Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ερώτηση Μεϊκόπουλου για οφειλές ΔΕΥΑΜΒ-“Να μην επιβαρυνθούν οι Βολιώτες με υπέρογκα τέλη”

2023_ΦΩΤΟ ΜΕΪΚ

Το μείζον ζήτημα των τελευταίων ημέρων σχετικά με τη δημοσιοποίηση της τεράστιας οφειλής των 20 εκατ. ευρώ της επιχείρησης ύδρευσης Βόλου-ΔΕΥΑΜΒ προς τη ΔΕΗ, αλλά και την πρόθεση της τελευταίας να προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την ικανοποίηση της, έφερε στη Βουλή με Ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

«Το υπέρογκο ποσό των 20 εκατ. ευρώ που έφτασε να οφείλει η ΔΕΥΑΜΒ προς τη ΔΕΗ αφήνει έκθετη την κυβέρνηση της ΝΔ για το γεγονός ότι μία δημοτική επιχείρηση με κοινωφελή χαρακτήρα που διαχειρίζεται το πολύτιμο αγαθό του νερού κατάφερε να δημιουργήσει ένα τεράστιο χρέος και σήμερα απειλείται με δικαστικές ενέργειες που μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών του Βόλου», ανέφερε ο Βουλευτής.

Στην Ερώτησή του, κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών να απαντήσει στα ακόλουθα καίρια Ερωτήματα:

1. Έχει λάβει γνώση του υπέρογκου ποσού που οφείλει η ΔΕΥΑΜΒ προς τη ΔΕΗ αλλά και της πρόθεσης της τελευταίας να κινηθεί δικαστικά κατά παντός υπευθύνου για την είσπραξη των οφειλομένων;

2. Πώς μία δημοτική επιχείρηση έφτασε να δημιουργήσει την δυσθεώρητη οφειλή των 20 εκατ. για παροχές ενέργειας;

3. Ποιο ήταν ακριβώς το χρονικό σημείο από το οποίο και έπειτα η ΔΕΥΑΜΒ σταμάτησε να εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ;

4. Αποδέχεται την ενεργειακή κρίση και τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας ως μόνη γενεσιουργό αιτία για τη δημιουργία της τεράστιας αυτής οφειλής;

5. Υπάρχουν και άλλες ΔΕΥΑ πανελλαδικά που οφείλουν ανάλογα ποσά προς τη ΔΕΗ;

6. Πώς προτίθεται να παρέμβει προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολίτες του Βόλου δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά για την κάλυψη των οφειλών της ΔΕΥΑΜΒ αλλά και ότι η υδροδότηση της περιοχής θα συνεχίσει ομαλά και απρόσκοπτα;

Όπως επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, σε τοπική εφημερίδα δημοσιεύθηκε αναλυτικά και αυτούσια η εξώδικη δήλωση – όχληση που απέστειλε η ΔΕΗ προς της ΔΕΥΑΜΒ και τον Δήμο Βόλου, με βάση την οποία η πρώτη οφείλει στη δεύτερη το δυσθεώρητο ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Στην εξώδικη δήλωση η ΔΕΗ καταγγέλλει τη συστηματική αποφυγή αποπληρωμής των οφειλών εκ μέρους της ΔΕΥΑΜΒ, απειλώντας να την οδηγήσει στη Δικαιοσύνη και να προχωρήσει σε κατασχέσεις λογαριασμών για την είσπραξη των οφειλών αυτών.

Εις ολόκληρον και αλληλέγγυα υπεύθυνος για το σύνολο των οφειλόμενων ποσών με βάση τη νομοθεσία είναι ο Δήμος Βόλου, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι η ΔΕΗ δικαιούται να προχωρήσει σε κατασχέσεις λογαριασμών τόσο από τα ταμεία της επιχείρησης ύδρευσης όσο και από του Δήμου Βόλου. «Η ανταποδοτικότητα των πόρων των επιχειρήσεων ύδρευσης, ως δημοτικές επιχειρήσεις, δημιουργούν εύλογα τον προβληματισμό για το αν και κατά πόσο οι πολίτες του Βόλου θα επιβαρυνθούν με επιπρόσθετα και δυσανάλογα κόστη εξαιτίας του υπέρογκου ποσού της οφειλής προς τη ΔΕΗ», τόνισε ο Βουλευτής.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε: «Δεδομένου του εύρους του ποσού της οφειλής, πολλά είναι τα ερωτηματικά που γεννούνται για το πως το χρέος αυτό δημιουργήθηκε αλλά και γιατί παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός της ενεργειακής κρίσης που αύξησε τις τιμές της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η ΔΕΥΑΜΒ φαίνεται να είναι η μόνη επιχείρηση ύδρευσης πανελλαδικά που οφείλει στη ΔΕΗ τα τεράστια αυτά ποσά. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο ότι δεν θα επιβαρύνουν οικονομικά τα νοικοκυριά του Βόλου και ότι η υδροδότηση της περιοχής θα συνεχίσει ομαλά και απρόσκοπτα».

Τέλος, ο Βουλευτής προχώρησε και σε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Εσωτερικών ζητώντας να κοινοποιηθεί στην τοπική κοινωνία κάθε σχετικό με την οφειλή της ΔΕΥΑΜΒ προς τη ΔΕΗ έγγραφο όπως και κάθε σχετικό έγγραφο, αν υπάρχει, που αφορά πιθανή οφειλή του Δήμου Βόλου και των νομικών του προσώπων προς παρόχους ενέργειας.

www.ertnews.gr



Source link