Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Η Σουηδία ακόμα ελπίζει πως η Τουρκία θα εγκρίνει το αίτημά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή ότι παραμένει αισιόδοξος πως η Τουρκία θα επικυρώσει την προγραμματισμένη ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ όταν συνεδριάσει τον Οκτώβριο το τουρκικό κοινοβούλιο, όπως συμφωνήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο.

«Η σουηδική κυβέρνηση δεν είχε κάποιες διαφορετικές ενδείξεις στη διάρκεια του καλοκαιριού ότι τα σχέδια που παρουσιάστηκαν τότε δεν εξακολουθούν να ισχύουν σήμερα σε σχέση με το ζήτημα και ότι παραμένει σε ισχύ η ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Βίλνιους», είπε στους δημοσιογράφους ο ΥΠΕΞ, Τομπίας Μπίλστρομ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σουηδία αιτήθηκε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ τον περασμένο χρόνο έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα περισσότερα μέλη της Συμμαχίας επικύρωσαν γρήγορα το σουηδικό αίτημα, αλλά όχι και η Τουρκία, η οποία επικαλέστηκε ανησυχίες ως προς τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Έπειτα από μήνες άσκησης πιέσεων ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο ότι θα προωθήσει το σουηδικό αίτημα προς επικύρωση στο τουρκικό κοινοβούλιο, όταν ανοίξει και πάλι τον Οκτώβριο μετά τις θερινές διακοπές.

Αλλά ακόμη και τότε δεν είναι βέβαιο ότι η Σουηδία θα πάρει το πράσινο φως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τουρκία θέλει περισσότερες ενέργειες από τη Στοκχόλμη σε σχέση με αυτούς που χαρακτηρίζει ενόπλους που ζουν στη Σουηδία και ανήκουν κυρίως στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και σε μια οργάνωση την οποία η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνη για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών κλιμακώθηκε μετά τις διαδηλώσεις στη Σουηδία όπου διαδηλωτές έκαψαν αντίγραφα του Κορανίου, εξοργίζοντας τους μουσουλμάνους.



Source link