Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Δρ. Αθανάσιος Τσιουρής: Σημαντικό επίτευγμα στον τρόπο μεταφοράς των μοσχευμάτων μπορεί να σώσει περισσότερες ζωές

Ζήσης Ψάλλας

Ο Ρίκι Μάγιερς, 54 ετών, έφτασε στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μισισιπή μια μέρα πριν από την Εθνική Ημέρα Μνήμης, γιορτή που γίνεται στις ΗΠΑ για να τιμηθούν οι βετεράνοι που  έδωσαν τη ζωή τους για το έθνος. Ήταν άρρωστος για δύο χρόνια με την καρδιά και τα νεφρά του να τον εγκαταλείπουν και την κατάστασή του να επιδεινώνεται σοβαρά από τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Μάιο, ο Μάγιερς, βοηθός διευθυντής εργοστασίου στην Tyson Foods εισήχθη στο νοσοκομείο με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια και με νεφρική ανεπάρκεια που χρειαζόταν αιμοκάθαρση. Το ιατρικό προσωπικό τοποθέτησε μια συσκευή καρδιακής υποβοήθησης, η οποία υποστηρίζει τη ροή του αίματος στο σώμα του και παρέμεινε στην εντατική περιμένοντας μια νέα καρδιά.

Σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου μπήκε στη λίστα μεταμοσχεύσεων, του έγινε διπλή μεταμόσχευση, καρδιάς και νεφρού. Η μεταμόσχευση καρδιάς έγινε στις 12 Ιουλίου και ακολούθησε η μεταμόσχευση νεφρού στις 13 Ιουλίου. Την πρώτη μέρα, ο Δρ. Αθανάσιος Τσιουρής, επίκουρος καθηγητής καρδιοθωρακικής χειρουργικής, πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση καρδιάς και τη δεύτερη μέρα, η επιστημονική ομάδα και ο Δρ. Κρίστοφερ Άντερσον, καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Μεταμοσχεύσεων και Χειρουργικής Ηπατοχοληφόρων, πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση νεφρού.

Ο Δρ. Τσιουρής είδε τον ασθενή του να μεταμορφώνεται. «Ήταν πολύ άρρωστος, η καρδιά δεν λειτουργούσε καθόλου, τα νεφρά δεν λειτουργούσαν και τώρα μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δρ. Αθανάσιος Τσιουρής, επίκουρος καθηγητής καρδιοθωρακικής χειρουργικής.

Οι συνδυασμένες χειρουργικές επεμβάσεις ήταν οι πρώτες για το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μισισιπή για τουλάχιστον δύο χρόνια, αλλά το κύριο επίτευγμα ήταν άλλο στο χώρο των των μεταμοσχεύσεων οργάνων. Ο Μάγιερς ήταν ο πρώτος μεταμοσχευμένος ασθενής στις ΗΠΑ που έλαβε δωρεά νεφρού μέσω αντλίας αιμάτωσης χωρίς ιατρική ομάδα. «Η πρωτοτυπία μας ήταν στον τρόπο μεταφοράς του οργάνου», ανέφερε ο Δρ. Τσιουρής. «Το μόσχευμα του νεφρού μεταφέρθηκε ασυνόδευτο, χωρίς τη συνοδεία της ομάδας μεταμόσχευσης όπως συμβαίνει πάντα, από το Κεντάκι μέσα σε μηχανή αιμάτωσης για την αποθήκευση του οργάνου, μέσω κούριερ, της εταιρείας UPS. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στον κόσμο και δυνητικά μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που γίνεται η κατανομή αλλά και η μεταφορά των οργάνων για μεταμόσχευση».

Κανονικά, οι δωρεές οργάνων σε αντλία μπορούν να μεταφερθούν μόνο με ιατρική ομάδα και μόνο σε πτήσεις τσάρτερ μικρής απόστασης. Αυτό οφείλεται στους τεχνολογικούς περιορισμούς και στους ομοσπονδιακούς κανονισμούς ότι τα όργανα δεν πρέπει να πετούν χωρίς επιτήρηση σε μια πτήση φορτίου. Αυτή η νέα τεχνολογία, που χρηματοδοτήθηκε νωρίτερα φέτος με επιχορήγηση από το Kidney Transplant Collaborative, περιλαμβάνει επίσης παρακολούθηση με GPS. Αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη μεταφορά οργάνων και να σώσει περισσότερες ζωές όσων περιμένουν μεταμόσχευση νεφρού. Τα όργανα είναι σε θέση να μεταφέρονται σε μεγαλύτερη απόσταση και να παρακολουθούνται όπως ποτέ άλλοτε.

Μέχρι τώρα, όταν ένας νεφρός ανακτάται, τοποθετείται σε ένα αποστειρωμένο ψυγείο πάγου για να διατηρείται βιώσιμος στη μεταφορά με όχημα ή αεροπλάνο στο κέντρο μεταμόσχευσης. Ο πάγος είναι εκεί που βρίσκονται οι περιορισμοί. Πολλές φορές, οι νεφροί απορρίπτονται λόγω του ψυχρού ισχαιμικού χρόνου, που είναι ο χρόνος που το όργανο διατηρείται στον πάγο αφού αφαιρεθεί η παροχή αίματος, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη βιωσιμότητα του οργάνου. Με το νέο τρόπο, ο νεφρός έχει μηδενικό ψυχρό ισχαιμικό χρόνο, καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού προς το χειρουργείο μεταμόσχευσης.

Ο Δρ. Αθανάσιος Τσιουρής με τον μεταμοσχευμένο ασθενή Ρίκι Μάγιερς.

«Η μεταμόσχευση καρδιάς έπρεπε να γίνει πριν από τη μεταμόσχευση νεφρού και η χειρουργική επέμβαση πήγε ομαλά με την καρδιά να αντλεί αμέσως αίμα», δήλωσε ο Δρ. Τσιουρής, προσθέτοντας ότι είναι περήφανος που είναι μέλος μιας πολύπλευρης ομάδας μεταμοσχεύσεων. «Οι πολύπλοκοι ασθενείς χρειάζονται περίπλοκη φροντίδα», είπε. «Το ίδρυμά μας έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί έναν ασθενή με πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων και χρειάζεται μια διεπιστημονική ομάδα για να σταθεροποιήσει έναν ασθενή και να κρατήσει τον ασθενή στη ζωή για να λάβει μόσχευμα».

Ο Μάγιερς που συνέχισε να αναρρώνει στο Ιατρικό Κέντρο, ως πατέρας τριών παιδιών είχε τη σκέψη συνεχώς στην οικογένειά του. «Ευχαριστώ τον Κύριο για το μόσχευμα. Δεν έχουν όλοι αυτή την ευκαιρία», είπε.



Source link