Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Επερώτηση της “ΛΑ.ΣΥ.” Θεσσαλίας για τα φράγματα σε Δίλοφο και Ναρθάκι Φαρσάλων

Επερώτηση προς την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, για τη μη κατασκευή των φραγμάτων και των δικτύων άρδευσης-ύδρευσης, στο Δίλοφο και στο Ναρθάκι Φαρσάλων κατέθεσε η “Λαϊκή Συσπείρωση” Θεσσαλίας

Όπως αναφέρει η “ΛΑ.ΣΥ.” Θεσσαλίας “στις 4/11/2022, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 48 έργα, προϋπολογισμού 1,24 δις ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, που οδηγούν σε αποταμίευση και εξορθολογισμό της διαχείρισης του αρδευτικού νερού, (ταμιευτήρες, φράγματα, λιμνοδεξαμενές, δίκτυα υπόγειων αγωγών), που άλλα έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, άλλα δεν είναι αρμοδιότητας της περιφέρειας και άλλα δεν έχουν ξεκινήσει καν.

Ανάμεσα στα έργα που αναφέρονται στη δημοσίευση, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, είναι τα φράγματα και τα αντίστοιχα δίκτυα άρδευσης- ύδρευσης (Κακλιτζόρεμα) στο Δίλοφο και (Λουτζιακόρεμα) στο Ναρθάκι Φαρσάλων. Πρόκειται για δυο φράγματα των οποίων ο σχεδιασμός ξεκίνησε το 2008 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά ούτε η περιφέρεια, ούτε οι κυβερνήσεις Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, προχώρησαν στην κατασκευή τους.

Στις 13/9/2021, κατά την επίσκεψη του στα Φάρσαλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνουν αυτά τα έργα και τον Μάρτιο του 2022 ανακοινώθηκε ότι θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν δημοπρατηθεί, ούτε έχουμε ενημέρωση για το που βρίσκεται η πορεία των δυο φραγμάτων.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαικής Συσπείρωσης, επερωτάμε την περιφερειακή αρχή, να μας απαντήσει:

1. Αν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των δυο φραγμάτων και των αρδευτικών-υδρευτικών δικτύων και αν υπάρχει ΜΠΕ.

2. Χρειάζονται απαλλοτριώσεις για τις θέσεις κατασκευής των φραγμάτων και αν ναι έχουν γίνει.

3. Γιατί δεν προχώρησε η δημοπράτηση και κατασκευή των συγκεκριμένων φραγμάτων και των δικτύων άρδευσης-ύδρευσης.

4. Αν έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή των συγκεκριμένων φραγμάτων και των δικτύων άρδευσης-ύδρευσης.

5. Σκοπεύει να κατασκευάσει τα συγκεκριμένα φράγματα και τα δίκτυα άρδευσης-ύδρευσης, χωρίς ΣΔΙΤ και πρόσθετες επιβαρύνσεις των αγροτών και κατοίκων της περιοχής”.





Source link