Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Η Κίνα υποστηρίζει ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία δεν θα φέρει την ειρήνη

Σύνταξη – επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δεσμεύεται να συνεχίσει τον αγώνα, μετά τη πρόσφατη επέτειο του ενός έτους του πολέμου, καθώς οι δυτικές χώρες δεσμεύονται να στείλουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Κίνα δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι «ένα χρόνο μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, τα βάναυσα γεγονότα προσφέρουν μια επαρκή απόδειξη ότι η αποστολή όπλων δεν θα φέρει ειρήνη» – μια δήλωση που έρχεται λίγες μέρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ προειδοποίησαν το Πεκίνο να μην παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία. «Η ρίψη λαδιού στη φωτιά θα επιδεινώσει τις εντάσεις. Η παράταση και η επέκταση της σύγκρουσης θα αναγκάσει τους απλούς ανθρώπους να πληρώσουν ακόμη πιο βαρύ τίμημα», είπε ο αναπληρωτής πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ, Dai Bing, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Πέμπτη.

Τα σχόλια έγιναν λίγες ώρες πριν η Γενική Συνέλευση εγκρίνει ένα ψήφισμα που καλούσε σε μια «συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη» και ζητούσε από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να σταματήσει τις μάχες. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 141 ψήφους υπέρ και 32 αποχές. Έξι χώρες προσχώρησαν στη Ρωσία για να ψηφίσουν όχι.

Οι δυτικές δυνάμεις έχουν παράσχει στην Ουκρανία δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ κατηγόρησαν την περασμένη εβδομάδα την Κίνα ότι σκοπεύει να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία και προειδοποίησαν το Πεκίνο για μια τέτοια κίνηση. Η Κίνα απέρριψε τις κατηγορίες. Ο Dai μίλησε στον ΟΗΕ μια ημέρα αφότου ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Wang Yi επισκέφθηκε τη Μόσχα και δεσμεύτηκε για μια βαθύτερη συνεργασία με τη Ρωσία. Η Κίνα και η Ρωσία είχαν ανακοινώσει μια συνεργασία «χωρίς όρια» λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος των εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell συναντήθηκε με τον Wang στο Μόναχο την περασμένη εβδομάδα, αναφέροντας ότι ρώτησε τον Wang για την πιθανότητα στρατιωτικής υποστήριξης της Κίνας στη Ρωσία.

«Ήταν πολύ ξεκάθαρος και κατηγορηματικός», είπε ο Borrel στους δημοσιογράφους στον ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι είχαν είχε καλή προσωπική σχέση, εδώ και πολλά χρόνια.

«Μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό που μου είπε: η Κίνα δεν παρέχει και δεν θα παράσχει όπλα στη Ρωσία επειδή είναι μέρος της εξωτερικής της πολιτικής να μην εξοπλίζει τα μέρη μιας σύγκρουσης». «Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Πρέσβης της Κίνας, Dai συμπλήρωσε στις δηλώσεις του: «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και να επιφέρουμε την ειρήνη έγκαιρα». Από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στη γείτονά της, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει επανειλημμένα υπαινιχθεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο, εάν απειληθεί.

«Τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ο πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να γίνει», συνέχισε ο Dai. «Όλα τα μέρη θα πρέπει να συνταχθούν ενάντια στη χρήση ή την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, να αποτρέψουν τη διάδοση των πυρηνικών όπλων και να αποφύγουν μια πυρηνική κρίση», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, η Ομάδα των υπουργών του G7 συζήτησε νέες κυρώσεις στη Ρωσία και ο Λευκός Οίκος είπε ότι θα ανακοινώσει «σαρωτικές» νέες κυρώσεις. Καθώς οι δυτικοί ηγέτες υποσχέθηκαν να εντείνουν την υποστήριξή τους στο Κίεβο (την παραμονή της επετείου ενός έτους από την εισβολή), ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα. «Δεν έχουμε καταρρεύσει, έχουμε ξεπεράσει πολλές δοκιμασίες και θα επικρατήσουμε», είπε ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Θα αναγκάσουμε να λογοδοτήσουν όλους εκείνους που έφεραν αυτό το κακό, αυτόν τον πόλεμο στη γη μας», συνέχισε.

«Περισσότερα όπλα και πιο γρήγορα»

Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Δανίας δήλωσαν μετά τη συνάντηση τους στην Κοπεγχάγη ότι οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να είναι πιο γρήγορες και γενναιόδωρες στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα. «Θα ήθελα να ενεργουν ακριβώς όπως η Δανία και η Πολωνία. Να είναι πιο γενναιόδωροι όσον αφορά την παράδοση όπλων και πιο γρήγοροι», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki στους δημοσιογράφους.

Η Πολωνία, βασικός σύμμαχος της Ουκρανίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να πείσει τους Ευρωπαίους συμμάχους να δωρίσουν βαρύ εξοπλισμό στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των τανκς – μια κίνηση στην οποία αντιτάσσονταν πολλές χώρες, μέχρι πρόσφατα.

«Ας είμαστε ειλικρινείς. Χωρις τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πιθανότατα η Ουκρανία δεν θα είχε επιβιώσει τις πρώτες δύο εβδομάδες ή τους πρώτους δύο μήνες», είπε ο Morawiecki. «Αυτό ενίσχυσε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ορισμένες δύσπιστες χώρες δεν θα πρέπει πλέον να είναι δύσπιστες».

Μιλώντας την παραμονή της επετείου της έναρξης του πολέμου, ο Morawiecki και η Δανή ομόλογός του Mette Frederiksen τόνισαν την επείγουσα ανάγκη παροχής υποστήριξης στο Κίεβο καθώς η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να επιτρέψει την ήττα της Ουκρανίας. «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο. Πρέπει να επιταχύνουμε την οικονομική μας υποστήριξη, τη στρατιωτική μας βοήθεια, χρειαζόμαστε περισσότερες δωρεές και πρέπει να συνεργαστούμε πολύ στενά για να βεβαιωθούμε ότι οι Ουκρανοί έχουν τις δυνατότητες που χρειάζονται», είπε η Frederiksen.

Η Σουηδία ετοιμάζεται να στείλει στην Ουκρανία το προηγμένο σύστημα πυροβολικού Archer, αλλά η υποστήριξη στο σουηδικό κοινοβούλιο αυξάνεται όσο αφορά την παροχή επιπλέον αρμάτων μάχης Leopard από τα 120 της χώρας. «Είμαστε ανοιχτοί σε αυτό και βρισκόμαστε σε στενό διάλογο με τη Γερμανία πάνω από όλα για αυτό», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Pal Jonson.

Η Ισπανία πρόκειται να στείλει τανκς

Αλλού στην Ευρώπη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Ουκρανία με άλλα τέσσερα άρματα μάχης Leopard 2 A4 εκτός από τα έξι που έχει ήδη υποσχεθεί. Η απόφαση θα ληφθεί «τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Η πρώτη ομάδα Ουκρανών  στρατιωτικών εκπαιδεύεται ήδη στη χρήση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ισπανία, δήλωσε ο Sanchez κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Zelenskyy στο Κίεβο. Σύμφωνα με τον Sanchez, η Ισπανία στοχεύει να «συγχρονίσει την παράδοση των Leopards με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης».

«Η Ουκρανία δεν απείλησε ποτέ τη Ρωσία. Βοηθάμε μια χώρα που υπερασπίζεται τον λαό της που δέχτηκε επίθεση», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Putin παραβιάζει όλους τους θεμελιώδεις νόμους, παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Επομένως, αυτός ο αγώνας είναι απολύτως νόμιμος, και πρέπει να λάβει την κοινή μας βοήθεια». Αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψη του Sanchez στην Ουκρανία από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον της χώρας.

Η Γερμανία ζητά συντονισμό 

Σχετικά με το ερώτημα εάν θα οπλιστεί η Ουκρανία με πολεμικά αεροσκάφη, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz είπε ότι αυτό «προς το παρόν δεν έχει νόημα».

Τα σχόλιά του έγιναν σε συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση ZDF, στην οποία του ζητήθηκε να απαντήσει στις αυξανόμενες εκκλήσεις προς τις δυτικές δυνάμεις να προμηθεύσουν επιπλέον όπλα. Ο Scholz, ο οποίος νωρίτερα αντιμετώπισε κριτική για υποτιθέμενη καθυστέρηση αποστολής τανκς στην Ουκρανία, είπε ότι οι δυσκολίες άλλων χωρών στην ικανοποίηση των απαιτήσεων της Ουκρανίας δικαιώνουν την απόφασή του να κινηθεί σε συγχρονισμό μαζί τους.

Τον Ιανουάριο, η Γερμανία συμφώνησε να στείλει και να επιτρέψει σε άλλες χώρες να στείλουν βαριά άρματα μάχης για να βοηθήσουν την Ουκρανία σε μια πιθανή επίθεση κατά των ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά της. Παρόλα αυτά, οι παραδόσεις ήταν αργές λόγω των περιορισμένων προμηθειών των χορηγών.

«Ίσως αυτό είναι μια ένδειξη του γιατί είναι τόσο σημαντικό να συντονιζόμαστε μεταξύ μας, για παράδειγμα με τις ΗΠΑ, και να προετοιμάζουμε αυτές τις αποφάσεις προσεκτικά ώστε να λειτουργούν», είπε ο Scholz. Η Ουκρανία ζητά τώρα πολεμικά αεροσκάφη, αν και η Γερμανία δεν διαθέτει κανένα από τα μαχητικά F-16 που αναφέρθηκαν σε αυτό το πλαίσιο.

Μιλώντας την παραμονή της πρώτης επετείου της εισβολής της Ρωσίας, ο Scholz είπε ότι φοβάται πως η σύγκρουση θα μπορούσε να γίνει «ένας πολύ μακροχρόνιος πόλεμος», αλλά πρόσθεσε ότι η Γερμανία και η Δύση θα υποστηρίξουν την Ουκρανία για όσο χρειαστεί.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin θα έπρεπε τελικά να καταλάβει ότι οι πολεμικοί του στόχοι – που ο Scholz σημείωσε ότι είχαν αναθεωρηθεί αρκετές φορές από την αρχή της σύγκρουσης – ήταν ανέφικτοι. Ο Scholz, ο οποίος μετέβη στην Ινδία το περασμένο Σάββατο σε μια προσπάθεια να επιτύχει την υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία, είπε ότι δεν πτοείται από το γεγονός ότι πολλές μεγάλες, αναδυόμενες χώρες είναι απρόθυμες να καταδικάσουν τη Ρωσία.

«Υπάρχουν μόνο λίγες χώρες στο πλευρό της Ρωσίας», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: Al Jajeera

 



Source link