Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Εσπευσμένα στην Τουρκία ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών

Tην Τουρκία θα επισκεφθεί στις 5 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα βρεθεί και στο Ισραήλ για να δει από κοντά τα τεκταινόμενα και να μεταφέρει με σαφήνεια το μήνυμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ότι η προστασία των αμάχων πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μίλησα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για τις προσπάθειές μας να αποτρέψουμε τη διασπορά της σύγκρουσης στη γύρω περιοχή, να διασφαλίσουμε την απελευθέρωση των αμάχων και να ενισχύσουμε την ανθρωπιστική στήριξη. Συζητήσαμε επίσης για την επικύρωσης της συμφωνίας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» έγραψε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Twitter προ ημερών.

Διπλωματικές πηγές από το τουρκικό ΥΠΕΞ, ανέφεραν ότι κατά την πρόσφατη συνομιλία Φιντάν -Μπλίνκεν συζητήθηκαν τα θέματα της αποτροπής της εξάπλωσης της σύγκρουσης στη Γάζα στην περιοχή, οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων, η επείγουσα ανάγκη δημιουργίας διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας και η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έρχεται την ώρα που η Τουρκία και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Ως γνωστόν οι SDF αποτελούνται κυρίως Κούρδους μαχητές που υπήρξαν οι κύριοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον αγώνα ενάντια στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, γνωστό και ως ISIS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, και ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι «υποβάλλαμε κάποιες προτάσεις που θέλουμε να τις συζητήσουμε με τους ομολόγους μας». Επομένως, μοιάζει πιθανό ο Ιρανός ΥΠΕΞ να συζήτησε το ενδεχόμενο η Τουρκία να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς και να θέλει να συνομιλήσει για το ίδιο θέμα και με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 



Source link