Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ενημέρωση από το Συντονιστικό – Τριαντόπουλος: Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι πληρωμές στους πληγέντες

Νέα ενημέρωση το απόγευμα της Παρασκευής (22/9) για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, από το Συντονιστικό στη Λάρισα.

«Οι αυτοψίες και οι έλεγχοι των κλιμακίων της γενικής γραμματείας αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής έχουν ξεπεράσει τις 16.500 περίπου περιπτώσεις σε περίπου 200 κοινότητες», επισήμανε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος, σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα. Όπως είπε, από αυτές οι επανέλεγχοι των κτιρίων με δομικές ζημιές είναι περίπου 1200 εκ των οποίων 300 περίπου κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, ως κόκκινα δηλαδή όπου ο πολίτης δεν μπορεί να διαμείνει εκεί και το σπίτι πρέπει να κατασκευαστεί εκ νέου, 300 περίπου κτίρια επίσης χαρακτηρίζονται ως προσωρινά, μέχρι δηλαδή να επισκευαστούν, ακατάλληλα για χρήση, ως κίτρινα δηλαδή, όπου ο πολίτης δεν μπορεί να διαμείνει εκεί μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές. «Και στην προηγούμενη περίπτωση και σε αυτήν θα υπάρξει στήριξη του κράτους για να αποκατασταθούν οι ζημιές, δηλαδή η στεγαστική συνδρομή», τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος και προσέθεσε ότι περίπου 600 κτίρια είναι αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ως κατάλληλα για χρήση, ως πράσινα, δηλαδή εκεί όπου μπορούν να μείνουν οι πολίτες.

«Για τις περιπτώσεις όπου οι πολίτες δεν μπορούν λόγω των ζημιών να διαμείνουν στις οικίες τους έχει ενεργοποιηθεί όπως έχουμε ανακοινώσει το σχήμα της επιδότησης ενοικίου και συγκατοίκησης. Δηλαδή αν κάποιος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του, τότε μπορεί να λάβει από 300-500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι να το νοικιάσει ή να συγκατοικήσει με κάποιο φιλικό ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος ενώ υπογράμμισε ότι τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενεργοποιείται ειδική πλατφόρμα για να υποβάλουν οι δικαιούχοι το αίτημά τους για το επίδομα και σημείωσε ότι ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης είτε η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης.

Όπως τόνισε το εύρος της ζημιάς αποτυπώνεται και στις αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr καθώς μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν υποβληθεί 24.184 οριστικοποιημένες αιτήσεις αλλά και 4.834 προσωρινές αιτήσεις.

Στη συνέχεια ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε τέσσερα ζητήματα: το πρώτο, όπως είπε αφορά την αυτοματοποιημένη διαδικασία σε συγκεκριμένα χωριά των περιοχών που επλήγησαν σημαντικά όπως προέκυψαν από το Πυροσβεστικό Σώμα.

«Σε αυτά τα χωριά προχώρησε μία διαδικασία εντοπισμού από τα στελέχη της ΑΑΔΕ με βάση τα καταχωρημένα στοιχεία στη φορολογική διοίκηση ώστε να εντοπιστούν οι κάτοικοι των χωριών αυτών, οι δικαιούχοι των χωριών αυτών. Από όσους προέκυψαν μέσα από την διαδικασία εντοπισμού της ΑΑΔΕ οι περισσότεροι έχουν λάβει την ενίσχυση που προβλέπεται. Εκκρεμεί μία ακόμη καταβολή που δρομολογείται να γίνει στις αρχές της άλλης εβδομάδας σε περιοχές τόσο της Θεσσαλίας όσο και της Στερεάς Ελλάδας. Όσοι λοιπόν δεν προκύπτουν από τη διαδικασία εντοπισμού της ΑΑΔΕ δεν δύναται να λάβουν αυτοματοποιημένα την ενίσχυση αυτήν. Δηλαδή σε ένα χωριό μπορεί κάποιοι λίγοι να μην έλαβαν ή δεν θα λάβουν στις αρχές της άλλης εβδομάδας την ενίσχυση ενώ όλοι οι υπόλοιποι στο χωριό έλαβαν ή θα λάβουν. Και γιατί συνέβη αυτό, διότι μεταξύ άλλων μπορεί να μην διέθεταν ή να μην είχαν υποβάλει IBAN, να μην ήταν ευκρινώς καταχωρημένα τα στοιχεία της διεύθυνσης του ακινήτου, να μην ταυτίζονταν η διεύθυνση της κατοικίας του Ε1 με τη διεύθυνση κατοικίας με βάση την παροχή ηλεκτροδότησης και να μην ήταν συμπληρωμένα τα στοιχεία της παροχής ηλεκτροδότησης ή να υπήρχαν ζητήματα με τον σχετικό αριθμό. Δηλαδή μέσω των ζητημάτων στα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί δεν μπορούν να προκύψουν αυτόματα άλλοι πολίτες στα συγκεκριμένα χωριά. Έτσι οι πολίτες των χωριών αυτών, αυτών που έχουν πληγεί σημαντικά και συμπεριλαμβάνονται στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δεν έχουν λάβει ή δεν θα λάβουν στις αρχές της άλλης εβδομάδας την ενίσχυση θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, όπως κάνουν και οι πολίτες όλων των άλλων περιοχών», σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Το δεύτερο ζήτημα, αφορά τη διαδικασία διασταυρώσεων των αιτήσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, μια διαδικασία που, όπως τόνισε, έχει ξεκινήσει με ταχύτητα αλλά και προσοχή. Όπως υπογράμμισε, από τις αρχές της άλλης εβδομάδας επίσης ξεκινούν σταδιακά οι πληρωμές, ανάλογα με την πορεία των διασταυρώσεων, για το έργο των οποίων, όπως σημείωσε «έχει διατεθεί κάθε υπηρεσιακή δύναμη από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς ο όγκος είναι μεγάλος, η ανάγκη είναι μεγάλη και εργαζόμαστε ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγάλη ανάγκη όσο γίνεται πιο γρήγορα». «Οι χρόνοι με τους οποίους τρέχει το σχήμα δεν έχουν καμία σχέση με προηγούμενες περιπτώσεις, όπως φυσικά δεν συγκρίνεται και το εύρος και η έκταση της καταστροφής. Όλοι όσοι δικαιούνται έλαβαν και φυσικά θα λάβουν την προβλεπόμενη ενίσχυση και στήριξη σε χρόνους που δεν έχουν σχέση με το παρελθόν και αυτό δεν είναι απλώς μία δέσμευση, είναι η αποστολή μας», υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος.

Σχετικά με το τρίτο ζήτημα, είπε ότι αφορά όσους επιδιώκουν με αιτήσεις στην πλατφόρμα να λάβουν ενίσχυση χωρίς να το δικαιούνται. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι η διαδικασία έχει τις δικλείδες εκείνες που δεν το επιτρέπει. Απλώς δημιουργείται επιπλέον φόρτος στη διαδικασία των διασταυρώσεων σε βάρος των συμπολιτών μας που το δικαιούνται. Όπως έχουμε σημειώσει από την αρχή και προβλέπεται στην ΚΥΑ οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι αφορούν και τα χωριά που έχουν ενταχθεί στην αυτόματη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν όσοι δεν δικαιούνται, δεν θα λάβουν, ή σε ελάχιστες περιπτώσεις που ενδεχομένως να προκύψουν ποσά θα επιστραφούν μετά από τις διασταυρώσεις και τους συμψηφισμούς ως αχρεωστήτως καταβληθέντα», επισήμανε.

Το τέταρτο ζήτημα, όπως ανέφερε, σχετίζεται με τη βοήθεια και τη συνεργασία με όλους τους πολίτες. Όπως σημείωσε ήδη στις ΔΟΥ της Θεσσαλίας η ΑΑΔΕ που συνεργάζονται στενότατα όρισε ειδικά γραφεία στήριξης των πολιτών όσον αφορά την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής. Παράλληλα, όπως τόνισε, λειτουργεί από την πρώτη στιγμή το κέντρο ενημέρωσης της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής στο 2131331300 ενώ για θέματα που αφορούν την ηλεκτρονική εφαρμογή λειτουργεί το κέντρο εξυπηρέτησης φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, στο 2131621000.

«Όλοι μαζί συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με παρουσία στο πεδίο για να προχωρήσει η αποκατάσταση και η στήριξη το συντομότερο δυνατόν και είμαι πάντα αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε», υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 41 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 91 νέα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού», ανέφερε μεταξύ άλλων. Ανακοινώθηκαν και τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Όπως είπε αναλυτικά:

«Σε σχέση με τα δεδομένα δημόσια υγείας, όπως κάθε φορά, θα σας ενημερώσουμε για τα νέα κρούσματα που έχουμε, για τις λοιμώξεις στο γαστρεντερικό, το αναπνευστικό και ό,τι άλλα δεδομένα σχετίζονται με την δημόσια υγεία του πληθυσμού στις περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία «Daniel» και τα πλημμυρικά φαινόμενα που ακολούθησαν.

Το τελευταίο 24ωρο, δηλαδή κατά το διάστημα από τις 08:00 το πρωί στις 21/9 έως τις 08:00 το πρωί στις 22/9, είχαμε 1.262 προσελεύσεις στα ΤΕΠ των νοσοκομείων της περιοχής. Από αυτές είχαμε 41 κρούσματα νέων λοιμώξεων του γαστρεντερικού και 91 νέα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού. Το τελευταίο 24ωρο έχουμε τέσσερις νέες νοσηλείες λόγω γαστρεντερίτιδας και οκτώ λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού. Επίσης, ανιχνεύθηκαν με μοριακή μέθοδο ανίχνευσης γενετικού υλικού σε ένα άτομο δύο εντεροπαθογόνα.

Με βάση τα καταγεγραμμένα κρούσματα, προς το παρόν δεν έχουμε νέες συρροές κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε καμία από τις υπό επιτήρηση περιοχές, ενώ η αύξηση που παρατηρείται καθημερινά στις λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι παρόμοιας τάσης με αυτή που παρατηρείται σε όλη τη χώρα. Σχετίζεται με το ότι έχουμε αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων, και λόγω της Covid αλλά και λόγω άλλων ιώσεων.

Το δίκτυο συνδρομικής επιτήρησης συνεχίζει καθημερινά να καταγράφει τα κρούσματα, λοιμώξεις γαστρεντερικού και αναπνευστικού, στις πληγείσες περιοχές. Και κάνουμε ενδελεχή επιτήρηση σε όλες τις μονάδες υγείας της περιοχής. Τέλος, έχουμε να ανακοινώσουμε σήμερα τρία νέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκ των οποίων δύο είναι στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Θα ήθελα να πω μερικά πράγματα σε σχέση με αυτή τη νόσο, τη λεπτοσπείρωση, γιατί είναι σημαντικό οι πολίτες -το έχουμε επισημάνει από τις πρώτες μέρες- να μπορούν να προστατευτούν επαρκώς από το να μολυνθούν με αυτή τη νόσο. Η λεπτόσπειρα μεταδίδεται από ούρα ή ιστούς μολυσμένων ζώων -όπως είναι για παράδειγμα τα ποντίκια, τα τρωκτικά- όταν αυτά έρθουν σε επαφή με το στόμα, τη μύτη μας, τα μάτια ή κάποια ανοιχτή πληγή που μπορεί να έχουμε στο δέρμα.

Το λέω αυτό γιατί όλοι όσοι είμαστε στο πεδίο -το ξέρουμε καλά- είναι εύκολο να αποκτήσουμε πληγές όταν είμαστε στην ύπαιθρο, όταν προσπαθούμε να καθαρίσουμε το σπίτι μας μετά από μία τέτοια καταστροφή. Είναι, λοιπόν, σημαντικό, μέσα σε όλα που χρειάζεται να προσέξουμε μέσα σε όλη την ταλαιπωρία που έχουν οι πολίτες -και καταλαβαίνουμε όλοι πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι όλο αυτό που περνάνε-, να έχουν κατά νου να μην έρχονται σε επαφή με μολυσμένα νερά όταν έχουν ανοιχτές πληγές. Να τις καλύπτουν με επιθέματα αδιάβροχα, να φορούν στολή προστασίας, ρούχα, για να μειώσουν τον κίνδυνο.

Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε την επαφή με τα μολυσμένα νερά, υπάρχουν στάσιμα ύδατα, ή στις περιοχές που υπάρχει ακόμα λάσπη. Άρα, σε αυτές τις περιπτώσεις, ξαναλέω, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κατάλληλο ρουχισμό και υποδήματα. Ξέρετε πολύ καλά την προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη, προσπαθούμε να μοιράσουμε κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό σε όλες τις περιοχές. Όποιοι έχουν δυσκολία στο να προσεγγιστούν, μπορούν, επίσης, να τηλεφωνούν στις γραμμές του Υπουργείου Υγείας και να μας ζητούν εκ νέου σε περίπτωση που δεν έχει φτάσει σε κάποια περιοχή.

Από εκεί και πέρα, πέρα από την προστασία δηλαδή του δέρματος, ειδικά στα σημεία που έχουμε πληγές, θα πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε αγροτικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά τα οποία καταναλώνονται ωμά, χωρίς να έχουν πλυθεί όπως θα έπρεπε, από περιοχές στις οποίες έχει σημειωθεί πλημμυρικό φαινόμενο.

Επίσης, δεν θα πρέπει να αφήνουμε εκτεθειμένα τρόφιμα, γιατί υπάρχει περίπτωση να έρθουν σε επαφή άμεσα ή έμμεσα με τρωκτικά, όπως είπαμε πριν, με ούρα ή ιστούς ζώων ή με μολυσματικά άλλα προϊόντα, όπως είναι η λάσπη και όλα αυτά που άφησε πίσω της αυτή η πλημμύρα.

Είναι σημαντικό, επίσης, να προστατεύσουμε τα κατοικίδιά μας από την επαφή με τα μολυσμένα ύδατα και τη λάσπη, καθώς και αυτά μπορεί στη συνέχεια να μεταδώσουν σε εμάς λεπτοσπείρωση.

Θέλω να κάνω μία επισήμανση, γιατί πολλές φορές υποτιμούμε τον κίνδυνο όταν έχουμε συμπτώματα. Η κλινική εικόνα της λεπτοσπείρωσης μπορεί να περιλαμβάνει πυρετό, ρίγο, συμπτώματα γρίπης, δηλαδή βήχα, πονόλαιμο, εξάνθημα, μυαλγίες, αρθραλγίες, κεφαλαλγία, ακόμα και ίκτερο, εμετούς, διάρροιες, ερυθρότητα στους οφθαλμούς.

Όποιοι, λοιπόν, συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα, παρακαλώ θερμά να προσέρχονται άμεσα στις υπηρεσίες υγείας. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο, καθώς όσο πιο έγκαιρα προσέλθει ο πολίτης στις υπηρεσίες υγείας, τόσο πιο καλή έκβαση κλινική έχει η λεπτοσπείρωση, πιο εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μην ταλαιπωρηθεί ή να απειληθεί η υγεία του περαιτέρω.

Σε σχέση με το κομμάτι των προληπτικών εμβολιασμών, να πούμε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, με την πολύ μεγάλη συμβολή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, 1.046 εμβολιασμοί έναντι του τετάνου και 80 εμβολιασμοί σε παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες έναντι της ηπατίτιδας Α.

Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα κλιμάκια, και των ΤΟΜΥ, της Πρωτοβάθμιας και του ΕΟΔΥ. Είναι πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν διαμένουν στην περιοχή, έχουν έρθει εδώ για αυτό το σκοπό και δίνουν τη μάχη καθημερινά στο πεδίο. Ο ΕΟΔΥ είναι παρών με διάφορους τρόπους και θέλω να ευχαριστήσω κάθε εργαζόμενο και κάθε επαγγελματία υγείας που συνδράμει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή τις υπηρεσίας υγείας και τους πολίτες στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Για το νερό

Σε σχέση με το νερό, μέχρι σήμερα έχουμε κάνει περί τις 900 δειγματοληψίες σε όλα τα σημεία της περιοχής. Οι αλλαγές που σημειώνονται σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες είναι:

Για τον Δήμο Βόλου, το νερό κρίνεται ακατάλληλο στις Αλυκές, στη Φυτόκο Νέας Ιωνίας.

Και θέλω να πούμε ότι η κατάσταση αυτή είναι δυναμική. Δηλαδή, ο λόγος που κάνουμε τόσες δειγματοληψίες από διαφορετικά σημεία σε όλες τις περιοχές, καθημερινά, είναι ακριβώς γιατί μπορεί τα δεδομένα να αλλάξουν. Μπορεί να μετακινηθούν ύδατα, μπορεί να εισρεύσουν στο δίκτυο φερτά υλικά. Άρα, για να είμαστε βέβαιοι ότι παρέχουμε έγκαιρη, σωστή, αξιόπιστη ενημέρωση στους πολίτες για την κατανάλωση του νερού, κάνουμε καθημερινά δειγματοληψίες και ενδέχεται από μέρα σε μέρα να έχουμε κάποιες διαφοροποιήσεις.

Εκτός από τον Βόλο, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου το νερό κρίνεται κατάλληλο στην τοπική κοινότητα Καλών Νερών, στον οικισμό Κάτω Γατζέα, στον οικισμό της Αργαλαστής και στον Λαύκο. Στο Δήμο Αγιάς το νερό κρίνεται ακατάλληλο στις τοπικές κοινότητες Ομολίου, Στομίου και Παλαιόπυργου.

Για την εντομολογική επιτήρηση, σήμερα είχαμε μία νέα σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και σε συντονισμό με τον ΕΟΔΥ και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα ιού Δυτικού Νείλου στην περιοχή της Λάρισας.

Έχουμε εκτιμήσει εκ νέου τα επιδημιολογικά και εντομολογικά δεδομένα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στις πληγείσες περιοχές, με δεδομένα που είχαμε πριν τα πλημμυρικά φαινόμενα και μετά, και θα έχουμε επιπλέον δράση σε 17 περιοχές με κουνούπια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά το φαινόμενο.

Έχουμε, δηλαδή, προτείνει ακμαιοκτονίες με εκνέφωση σε δύο οικισμούς, έχουμε κοινοποιήσει σχετική εγκύκλιο στην Περιφέρεια για να προβεί σε ψεκασμούς με βάση το επίπεδο κινδύνου που έχει κάθε περιοχή σε όλη τη Θεσσαλία, σε όλο το κομμάτι που έχουν πληγεί οι περιοχές από την πλημμύρα.

Ταυτοποιήσαμε συνολικά περίπου 2.500 κουνούπια εκ των οποίων το 27% αφορούσε σε κουνούπια γένους Culex, που είναι οι διαβιβαστές του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ έγινε έλεγχος ανίχνευσης του ιού σε 12 σταθμούς με αρνητικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, συνεχίζουμε καμπάνια ενημέρωσης χωριό-χωριό, το ξαναλέω, σπίτι-σπίτι. Με τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και τις ΤΟΜΥ της Περιφέρειας μοιράζουμε αντικουνουπικά, εξηγούμε στους πολίτες τα μέτρα προστασίας και στεκόμαστε δίπλα τους με κάθε δυνατό τρόπο.

Πέρα από αυτό, έχουμε στείλει επιπλέον εγκύκλιο από το Υπουργείο Υγείας στις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας των Περιφερειών, ούτως ώστε όπου υπάρχουν ακτές κολύμβησης με ορατή ρύπανση, να απαγορεύεται η κολύμβηση.

Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση, είτε έχουμε ρύπανση είτε όχι, λαμβάνουμε δείγματα από την Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, όπου σημειώθηκαν διάφορες περιπτώσεις που είχαμε φερτά υλικά. Χθες, ξεκινήσαμε, επίσης, έκτακτες δειγματοληψίες στις ακτές κολύμβησης της Μαγνησίας και της Λάρισας, στην Πιερία, όπου τα εργασιακά αποτελέσματα μετά από τρεις συνεχόμενες δειγματοληψίες συμμορφώνονται με τα νομοθετικά όρια και είναι ασφαλές το νερό για κολύμβηση.

Εφαρμόζουμε προσωρινή απαγόρευση της κολύμβησης σε όλες τις ακτές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας, με εξαίρεση τις ακτές των Βορείων Σποράδων.

Αναφορικά με τον έλεγχο των οστρακοκαλλιεργειών, σημειώνουμε ότι η εικόνα εξακολουθεί να παραμένει ίδια, δεν έχουμε ιδιαίτερες μεταβολές. Έχουμε κάνει προληπτικά κλείσιμο σε μία ζώνη παραγωγής οστράκων στην Πιερία, γιατί βρίσκεται κοντά στις εκβολές του Πηνειού, χωρίς όμως να γειτνιάζει σε αυτές. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι σε συμμόρφωση με τα νομοθετικά όρια και είναι αρνητικά. Τέλος, χθες, παρελήφθησαν νέα δείγματα οστράκων για μικροβιολογική ανάλυση, για τα οποία αναμένουμε να έχουμε τα αποτελέσματα άμεσα.

Σε σχέση με τα αλιεύματα, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι η σάρκα των ψαριών είναι απαλλαγμένη από μικροοργανισμούς όσο το ψάρι είναι ζωντανό. Ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος απαγόρευσης της αλιείας ή περαιτέρω ανησυχίας για την ασφάλεια του τροφίμου και την κατανάλωσή του.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι αυτή η μάχη δίνεται με πάρα πολλούς τρόπους: στο πεδίο, από τους επαγγελματίες υγείας, τους επιστήμονες -του ΕΟΔΥ και όχι μόνο-, την ιατρική κοινότητα σε όλη τη Θεσσαλία και πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι μας συνδράμουν και στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και βέβαια, καθηγητές εξειδικευμένους και από άλλους φορείς και Υπουργεία.

Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι κάθε πολίτης να είναι ασφαλής».





Source link