Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ισραήλ: Ελικοπτεροφόρο της Γαλλίας στην Κύπρο για παροχή βοήθειας

Στο λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο έφτασε την Παρασκευή το πρωί ένα γαλλικό ελικοπτεροφόρο, όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ.

Η παρουσία του γαλλικού πολεμικού είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, την παρακολούθηση των όσων λαμβάνουν χώρα στο πολεμικό πεδίο αλλά και την πρωτοβουλία που συζητείται μεταξύ Παρισιού – Λευκωσίας και Αθήνας για την δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Λωρίδα της Γάζας δια θαλάσσης.

Συμφωνία

Σύμφωνα με γαλλικές πηγές η Αθήνα έχει συμφωνήσει στην υποστήριξη ενός εγχειρήματος το οποίο σχεδιάζεται με στόχο ένα γαλλικό πλοίο να λειτουργήσει ως πλωτό νοσοκομείο είτε να απομακρύνει τραυματίες αμάχους από τη Γάζα, με έμφαση στα παιδιά.

Η Γαλλία επιχειρεί για την αποκλιμάκωση στο πεδίο, την ώρα που η προσέγγιση των τραυματιών στη Γάζα είναι αρκετά δύσκολη

Και όπως σημείωναν τις προηγούμενες μέρες Γάλλοι διπλωμάτες ένα ελικοπτεροφόρο που θα μπορούσε να μεταφέρει τους ανθρώπους αποτελεί την ιδανική λύση.

Αποκλιμάκωση

Για το Παρίσι ιδιαίτερα σημαντικό είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση στο πεδίο, αφού χωρίς αυτήν και τις κατάλληλες εγγυήσεις από την ισραηλινή πλευρά δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε προσέγγιση.

Στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ένα έργο με εξαιρετικά μεγάλη τεχνική δυσκολία καθώς δεν υπάρχει ασφαλής λιμένας στη Γάζα».

Αδύνατο προς το παρόν

Αξίζει να σημειωθεί ότι και αρμόδιες πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι το εγχείρημα του ανθρωπιστικού διαδρόμου επί του παρόντος είναι αδύνατο να υλοποιηθεί λόγω των κινδύνων που υπάρχουν στο πεδίο.

Βοήθεια μέσω Αιγύπτου

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Γεραπετρίτη στη Βουλή, πάντως η Αθήνα προετοιμάζεται να στείλει στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια μέσω Αιγύπτου.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ένα ελληνικό C-130 προγραμματίζεται να αναχωρήσει τη Δευτέρα με είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα και νερό.

Το αεροσκάφος αναμένεται να προσγειωθεί στην Αίγυπτο και η βοήθεια να παραδοθεί για να μεταφερθεί μέσω της Ερυθράς Ημισελήνου, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη βγήκαν από τη Λωρίδα της Γάζας και πέρασαν από τη Ράφα στην Αίγυπτο, 16 έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι επιστρέφουν στην Ελλάδα.



Source link