Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Η Σουηδία βάζει λεφτά για να μπει στο ΝΑΤΟ

Η σουηδική κυβέρνηση δήλωσε τη Δευτέρα ότι θέλει να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά 28%, φέρνοντάς τον σε τροχιά επίτευξης του στόχου στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που έχει τεθεί από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, στην οποία ετοιμάζεται να ενταχθεί η σκανδιναβική χώρα.

«Βρισκόμαστε στην πιο σοβαρή κατάσταση πολιτικής ασφάλειας από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που απαιτεί από τη Σουηδία να έχει μια άμυνα που είναι έτοιμη να προστατεύσει το σουηδικό έδαφος», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Pül Jonson.

Αποκαλύπτοντας ένα νομοσχέδιο για την άμυνα για το 2024, η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Σουηδίας είπε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν συνολικά κατά 27 δισεκατομμύρια κορώνες (2,4 δισεκατομμύρια δολάρια). Από αυτό το ποσό, περίπου 700 εκατομμύρια κορώνες (63 εκατομμύρια δολάρια) θα δαπανηθούν για τη μελλοντική ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Γιόνσον είπε ότι η Σουηδία πρέπει να προσαρμόσει την ετοιμότητά της και τις στρατιωτικές της ασκήσεις για να προετοιμαστεί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει επίσης να συνεχίσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, η Σουηδία -και η γειτονική Φινλανδία- αναζήτησαν προστασία υπό την ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Σουηδία θα αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά 28%, φέρνοντάς τον σε τροχιά επίτευξης του στόχου στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ για να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Την ώρα που η Φινλανδία πέρασε την πόρτα του ΝΑΤΟ, η Σουηδία προσπαθεί να ολοκληρώσει τα απαιτούμενα για την είσοδό της.

Ωστόσο, η Σουηδία, η οποία εγκατέλειψε μια μακρά ιστορία στρατιωτικής μη ευθυγράμμισης, εξακολουθεί να περιμένει να γίνει το 32ο μέλος της συμμαχίας. Η Φινλανδία προσχώρησε νωρίτερα φέτος.

Οι νέες συμμετοχές πρέπει να εγκριθούν από όλα τα υπάρχοντα μέλη, αλλά η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επικυρώσει την αίτηση της Σουηδίας. Η Άγκυρα είπε ότι αυτό συνέβη επειδή η Σουηδία αρνιόταν να εκδώσει δεκάδες άτομα που ήταν ύποπτα για διασυνδέσεις με κουρδικές μαχητικές οργανώσεις.

Η Τουρκία έχει επίσης επικρίνει μια σειρά διαδηλώσεων τόσο στη Σουηδία όσο και στη Δανία όπου κάηκε το Κοράνι, το ιερό βιβλίο του Ισλάμ.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα ακυρώσει την αντίρρησή της για την ένταξη της Σουηδίας, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο παρεμπόδισής της. Ωστόσο, το τουρκικό κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει την αίτηση, όπως και η Ουγγαρία.

Η τρικομματική σουηδική κυβέρνηση αποτελείται από τους συντηρητικούς, τους χριστιανοδημοκράτες και τους φιλελεύθερους. Έχουν πλειοψηφία στο σουηδικό κοινοβούλιο με τη βοήθεια των Σουηδών Δημοκρατών, ενός ακροδεξιού κόμματος που έχει εισέλθει στο πολιτικό ρεύμα μετά από χρόνια που αντιμετωπίζεται ως παρίας από τα άλλα κόμματα.



Source link