Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Η πιο μεγάλη πυρκαγιά στα ευρωπαϊκά χρονικά

Διεθνείς διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά που κατακαίει τον Έβρο για 12 συνεχόμενες ημέρες, με την Κομισιόν να τη χαρακτηρίζει ως τη «μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ από το 2000 και ύστερα» για την οποία μάλιστα συμπληρώνει πως έχει δρομολογηθεί η πιο ευρεία επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU.

Όσα αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU, που σταθμεύουν σε 6 κράτη μέλη. Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει με 6 ομάδες επίγειων δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, πάνω από 81.000 εκτάρια έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.

Από τότε που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου, η ΕΕ ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.

Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την άμεση αντίδραση της ΕΕ στην προηγούμενη ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη ανάπτυξη με 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων δασικών πυρκαγιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε: «Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα καθώς μάχεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για γρήγορη και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης. Οι σκέψεις μας είναι με το λαό της Ελλάδας, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για να προστατεύσουμε τις ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον. Η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ είναι τα ισχυρότερα μας πλεονεκτήματα για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Ισχυρές εναέριες δυνάμεις με το πρώτο φως της ημέρας

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας, δόθηκε εντολή εκκένωσης μέσω του 112 στους κατοίκους στην περιοχή Κοτρωνιά, καλώντας τους να μετακινηθούν προς Γιαννούλη λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή τους, ενώ ταυτόχρονα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν υπεράνθρωπες μάχες με τις αναζωπυρώσεις στις περιοχές Λευκίμμη, Τρεις Βρύσες, Λεπτοκαρυά και Κοτρωνιά.

Παράλληλα, αναφορικά με την πυρκαγιά της Ροδόπης, υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην περιοχή Κασσιτερά.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής στη «Ζούγκλα», με το πρώτο φως της ημέρας, στην περιοχή έχουν μεταβεί 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα ώστε να συνδράμουν το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ υψηλός παραμένει και για σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Προς το παρόν, πάνω από 17 χωριά έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές από την πυρκαγιά που μαίνεται για 12 ημέρες στον Έβρο. Άβαντας, Κίρκη, Αετοχώρι, Δωρικό, Νίψα και Πλάκα, είναι οι κοινότητες γύρω από την Αλεξανδρούπολη που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, ζώντας μια τραγωδία.

Τεράστιο είναι φυσικά και το πλήγμα στο περιβάλλον. Οι γηραιές μαύρες πεύκες, που στις κορφές τους έκαναν φωλιές σπάνια αρπακτικά πουλιά, μάλλον δεν θα αναγεννηθούν ποτέ και η κατοικία του μαυρόγυπα, στο μοναδικό δάσος της Δαδιάς, θα μείνει ορφανή.

Η καμένη γη στο εθνικό προστατευόμενο πάρκο, μοναδικό στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στον κόσμο, αποτελεί την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της φετινής περιόδου.

Ο 40χρονος μελισσοκόμος Μιχάλης Τσολάκης, περπατάει στην καμένη γη, όπου φρόντιζε τα μελίσσια του. Δεν κατάφερε να τα σώσει, λόγω των θυελλωδών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, από το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς.

«Έχουν καεί στις αποθήκες μου, 250 κυψέλες άδειες και 100 μελίσσια ζωντανά, έτοιμα να βγάλουν μέλι», δηλώνει ο μελισσοκόμος στην ΕΡΤ.

 



Source link