Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Δίκαιες αποζημιώσεις εδώ και τώρα ζητούν οι πλημμυροπαθείς της Λάρισας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο της Λάρισας, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι Επιτροπές Πλημμυροπαθών των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, της Φαλάνης, του Αγίου Θωμά και του Κουλουρίου, ζητώντας άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους και πραγματική στήριξη τους από την Πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση στα μεγάλα προβλήματά που αντιμετωπίζουν.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα των Εργατικών κατοικιών της Γιάννουλης, περιφερειακός σύμβουλος κ. Τ. Τσιαπλές, “έχουν περάσει 50 ημέρες από τη τις πλημμύρες, αλλά η Κυβέρνηση, η Δημοτική Αρχή Λαρισαίων και η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας δεν έχουν επιλύσει ακόμη τα προβλήματα, ταλαιπωρώντας τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς που βρίσκονται σε απόγνωση και αγανακτισμένοι από την αδιαφορία των αρμοδίων. Η μεγάλη πλειοψηφία δεν έλαβε ακόμη ούτε ένα ευρώ αποζημίωση, ορισμένοι έλαβαν ελάχιστα χρήματα που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τη ζημιά που υπέστησαν. Δεν έχει ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας για 100% αποζημίωση για την καταστραμμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, τα σπίτια, τα καταστήματα, τα χωράφια, τις κτηνοτροφικές μονάδες, για τα οποία πληρώνουμε και ΕΝΦΙΑ. Ούτε, βέβαια, έδωσε το ειδικό βοήθημα 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες”.

Ο κ. Τσιαπλές ζήτησε για μια ακόμη φορά δημοσίως συνάντηση με τον υφυπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας κ. Χ. Τριαντόπουλο με την Επιτροπή των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν πληγέντες τα σπίτια, των οποίων είναι ακατοίκητα και δεν έχουν οικοσκευή. Ενα ακόμη ζήτημα που τέθηκε αφορούσε και την εφαρμογή των μέτρων στήριξης των πλημμυροπαθών από τον δήμο Λάρισας (απαλλαγή από ανταποδοτικά τέλη, από λογαριασμούς ΔΕΥΑΛ, από τροφεία Παιδικών Σταθμών), τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη.
Η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν συνέδραμε στους κατοίκους για την απομάκρυνση των άχρηστων οικοσκευών από τα σπίτια τους, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την αποκομιδή από ορισμένες περιοχές, δεν έχει πλύνει ακόμη τους δρόμους, δεν καθάρισε ακόμη τα φρεάτια των ομβρίων, ούτε αποκατέστησε τη λειτουργία των θυροφραγμάτων των αγωγών των ομβρίων.
Ενώ όλοι τους μιλούν για υγειονομική βόμβα, κανένας ψεκασμός, καμία απολύμανση δεν έγινε από Δήμο, Περιφέρεια, Κυβέρνηση. Οι εμβολιασμοί για τέτανο και τα τεστ για αντισώματα για ηπατίτιδα Α δεν προχώρησαν με οργανωμένο τρόπο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεμβολίαστο μεγάλο τμήμα των κατοίκων». Τέλος, καμία παρέμβαση δεν έγινε μετά την πλημμύρα, για την ενίσχυση των αναχωμάτων στην κοίτη του Πηνειού, πέραν των προσωρινών αποκαταστάσεων των σπασμένων αναχωμάτων, ούτε καθαρισμός του Πηνειού και αποστραγγιστικών τάφρων» καταλήγει η ανακοίνωση των Επιτροπών.

Οι πλημμυροπαθείς ζήτησαν ακόμη να αναλάβει ο δήμος μέριμνα για την απομάκρυνση όλων των ογκωδών αντικειμένων από τις πληγείσες περιοχές, να γίνουμε απολυμάνσεις και καθαρισμοί στις συνοικίες και να προχωρήσουν τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα για την θωράκιση της ευρύτερης περιοχής.





Source link