Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Διαμαρτυρίες σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα από πλημμυροπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφους

Στασιμότητα και μεγάλη καθυστέρηση διαπιστώνουν οι πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας, που συνεδρίασαν και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, με πρώτες τις διαμαρτυρίες στον ΕΛΓΑ και στον ΟΠΕΚΕΠ Λάρισας, ζητώντας να δοθούν άμεσα λύσεις στα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες.

Μόνο συνεχείς συσκέψεις γίνονται από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Δεν υπάρχει ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα, ώστε να υπάρχει απορροή των λιμναζόντων νερών στην περιοχή της λίμνης Κάρλας και να αποστραγγιστούν τα χωράφια που είναι πλημμυρισμένα.
Οι προκαταβολές, που ανακοινώθηκαν, μετατίθενται από 10ήμερο σε 10ήμερο, ενώ την ίδια στιγμή αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν χρήματα να καλύψουν βιοποριστικές και άλλες ανάγκες τους. Πολύ περισσότερο που η προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης, στα πλαίσια της ΚΑΠ ήταν δραστικά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, το μεγαλύτερο μέρος των ποσών παρακρατήθηκε από τον ΕΛΓΑ και πολλοί συνάδελφοι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ.
Ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν μπορεί να καλύψει το 100% της πραγματικής ζημιάς στην παραγωγή και είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει και να ανακοινωθούν άμεσα από την πλευρά της Κυβέρνησης τα τελικά ποσά αποζημίωσης για κάθε προϊόν. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών
” επισημαίνεται από την επιτροπή και την ΕΟΑΣΝΛ.

Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 7 Νοεμβρίου και ώρα 10πμ στον ΕΛΓΑ και στις 11πμ στον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Λάρισα.

Καλούμε τους αγρότες σε αγωνιστική εγρήγορση και ανυποχώρητο αγώνα! Ξέρουμε ότι τα χρήματα υπάρχουν, η Κυβέρνηση να τα δώσει για την επιβίωση μας και όχι στους επιχειρηματίες! Έχουμε την εμπειρία, την δύναμη και την θέληση να επιβάλλουμε λύσεις προς όφελος μας και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας η Θεσσαλία θα «πλημμυρίσει» από τρακτέρ! Δίνουμε κυριολεκτικά αγώνα επιβίωσης από τον οποίο δεν μπορεί να λείπει κανείς και δεν περισσεύει κανείς!”, επισημαίνει η επιτροπή των πληγέντων αγροτών.

Τα αιτήματά τους:

  • Άμεσο χρονοδιάγραμμα και τα αντίστοιχα έργα, όπως η διάνοιξη νέας σήραγγας για την υλοποίηση της αποστράγγισης των περιοχών της πρώην λίμνης Κάρλας προς το Αιγαίο. Να υπάρξει σχεδιασμός από το κράτος στα χωριά που έχουν πλημμυρίσει και σε όσα κινδυνεύουν, επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά, μέτρα για την κατοικία και διαβίωση όσων έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν. Άμεσα να καταβληθεί σε όλους όσους δικαιούνται το βοήθημα των 6.600€ και τα 2000€ από την αρωγή. Οι αγρότες που καλλιεργούσαν σε αυτές τις περιοχές να πάρουν πλήρη αποζημίωση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά παραγωγικά.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.
    Άμεσα χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των αποζημιώσεων στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή, το κεφάλαιο, τον εξοπλισμό και αποθηκευμένες παραγωγές χωρίς να προσμετρείται η παλαιότητα των μηχανημάτων.
  • Με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών σε φράγματα, αναχώματα, ρέματα που έχουν υποστεί τρομακτικές ζημιές από τις πλημμύρες. Ουσιαστικά έργα, φράγματα, αναχώματα ότι άλλο προβάλει η σύγχρονη τεχνογνωσία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΓΟΕΒ, δημοτικά τέλη, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να παγώσουν όλα τα χρέη για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Αναστολή πληρωμής και μείωση των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος της ΔΕΗ.
  •  Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη.
  • Να υπάρχει τουλάχιστον για μια χρονιά εξαίρεση της Θεσσαλίας από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
  • Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθεί άμεσα το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ.
  • Αναπλήρωση εισοδήματος για τα επόμενα χρόνια στα πλημμυρισμένα χωράφια που δεν θα καλλιεργηθούν, ώστε οι αγρότες να παραμείνουν στα χωριά και το επάγγελμα.

Για τα προϊόντα με βάση το κόστος παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος από την φετινή παραγωγή διεκδικούμε από την Κυβέρνηση:

  • Βαμβάκι – Καλαμπόκι 300€/στρέμμα
  • Βιομηχανική Τομάτα 1000€/στρέμμα
  • Μηδική 200€/στρέμμα
  • Αμπέλια 600€/στρέμμα
  • Αμύγδαλα 800€/στρέμμα
  • Φιστίκια 2000€/στρέμμα
  • Καρύδια – Ροδιά 1000€/στρέμμα
  • Αιγοπρόβατα 300€ για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με παραγωγικά ζώα και 500€ για την απώλεια της φετινής παραγωγής στα πνιγμένα κοπάδια.
  • Να υπάρχει αποζημίωση στο 100% για το φυτικό κεφάλαιο που έχει πληγεί από τις πλημμύρες φέτος και για τα επόμενα χρόνια.





Source link