Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Η Κίνα «βλέπει παντού κατασκόπους» και ζητάει βοήθεια από τους πολίτες «να τους πιάσει»

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Το Πεκίνο βλέπει δυνάμεις να τείνουν να το αποδυναμώσουν παντού: ενσωματωμένες σε πολυεθνικές εταιρείες, διεισδύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυκλώνουν αφελείς φοιτητές. Και θέλει να τους δουν και οι άνθρωποι της.

Τα κινεζικά πανεπιστήμια απαιτούν από τους καθηγητές να παρακολουθούν μαθήματα των κρατικών μυστικών για την ασφάλεια, ακόμη και σε τμήματα όπως η κτηνιατρική. Ένα νηπιαγωγείο στην ανατολική πόλη Τιαντζίν διοργάνωσε μια συνάντηση για να διδάξει στο προσωπικό πώς να «κατανοούν και να χρησιμοποιούν» τον νόμο κατά της κατασκοπείας της Κίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, ένα συνήθως κρυφό τμήμα που επιβλέπει τη μυστική αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών, άνοιξε ακόμη και τον πρώτο του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια για αύξηση της δημόσιας συμμετοχής. Η πρώτη του ανάρτηση: ένα κάλεσμα για «κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας» κατά της κατασκοπείας.

«Η συμμετοχή των μαζών», ανέφερε η ανάρτηση, θα πρέπει να «ομαλοποιηθεί».

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας στρατολογεί απλούς ανθρώπους για να προφυλαχθούν από τις αντιληπτές απειλές για τη χώρα, σε μια εκστρατεία που θολώνει το όριο μεταξύ επαγρύπνησης και παράνοιας. Η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει τη χειρότερη επιβράδυνσή της εδώ και χρόνια, αλλά ο ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, φαίνεται πιο προσηλωμένος στην εθνική ασφάλεια και αποτρέπει απειλές για τον έλεγχο του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα και ακραία σενάρια», είπε ο Σι στην Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας της Κίνας τον Μάιο. Κάλεσε τους αξιωματούχους να «ενισχύσουν την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο» και «να προετοιμαστούν για πραγματική μάχη».

Η αίσθηση του επείγοντος μπορεί να ενισχυθεί από το γεγονός ότι το Πεκίνο αντιμετωπίζει μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις από την ανάληψη του Προέδρου Σι. Πέρα από την οικονομική ζοφερότητα, οι σχέσεις της Κίνας με τη Δύση είναι όλο και πιο τεταμένες. Και οι ανεξήγητες αλλαγές προσωπικού στα υψηλότερα επίπεδα εξουσίας – συμπεριλαμβανομένης της ξαφνικής απομάκρυνσης τον Ιούλιο του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας και δύο υψηλόβαθμων στρατηγών – υποδηλώνουν ότι ο κ. Σι μπορεί να φοβόταν απειλές για τον έλεγχό του.

Τον Ιούλιο, η Κίνα αναθεώρησε τον νόμο κατά της κατασκοπείας για να διευρύνει ένα ήδη σαρωτικό πεδίο δραστηριοτήτων που θεωρεί ως κατασκοπευτικές. Προσφέρει ανταμοιβές δεκάδων χιλιάδων δολαρίων σε άτομα που αναφέρουν κατασκόπους.

Ενώ η έκκληση για μαζική επαγρύπνηση έχει εμπνεύσει ευρεία επιφυλακτικότητα, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό αυτό μεταφράζεται σε δράση επί τόπου. Τον τελευταίο μήνα, οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη τουλάχιστον τεσσάρων κατασκόπων, συμπεριλαμβανομένων δύο ανδρών που στρατολογήθηκαν από τη CIA, αλλά ορισμένες από τις υποθέσεις φάνηκαν να είναι παλιές που ανακοινώθηκαν καθυστερημένα, όπως ένα παντρεμένο ζευγάρι που συνελήφθη το 2019.

Οι αρχές είπαν επίσης νωρίτερα αυτό το έτος ότι είχαν καταδικάσει έναν Αμερικανό πολίτη σε ισόβια κάθειρξη για κατασκοπεία και συνέλαβαν έναν υψηλόβαθμο συντάκτη κινεζικής εφημερίδας ενώ εκείνος δειπνούσε με έναν Ιάπωνα διπλωμάτη. Η οικογένεια του συντάκτη έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες ως ψευδείς.

«Η ώθηση αντικατοπτρίζει τις βαθιές προκλήσεις νομιμότητας και την κρίση που αντιμετωπίζει το καθεστώς», δήλωσε ο Τσεν Γιάν, καθηγητής σύγχρονης κινεζικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ο καθηγητής Τσεν είπε ότι η έκκληση για μαζική δράση είχε τον απόηχο των σαρωτικών εκστρατειών που εξαπέλυσε ο Μάο Τσε Τουνγκ εν μέρει για να εδραιώσει τη δική του εξουσία.

Το πιο αξιοσημείωτο ήταν η Πολιτιστική Επανάσταση, μια δεκαετία χάους και αιματοχυσίας, όταν οι Κινέζοι ηγέτες προέτρεπαν τον κόσμο να αναφέρουν τους δασκάλους, τους γείτονες ή ακόμα και τις οικογένειές τους ως «αντεπαναστάτες».

Η κινεζική κοινωνία δεν θα ανακατευόταν τόσο εύκολα σε μια φρενίτιδα όχλου τώρα, δεδομένου του τρόπου εκσυγχρονισμού της χώρας, σημείωσε ο καθηγητής Τσεν.

Η Κίνα έχει όντως λόγους να είναι σε επιφυλακή

Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, είπε πρόσφατα ότι η Αμερική ανοικοδομούσε το κατασκοπευτικό της δίκτυο στην Κίνα.

Η Κίνα δεν είναι η μόνη που υιοθετεί όλο και πιο τρομερές προειδοποιήσεις για ξένη επιρροή. Κάποιοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ουάσιγκτον προωθεί ένα νέο Red Scare, τον λεγόμενο “κόκκινο τρόμο”, o οποίος είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια προ Μακαρθισμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες εργάζονται για να περιορίσουν την πρόσβαση στην κινεζική εφαρμογή TikTok, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια.
Αλλά η προσέγγιση της Κίνας σε όλο αυτό είναι ξεχωριστή. Στα τρένα υψηλής ταχύτητας, ένα βίντεο on loop προειδοποιεί τους επιβάτες να είναι προσεκτικοί όταν τραβούν φωτογραφίες για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε περίπτωση που καταγράφουν ευαίσθητες πληροφορίες. Στα κυβερνητικά γραφεία όπου οι κάτοικοι υποβάλλουν έγγραφα ρουτίνας, οι αφίσες τους υπενθυμίζουν να «χτίσουν μια αμυντική γραμμή του λαού».

Μια τοπική κυβέρνηση στην επαρχία Γιουνάν δημοσίευσε ένα βίντεο με άνδρες και γυναίκες με την παραδοσιακή ενδυμασία των Yi, μιας εθνικής ομάδας εκεί, να χορεύουν και να τραγουδούν χαρούμενα για τον νόμο εθνικής ασφάλειας της Κίνας.

«Όσοι δεν αναφέρουν θα διωχθούν. Η κάλυψη εγκλημάτων θα οδηγήσει στη φυλακή», τραγουδούσαν οι ερμηνευτές καθώς έβγαιναν σε κύκλο, με τις γυναίκες να κυματίζουν τις πολύχρωμες με κίτρινο, μπλε και κόκκινο φούστες τους.

Άλλες μορφές εκπαίδευσης κατά της κατασκοπείας είναι πιο επίσημες. Η Εθνική Διοίκηση Προστασίας Κρατικών Μυστικών εκτελεί μια εφαρμογή με ένα διαδικτυακό μάθημα για την τήρηση μυστικών, το οποίο πολλά πανεπιστήμια και εταιρείες έχουν δώσει εντολή στο προσωπικό τους να ολοκληρώσει. Το πρώτο μάθημα ξεκινά με ένα απόσπασμα από τον Μάο Τσε Τουνγκ σχετικά με τη σημασία της εμπιστευτικότητας. Ένα μεταγενέστερο προειδοποιεί ότι τα iPhone και οι συσκευές Android είναι ξένα προϊόντα και μπορεί να είναι ευάλωτα σε χειραγώγηση.

Ακόμη και ομάδες που φαίνεται να έχουν ελάχιστη σχέση με την εθνική ασφάλεια έχουν στρατολογηθεί. Ένα τμήμα αθλητικής εκπαίδευσης σε ένα πανεπιστήμιο στην επαρχία Shandong διέταξε τη σχολή να παρακολουθήσει το διαδικτυακό μάθημα. το ίδιο έκανε και ένα κολέγιο κτηνιατρικής στην πόλη Guangzhou.

Ένα ξενοδοχείο, στην παραθαλάσσια πόλη Yantai, συνήθως διαφημίζει αποδράσεις στην παραλία και προσφορές για δείπνο στις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως, τον περασμένο Οκτώβριο, δημοσίευσε ένα infographic σχετικά με τις ομάδες που το υπουργείο Ασφαλείας είχε θεωρήσει ότι κινδυνεύουν περισσότερο να απορροφηθούν από ξένους εχθρούς.

Περιλάμβαναν άτομα που είχαν σπουδάσει στο εξωτερικό και «μικρούς χρήστες του Διαδικτύου».

Οι νέοι Κινέζοι αποτελούν μια περιοχή ιδιαίτερης ανησυχίας, ειδικά μετά τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες πέρυσι κατά των σκληρών περιορισμών της Κίνας για τον Covid. Μερικοί συμμετέχοντες ήταν φοιτητές που είχαν κλειστεί στις πανεπιστημιουπόλεις τους για μήνες. Και τώρα πολλοί νέοι αντιμετωπίζουν μια σειρά από άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός ρεκόρ ανεργίας.
Όμως οι αρχές απέδωσαν τη δυσαρέσκεια σε εξωτερικούς υποκινητές. Μετά τις περσινές διαμαρτυρίες, ένας Κινέζος αξιωματούχος είπε ότι οι παρευρισκόμενοι «αγοράστηκαν από εξωτερικές δυνάμεις».

Οι Κινέζοι ακαδημαϊκοί επίσης προωθούν αυτήν την ιδέα. Σε ένα συνέδριο για τις διεθνείς σχέσεις που διοργάνωσε το διάσημο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου τον Ιούλιο, ένας μελετητής ανέφερε ότι οι διαδηλωτές είχαν πέσει θύματα «γνωστικής και ιδεολογικής χειραγώγησης» από ξένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Τέτοιες προσπάθειες από «κρυφές δυνάμεις» γινόταν όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστούν, είπε ο καθηγητής, Χαν Να, από το Πανεπιστήμιο Δημόσιας Ασφάλειας του Λαού, την κορυφαία αστυνομική ακαδημία της χώρας.

«Κάποιοι τους αποκαλούν κατασκόπους, κάποιοι τους αποκαλούν ειδικές επιχειρήσεις. Είναι οι άνθρωποι ανάμεσά μας που προέρχονται από κάποια ειδικά τμήματα».

Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό έχουμε το σημερινό μας πρόβλημα».

Μέρος της λύσης των αρχών είναι να διδάσκουν τους νέους να είναι πιο προσεκτικοί. Ο κ. Σι ζήτησε την επέκταση της εκπαίδευσης για την εθνική ασφάλεια και τα πανεπιστήμια έχουν δημιουργήσει ομάδες φοιτητών που επιφορτίζονται να αναφέρουν άτομα που, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούν ιστοσελίδες στο εξωτερικό.

Αλλά και οι συνεχείς προτροπές υπενθυμίζουν στους μαθητές ότι και αυτοί παρακολουθούνται. Φοιτητές πανεπιστημίου στο Πεκίνο ανακρίθηκαν από την αστυνομία ή τους διοικητικούς υπαλλήλους για ανταλλαγή μηνυμάτων με δημοσιογράφους των New York Times, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, πριν ακόμα δημοσιευτούν τα άρθρα της εφημερίδας.

Κάποιοι ακαδημαϊκοί σταμάτησαν να συναντιούνται με ξένους. Χώροι σε όλη την Κίνα έχουν ακυρώσει παραστάσεις ξένων εκδηλώσεων.

Οι ακυρώσεις αυξήθηκαν τον Μάιο, καθώς θεωρήθηκαν ασυμβίβαστες με την ατζέντα του κόμματος.

Το Πεκίνο δεν έχει εκδώσει σαφείς οδηγίες σχετικά με την επαφή με αλλοδαπούς. Υποστηρίζει ότι η Κίνα παραμένει ανοιχτή, επαινώντας τη σημασία των ξένων επενδύσεων. Όμως τα σήματα είναι αντιφατικά. Αυτή την άνοιξη, οι αρχές πραγματοποίησαν έφοδο ή ανέκριναν τα γραφεία αρκετών αμερικανικών εταιρειών και συμβούλων, κατηγορώντας ότι προσπάθησαν να αποκτήσουν κρατικά μυστικά μέσω Κινέζων εμπειρογνωμόνων που προσέλαβαν.

Ορισμένοι Κινέζοι αντέδρασαν με σκεπτικισμό στο κάλεσμα για συνεχή επαγρύπνηση.

Όταν ένα αεροδρόμιο στην επαρχία Χουνάν απαγόρευσε πρόσφατα την Tesla από τους χώρους στάθμευσης του, υποστηρίζοντας ότι τα αυτοκίνητα της αμερικανικής εταιρείας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, ορισμένοι σχολιαστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ρώτησαν εάν πρέπει να απαγορευθούν και τα αεροσκάφη Boeing.
Ένα συμπέρασμα βγαίνει απ’ όλο αυτό: Ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται… μέχρι να την μάθουμε.

Με πληροφορίες από New York Times



Source link