Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ευθύμιος Λέκκας: Aνάγκη επένδυσης στην πρόληψη των πυρκαγιών

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΠΟΤΑ ΜΕΝΙΔΙΟΥ

Η διαχείριση μιας καταστροφής είναι δύσκολη, μπορεί όμως να γίνει,αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν μπορούμε να έχουμε μια αποτελεσματική διαχείριση αν δεν έχουμε ολοκληρώσει το στάδιο της πρόληψης που είναι πολύ σημαντικό. Περιλαμβάνει δε πολλά πράγματα που πρέπει να υλοποιήσεουμε”, επισήμανε ο Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, ερωτηθείς για την διαχείριση της φυσικής καταστροφής από τις πυρκαγιές, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου.

Εξήγησε ότι η πρόληψη δεν θα αποδώσει άμεσα αλλά σε πέντε ή δέκα χρόνια, ενώ έφερε ως παράδειγμα τους σεισμούς για τους οποίους απαιτήθηκαν 10 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της πρόληψης. “Δεν γίνονται αυτόματα κάποια πράγματα. Πρέπει να προετοιμαστούν, να δοκιμαστούν, να περάσουν φάσεις που αντιστοιχούν στην προετοιμασία και μετά να πάμε στην επιτυχή διαχείριση, που θα μειώσει τις επιπτώσεις σε κάθε επίπεδο. Απαιτείται σχέδιο”, τόνισε.

Επιπλέον ανέφερε ότι η χώρα διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο όμως θα πρέπει να “κάνει λιανά όπως λέμε στη Θεσσαλία” τα αποτελέσματα της έρευνας, ώστε να τα αφομοιώσουν οι φορείς της Πολιτείας και να εκπονηθεί σχέδιο. “Υπάρχει ένα θέμα μεταξύ επιστημονικών φορέων, πολιτικών φορέων, επιχειρησιακών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκσης που θα πρέπει να λύσουμε. Η διαλειτουργικότητα είναι ένα πολύ βασικό θέμα για να υπάρξει αποτέλεσμα,όταν εκ των πραγμάτων εμπλέκονται πολλοί φορείς στην επίλυση ενός θέματος.”.

Εκτίμησε ότι το πείραμα του ΟΑΣΠ είναι επιτυχημένο και θα μπορούμε να υπάρχει αντίστοιχος οργανισμός για πλημμύρες και πυρκαγιές ή να επεκταθεί το αντικείμενο του ΟΑΣΠ που διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία. “Για να έχουμε αποτελέσματα χρειαζόμαστε οργάνωση. Στον ΟΑΣΠ λειτουργούν επιτροπές με καθηγητές πανεπιστημίου, αλλά και μεγάλα τεχνικά γραφεία που δοκιμάζουν στην πράξη τις προτάσεις των επιστημόνων και για 40 χρόνια εργάζονται χωρίς χρήματα. Οι επιτροπές αυτές αναδεικνύουν το έργο των Ελλήνων Επιστημόνων” τόνισε.

Τέλος επισήμανε, ότι το κόστος της καταστροφής, που προκαλεί μια πυρκαγιά είναι πολλαπλάσιο αυτού της πρόληψης. “Το κόστος είναι υψηλό, δυσβάσταχτο πολλές φορές άρα πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη”, κατέληξε.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Λέκκα στην ΕΡΤ Βόλου

www.ertnews.gr



Source link