Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Δωρεά έργων του Λάμπρου και της Έλλης Ορφανού στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Tη δωρεά έργων του Λάμπρου και της Έλλης Ορφανού στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας γνωστοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Πρόκειται για δύο χαρακτικά του Λάμπρου Ορφανού, απεικονίσεις κεφαλών του Αριστοτέλη και του Δημοσθένη (1954) – εν αναμονή για έκδοση χαρτονομισμάτων – καθώς και δύο χαρακτικά για ευχετήριες κάρτες της Τράπεζας της Ελλάδος (1951 και 1952 αντίστοιχα), όπου απεικονίζεται Ταναγραία και σύνθεση με τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Επίσης, δωρήθηκε σχέδιο με γυμνό, δημιουργία της Έλλης Μουρέλου Ορφανού.

Η δωρεά πραγματοποιήθηκε από τον γιο των καλλιτεχνών κ. Μίνωα Ορφανό, αρχιτέκτονα, στη μνήμη των γονέων του, τον οποίο η Εφορεία ευχαριστεί θερμά για τη συμβολή του στον εμπλουτισμό των συλλογών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Δωρεά έργων του Λάμπρου και της Έλλης Ορφανού στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Ο Λάμπρος Ορφανός διετέλεσε επί 25ετία Διευθυντής του Τμήματος Χάραξης της Τράπεζας της Ελλάδος και ήταν αυτός ο οποίος χάραξε τις πλήρεις σειρές χαρτονομισμάτων της Ελλάδας μεταξύ των δεκαετιών του 1950-2000. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ελλάδα, στη Σχολή Καλών Τεχνών και μετέβη στο Παρίσι την περίοδο 1952-55, προκειμένου να ειδικευτεί στη μικροχαρακτική, παρακολουθώντας ταυτόχρονα την École Nationale Supérieure des Beaux-Arts και το Collѐge Technique Estienne.

Η Έλλη Μουρέλου Ορφανού, σύζυγος του Λάμπρου Ορφανού, επί 30ετία Διευθύντρια του Τμήματος Εικαστικών του Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων Αθηνών, σπούδασε, επίσης, στη Σχολή Καλών Τεχνών και μετεκπαιδεύθηκε στο Παρίσι, όπου ειδικεύθηκε στην τέχνη των ψηφιδωτών.

Και οι δύο υπήρξαν σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως φαίνεται και από τα έργα τους που δωρήθηκαν πρόσφατα από τον Μίνωα Ορφανό στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Κατσίγρα.





Source link