Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Η χρήση τόσο ιατρικής όσο και ψυχαγωγικής κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο διαταραχής χρήσης, σύμφωνα με νέα μελέτη

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Περισσότερο από το ένα πέμπτο των ανθρώπων που κάνουν χρήση κάνναβης παλεύουν με εξάρτηση ή διαταραχή χρήσης, σύμφωνα νέα μελέτη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χρήση κάνναβης αυξάνεται σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, καθώς περισσότερες πολιτείες την έχουν νομιμοποιήσει. Τα νέα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με προηγούμενη έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι περίπου το 20 τοις εκατό των χρηστών κάνναβης αναπτύσσουν κάποια διαταραχή χρήσης (CUD) . Η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποτοξίνωση και αποχή, και άλλες θεραπείες που λειτουργούν με εθιστικές συμπεριφορές.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο JAMA Network Open, ρώτησε σχεδόν 110.000 ασθενείς ενός ολοκληρωμένου συστήματος υγείας στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον σχετικά με τη στάση τους απέναντι στη μαριχουάνα, και στη συνέχεια έθεσε 5.000 από τις πιο εμπιστευτικές ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση χόρτου τον περασμένο χρόνο. Μόνο όσοι ανέφεραν χρήση κάνναβης τις τελευταίες 30 ημέρες, ή 1500 άτομα, συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 21 τοις εκατό των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν κάποιο βαθμό διαταραχής χρήσης κάνναβης, την οποία οι κλινικοί γιατροί χαρακτηρίζουν σε γενικές γραμμές ως προβληματική χρήση κάνναβης που οδηγεί σε ποικίλα συμπτώματα, όπως επαναλαμβανόμενα κοινωνικά και επαγγελματικά προβλήματα, που υποδηλώνουν βλάβη και στρες. Στη μελέτη, το 6,5 τοις εκατό των χρηστών υπέφεραν από μέτρια έως σοβαρή διαταραχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα από τα βασικά ευρήματα ήταν το πόσο συχνά οι άνθρωποι έκαναν χρήση μαριχουάνας, είπε ο Δρ Αλεξάντρ Ντούμες, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Οι συγγραφείς δείχνουν ότι το 38,8% των χρηστών ιατρικής κάνναβης, το 25,2% των χρηστών μη ιατρικής κάνναβης και το 56,1% των μικτών ιατρικών/μη-ιατρικών χρηστών κάνναβης καταναλώνουν την ουσία καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά», είπε ο Ντούμες σε ένα email. «Επιπλέον, το 39,7% των μικτών χρηστών καταναλώνει περισσότερες από 3 φορές την ημέρα».

Επειδή η συχνή χρήση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της διαταραχής της χρήσης κάνναβης (CUD), «δεν αποτελεί έκπληξη» να διαπιστωθεί αυξημένος επιπολασμός τέτοιων συμπτωμάτων, είπε ο Ντούμες.

«Ειδικά, όσοι ανέφεραν οποιαδήποτε μη ιατρική χρήση διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μέτριας έως σοβαρής CUD… αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα πτυχή της μελέτης, καθώς πολλοί συγγραφείς δεν έχουν αξιολογήσει τον επιπολασμό σύμφωνα με τη σοβαρότητα της CUD», είπε.

«Μεταξύ άλλων, μελέτες έχουν επισημάνει υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικής διαταραχής, γνωστικών ελλειμμάτων, χρήσης ψυχιατρικών υπηρεσιών και νοσηλείας, εκτός από τη βίαιη συμπεριφορά προς τον εαυτό και τους άλλους», πρόσθεσε ο Ντουμές.

Δεν υπάρχουν τρέχοντα φάρμακα εγκεκριμένα από τον FDA για τη θεραπεία της διαταραχής χρήσης κάνναβης, είπε ο καθηγητής Γκουέμ Λάπαμ, που διεξήγαγε τη μελέτη, οπότε οι γνωστές θεραπείες ή τα εξειδικευμένα κέντρα απεξάρτησης είναι ο κανόνας. Ωστόσο, η μη λήψη θεραπείας μπορεί να έχει συνέπειες.

«Τα αποτελέσματα εδώ υπογραμμίζουν τη σημασία της αξιολόγησης της χρήσης κάνναβης από ασθενείς και των συμπτωμάτων της CUD σε ιατρικά περιβάλλοντα», κατέληξε.

Αυτό το εύρημα είναι συνεπές με προηγούμενη έρευνα που παρότρυνε τους ανθρώπους να μάθουν για τους κινδύνους ανάπτυξης διαταραχής χρήσης κάνναβης, ιδιαίτερα «μεταξύ εκείνων που ξεκινούν νωρίς και κάνουν συχνά χρήση κατά την εφηβεία».

Δεν είναι μόνο η πολιτεία της Ουάσιγκτον. Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης αντικατοπτρίζουν ευρήματα κι από άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιρλανδία και η Γαλλία.

Το 2020, μια ανάλυση αυτών των χωρών και των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι το 22% των χρηστών κάνναβης θα μπορούσε να αναπτύξουν μια διαταραχή κάνναβης κατά τη διάρκεια της ζωής τους — ενώ ο κίνδυνος αυξανόταν στο 33% για νεότερους ανθρώπους που έκαναν εβδομαδιαία ή καθημερινή χρήση χόρτου.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η διαταραχή της χρήσης κάνναβης αυξήθηκε από το 17,7% πριν νομιμοποιηθεί η μαριχουάνα στον Καναδά, στο 24,3% μετά τη νομιμοποίηση της.

«Καθώς η κάνναβη γίνεται ολοένα και πιο νόμιμη και διαθέσιμη, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις πιθανές βλάβες, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη χρήση», δήλωσε η Δρ Μπεθ Κοέν, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο. Η ίδια δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Αν και πολλοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν χρήση κάνναβης χωρίς να εθιστούν, τα ποσοστά της CUD που παρατηρούνται σε αυτή και σε άλλες μελέτες υπογραμμίζουν την ανάγκη για καλύτερη κατανόηση του ποιος διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για διαταραχή, καθώς και καλύτερη εκπαίδευση για το κοινό και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τον τρόπο αναγνώρισης του προβλήματος και θεραπείας του».

Με πληροφορίες από CNN και New York Times



Source link