Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Η Ιταλία της Μελόνι, «φυλάκιο» της Δύσης στη Μεσόγειο

Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιβεβαιώνει τη διατλαντική μορφή 5 παικτών με τη Ρώμη μέσα. Ο σύμβουλος της Giorgia Meloni, πρέσβης Francesco Talò, στη σύνοδο κορυφής της Ουάσιγκτον ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Jake Sullivan. Αλληλεγγύη μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, κοινές γεωπολιτικές κατευθυντήριες γραμμές και στοχευμένες πρωτοβουλίες για τους πιο σχετικούς φακέλους, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση Μeloni χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περαιτέρω ιταλική παρουσία στον Λευκό Οίκο, με τον Πρέσβη Francesco Talò, φέρνει μια βεβαιότητα: η Ιταλία της Giorgia Meloni είναι ένα δυτικό φυλάκιο στη Μεσόγειο.

Οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας του διατλαντικού σχήματος των 5 παικτών παρέλασαν στον Λευκό Οίκο με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, να έχουν κληθεί από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. Η πρόθεση είναι να συνεχιστεί η δέσμευση για την υποστήριξη της Ουκρανίας στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας και στην ανοικοδόμησή της. Επιφυλάσσεται επίσης ένα θεματικό απόσπασμα για θέματα που αφορούν τον Ινδο-Ειρηνικό και τη Μέση Ανατολή, δύο θέματα απόλυτης σημασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνάντηση του Ιταλού Διπλωματικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού Francesco Talò με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan. Η επαφή ακολουθεί τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και της πρωθυπουργού Μελόνι: Ο Σάλιβαν υπογράμμισε ευνοϊκά την αυξανόμενη δέσμευση της Ιταλίας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού ως απόδειξη ενός ολοένα και πιο έντονου δεσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιταλική παρουσία όχι μόνο επιβεβαιώνει τη σκέψη που έχει η κυβέρνηση Μελόνι στην Ουάσιγκτον (και όχι μόνο), αλλά ενισχύει το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της Ρώμης που ασκεί άψογα η εκτελεστική εξουσία.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, γιατί υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική αξιολόγηση και είναι η σημασία που αποδίδει η αμερικανική διοίκηση στην Ιταλία και την πρωθυπουργό της σχετικά με τη στάση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Στο σημείο αυτό, να σημειωθεί το χθεσινό tweet της Meloni στο Νέο Δελχί, για να υπογραμμίσει μια «ιδιαίτερη» σχέση με τον Μόντι, ο οποίος στο μεταξύ έχει επισκεφθεί την Αθήνα, όπου η Meloni βρίσκεται καθ’ οδόν για να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επομένως, είναι πια προφανές ότι η Giorgia Meloni  ακλουθεί μια γραμμή εξωτερικής πολιτικής που είναι στην ιταλική παράδοση (μετά τις φιλοκινεζικές αλλαγές του πρόσφατου παρελθόντος).

Και το γεγονός ότι ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζακ Μάρκελ έφτασε στην Ιταλία, είναι μια περαιτέρω ένδειξη μιας ολοένα και πιο πυκνής συνέργειας μεταξύ των δύο ακτών του Ατλαντικού.





Source link