Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Η αναγκαία ψηφιοποίηση της Πολεοδομίας Αθηνών

Το παρακάτω άρθρο γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης δικηγόρος Αθηνών – Συνταγματολόγος- Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πρώτης (1ης) Κοινότητας Δήμου Αθηναίων με υποψήφιο δήμαρχο τον Κώστα Μπακογιάννη (Κολωνάκι , Κουκάκι , Μοναστηράκι , Μεταξουργείο , Εξάρχεια , Σύνταγμα , Ομόνοια , Πλάκα , Ψυρρή , Λυκαβηττός , Άγιος Παύλος , Κάτω Ιλίσια , Νεάπολη Εξαρχείων , Λόφος Στρέφη , Ιουλιανού , Πεδίο του Άρεως , αρχαιολογικό Μουσείο ):   

Παλαιότερα, την πρωτοκαθεδρία στη διαφθορά και στην ατιμωρησία στο Δημόσιο κατείχαν οι πολεοδομίες , σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις  του τότε γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.     Εκτός από την διαφθορά , τα πορίσματα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης , κατέγραφαν υποστελέχωση στις πολεοδομίες και  υπερβολική αναμονή για την έκδοση μίας έγγραφης απάντησης ή ενός αντιγράφου .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα παλαιότερα πορίσματα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, οι τομείς όπου επικεντρώνεται η κακοδιοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κυρίως οι πολεοδομίες, το περιβάλλον, οι μεταφορές, τα δημοτικά έργα, οι άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι δημοτικές επιχειρήσεις που είναι σχεδόν όλες ελλειμματικές. Παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες είναι ελλιπείς. Επίσης, σημαντικό σύμπτωμα κακοδιοίκησης και κατάφωρης παραβίασης της νομιμότητας αποτελεί και η άρνηση εκτέλεσης ή συμμόρφωσης των ΟΤΑ και των δύο βαθμών σε δικαστικές αποφάσεις.

Μικρές ως μεγαλύτερες αυθαιρεσίες παρουσιάζει το 80% των ακινήτων που βγαίνουν προς πώληση, λόγω παλαιότερων προσθηκών ή αυθαίρετων κτισμάτων. Oι ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν σπίτι, σε μία εποχή που η αγορά κατοικίας συνεχίζει να παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα , θα πρέπει να ελέγχουν εξονυχιστικά για τυχόν αυθαιρεσίες.

Οι πολλές περιπτώσεις αυθαιρεσιών, αφορούν ως επί το πλείστον κατασκευές που κτίστηκαν πριν το 2010, καθώς εκείνο το έτος ήταν και το χρονικό σημείο εκκίνησης για το ελληνικό κράτος, που τότε έκανε τις πρώτες πρόσφατες προσπάθειες να βάλει κάποια τάξη στην βαβέλ των πολεοδομικών υπερβάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτές οι  αυθαιρεσίες έρχονται στην επιφάνεια, όταν παρουσιάζεται στον ενδιαφερόμενο ένα διαμέρισμα προς πώληση. Κάπου στη διάρκεια της παρουσίασης, συνήθως προς το τέλος, γίνεται και αναφορά στο ότι υπάρχουν … κάποια θέματα, που πρέπει να τακτοποιηθούν από πλευράς του ιδιοκτήτη, για να γίνει η μεταβίβαση.

Η  δυνατότητα νομιμοποίησης εξ ολοκλήρου αυθαίρετων κατασκευών (που χτίστηκαν πριν από τον Ιούλιο του 2011, που είναι η χρονική «κόκκινη γραμμή») δόθηκε για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία με τον νόμο 4014/2011( νόμος τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών).

Στην ψηφιοποίηση 400.000 οικοδομικών αδειών, που έχουν εκδοθεί σε μια περίοδο 58 ετών, προχωρά ο δήμος Αθηναίων, ο οποίος, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της πολεοδομικής γραφειοκρατίας.

Ειδικότερα, πρόκειται για οικοδομικές άδειες, σε έντυπη μορφή ή σε μικροφίλμ, οι οποίες καλύπτουν το χρονικό διάστημα από το 1960 έως το 2018.

Ο αριθμός των ενδιαφερομένων για χορήγηση αντιγράφων ξεπερνά τους 120.000 ετησίως, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει ακόμη και τον ένα μήνα.

Με την ψηφιοποίησή τους αναμένεται να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία πολιτών και επαγγελματιών, αφού η χορήγησή τους θα γίνεται ηλεκτρονικά. Παράλληλα, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι δημότες θα μπορούν να αντλούν τα ψηφιακά αρχεία τους.

Μέχρι στιγμής έχουν ψηφιοποιηθεί τα στελέχη των οικοδομικών αδειών της χρονικής περιόδου 1981-2018, ενώ η ψηφιοποίηση των στελεχών θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, με την ένταξη και των ετών 1960-1980.

Σημειώνεται πως η ψηφιοποίηση αφορά το σύνολο των αρχείων που περιέχεται στους φακέλους, δηλαδή τοπογραφικά, διαγράμματα κάλυψης, κατόψεις, τομές, όψεις, τεχνικές εκθέσεις, ξυλότυπους και θεμελιώσεις. Στόχος είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί το 2024 και να έχει ψηφιοποιηθεί το 100% των αδειών.

Η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, Θέση & Υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών», του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με φορέα διαχείρισης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης – NextGenerationEU.

Με την ψηφιοποίηση των πολεοδομικών αρχείων διευκολύνονται οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, οι μηχανικοί, στη δουλειά και την καθημερινότητά τους, για να κάνουν πιο εύκολα, πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου τις πολεοδομικές και άλλες εργασίες που επιθυμούν.

Η διεύθυνση Πολεοδομίας Αθηνών, βρίσκεται στην οδό Σωκράτους 57 στην Ομόνοια, με χωρική αρμοδιότητα την Αθήνα και στην Λεωφόρο Συγγρού 77 με χωρική αρμοδιότητα Βύρωνα, Δάφνη, Ηλιούπολη, Καισαριανή, Υμηττού.

Προ διετίας , η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr ξεκίνησε ενσωματώνοντας 501 ψηφιακές υπηρεσίες και προσθέτοντας δύο νέες: την ψηφιακή έκδοση υπεύθυνης δήλωσης και εξουσιοδότησης.

Σήμερα, το gov.gr παρέχει 1.370 ψηφιακές υπηρεσίες, διευκολύνοντας την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων. Ειδικότερα:

7.936.034 διαφορετικοί πολίτες έχουν χρησιμοποιήσει το gov.gr, εκδίδοντας ένα τουλάχιστον έγγραφο ή υποβάλλοντας μια ηλεκτρονική δήλωση.
159.346.146 έγγραφα ή δηλώσεις έχουν εκδοθεί/υποβληθεί ηλεκτρονικά
6.285.764 υπεύθυνες δηλώσεις και 2.189.684 εξουσιοδοτήσεις έχουν εκδοθεί
3.195.589 πολίτες έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση
πάνω από το 42% των συνταγών και των παραπεμπτικών εκδίδεται άυλα.

Το gov.gr εξελίσσεται συνεχώς, βελτιώνεται και επικαιροποιείται με βάση τα σχόλια, τις προτάσεις και τις αξιολογήσεις των επισκεπτών. Μάλιστα, το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών στην ερώτηση αν είναι χρήσιμη η σελίδα που περιγράφει την κάθε υπηρεσία, ξεπερνά το 95%.

Η ψηφιοποίηση της Πολεοδομίας Αθηνών θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και μία δεκαετία, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών, η άσκοπη αναμονή για ένα αντίγραφο και η ταλαιπωρία των υπαλλήλων με αναχρονιστικά μέσα εργασίας.

 



Source link