζί τους τους περισσότερους μεταλλικούς τοίχους για να χτίσουν νέα σπίτια πιο κοντά στις παλαιστινιακές πόλεις. Σε πρόσφατες επισκέψεις, οι σαύρες έσκασαν μέσα από τα υπάρχοντα που άφησαν πίσω τους – ένα βάζο με χάπια, ένα σχολικό βιβλίο γεμάτο με γραφικά ενός παιδιού, έναν οδηγό για τη δημιουργία ενός κωδικού πρόσβασης στον υπολογιστή.

«Φανταστείτε τι είναι να αφήνεις ένα μέρος στο οποίο ζεις εδώ και 40 χρόνια», είπε ο κ. Mleihat, ο βοσκός που έφυγε από την Al Baqa.

Ένας Παλαιστίνιος μέσα σε ένα σπίτι όπου είπε ότι τα παράθυρα είχαν σπάσει από επίθεση εποίκων

Ο λόγος της αποχώρησής τους είναι εν μέρει οικονομικός. Τα κοπάδια των εποίκων βόσκουν σε γρασίδι που προηγουμένως έτρωγαν μόνο τα πρόβατα των Παλαιστινίων, δημιουργώντας σπανιότητα. Μπλοκάρουν επίσης την πρόσβαση σε πηγές και πισίνες που κάποτε μπορούσαν εύκολα να φτάσουν τα πρόβατα των Παλαιστινίων. Με λιγότερη χορτονομή και νερό, οι Παλαιστίνιοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

Κυρίως όμως οι Παλαιστίνιοι λένε ότι φεύγουν από φόβο. Σε συνεντεύξεις, Παλαιστίνιοι από τέσσερα χωριουδάκια διηγήθηκαν πώς οι βοσκοί έποικοι έμπαιναν συχνά στα χωριά τους, κρατώντας όπλα και ουρλιάζοντας και προσβάλλοντας τους κατοίκους.

«Κανείς δεν τους είπε να φύγουν, κανείς δεν τους ανάγκασε να φύγουν και κανείς δεν ξέρει γιατί έφυγαν», ισχυρίζεται η Ελιάνα Πασεντίν, εκπρόσωπος του συμβουλίου Binyamin, το οποίο παρέχει υπηρεσίες στους ισραηλινούς οικισμούς στην περιοχή όπου σημειώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του εκτοπισμού των Παλαιστινίων. Αυτή την χρονιά.

Αλλά συχνά, οι έποικοι δεν χρειάζεται να βλάψουν σωματικά τους Παλαιστίνιους κτηνοτρόφους για να τους ενθαρρύνουν να φύγουν, είπε ο Άρικ Άσερμαν, ένας Ισραηλινός ραβίνος που διευθύνει ένα δίκτυο υποστήριξης για πολλά παλαιστινιακά χωριά που απειλούνται με εξαφάνιση.

Η βία από εποίκους στην ευρύτερη Δυτική Όχθη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Σε πιο πυκνοκατοικημένες παλαιστινιακές περιοχές, Ισραηλινοί εμπρηστές έχουν βάλει φωτιά σε εκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα μέχρι στιγμής φέτος.

Έτσι, όταν οι άποικοι στρατοπεδεύουν κοντά σε ένα παλαιστινιακό χωριουδάκι, είπε ο Ραβίνος Άσερμαν, «η ίδια η παρουσία τους προκαλεί φόβο».

Με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από New York Time



Source link