Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

ΕΕ: Πηγή ανησυχίας για την υγεία των χρηστών τα «κινητά» με ραδιοκύματα

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Σε απάντησή του προς την Πολωνέζα ευρωβουλευτή των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και Beata Mazurek, ο Επίτροπος Breton, παραδέχεται ότι υπάρχει ανησυχία, για τις επιπτώσεις στην υγεία από την χρήση κινητών τηλεφώνων με ραδιοκύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτησή της, η Πολωνέζα ευρωβουλευτής είχε επισημάνει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση στη χρήση κινητών συσκευών που χρησιμοποιούν ραδιοκύματα, που αποφέρουν πολυάριθμα οφέλη, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν ορισμένα πρότυπα ασφαλείας.

Είχε τονίσει δε ότι, όπως αναφέρθηκε από το Phonegate Alert στις 15 Ιουνίου 2023 και τη Γαλλική Υπηρεσία Τροφίμων, Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας & Ασφάλειας (ANSES) το 2016, μία από τις σημερινές προκλήσεις είναι οι υποτιθέμενοι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με ορισμένες ασύρματες συσκευές που υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα επίπεδα ακτινοβολίας και δυνητικά θέτουν τους χρήστες σε κίνδυνο.

Ρωτούσε δε την Κομισιόν, αν έχει αναλύσει αυτό το ζήτημα υπό το φως της μελέτης της γαλλικής κυβερνητικής υπηρεσίας και των ισχυρισμών της Phonegate Alert σχετικά με ορισμένες ασύρματες συσκευές που υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα επίπεδα ακτινοβολίας και εάν ναι, ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρωτούσε δε ακόμη, για το πώς σκοπεύει η Κομισιόν να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη και τη βιομηχανία για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και αν μπορεί να εξηγήσει, σε περίπτωση υπέρβασης των επιτρεπόμενων επιπέδων ακτινοβολίας, γιατί οι εν λόγω συσκευές δεν συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο Rapex/Safety Gate;

Ακολουθεί ολόκληρη η λεπτομερής απάντηση του Επιτρόπου

Απάντηση του κ. Breton εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1.9.2023)

Οι ισχυρισμοί του Phonegate Alert, καθώς και η μελέτη του 2016 που πραγματοποίησαν οι Γάλλοι Οργανισμός Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ANSES), είναι ένα θέμα ανησυχίας.

Πράγματι, κινητά τηλέφωνα που δεν συμμορφώνονται με την Οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό, δεν διατίθενται στην αγορά της ΕΕ. Η εποπτεία της αγοράς για το RED εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Οι αρμόδιες αρχές συναντώνται τακτικά και συζητούν θέματα που σχετίζονται με μη συμμορφούμενα προϊόντα. Επιπλέον, η Επιτροπή συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς που συμμετέχουν στην αρμόδια ομάδα εμπειρογνωμόνων και που ασχολείται με την εφαρμογή του RED.

Σε γενικές γραμμές, η καταλληλόλητα των σημερινών ορίων για έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία έχει αποτελέσει αντικείμενο πρόσφατης επιστημονικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Επιτροπής για την Υγεία και Επιτροπή Περιβαλλοντικών Κινδύνων (SCHEER) και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τρέχουσες τιμές εξακολουθούν να ισχύουν για την υπάρχουσα τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας, όπως αυτή που χρησιμοποιείται στο κινητά τηλέφωνα που αναφέρονται στις προαναφερθείσες αναφορές. Κοινοποίηση των μέτρων που λαμβάνονται κατά επικίνδυνων προϊόντων στο ευρωπαϊκό σύστημα ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα προϊόντα (RAPEX/Safety Gate σύστημα) είναι ευθύνη της αγοράς αρμοδιότητα των κρατών μελών.



Source link