Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Γιατροί Κ.Υ. Σκοπέλου: Παρασκευαστής μικροβιολογικού εργαστηρίου εκτελεί χρέη οδηγού ΕΚΑΒ

Resizer_16866702710171

Επανέρχονται στη συζήτηση περί των ελλείψεων σε προσωπικό, οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου, ύστερα από την ανακοίνωση – απάντηση που έδωσε χθες, ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτης Σερέτης στην αρχική επιστολή τους, στην οποία έκρουαν κώδωνα κινδύνου για την λειτουργία της δομής.

 Στη νέα επιστολή-ανακοίνωσή τους, καταθέτουν μάλιστα, κι άλλα στοιχεία, όπως το γεγονός ότι παρασκευαστής μικροβιολογικού εργαστηρίου εκτελεί χρέη οδηγού ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου, επισημαίνουν τα εξης: 

“Ο διαγωνισμός για την ανακατασκευή έχει κηρυχθεί δύο φορές άγονος. Αναμένουμε την ευόδωση του διαγωνισμού και τη δρομολόγηση του έργου.

Αναφορικά με την επάνδρωση των ασθενοφόρων του ΚΥ, μόνο ως παρεξήγηση από μεριάς της Υ.ΠΕ. μπορούμε να εκλάβουμε την αναφορά για ύπαρξη 5 οδηγών που εκτελούν βάρδιες και ενός οδηγού on call. Οι οδηγοί του ΕΚΑΒ στο ΚΥ Σκοπέλου είναι 4. Μόνο αν συμπεριλάβουμε τον οδηγό του ΠΠΙ Αλοννήσου, το οποίο υπάγεται διοικητικά στο ΚΥ Σκοπέλου, και τον παρασκευαστή του ΚΥ που καλείται πολλές φορές να καλύψει τις ακάλυπτες πρωινές βάρδιες του ΕΚΑΒ, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στον αριθμό των 6 ατόμων.

Συνεχίζοντας με το ζήτημα του ακτινολογικού μηχανήματος, ανατρέξαμε στην  προκήρυξη 6Κ/2020 και διαπιστώσαμε ότι τα οριστικά αποτελέσματα αυτής δημοσιεύθηκαν στις 7/6/2022. Παρ’όλα αυτά δεν έχουμε λάβει κάποια επίσημη ενημέρωση από την Υ.ΠΕ. καθ όλο το διάστημα του τελευταίου χρόνου για το αν θα αναλάβει υπηρεσία ο επιτυχόντας. Καλούμε, λοιπόν, την 5η Υ.ΠΕ. να ανακοινώσει δημόσια το χρονοδιάγραμμα για την πλήρωση της θέσης.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των ακτινοχειριστών με βάση τον Ν.5015/2023, δεν θεωρούμε ότι λύνει το πρόβλημα, αλλά καλύπτει παροδικά τα κενά τους καλοκαιρινούς μήνες, αμελώντας την φροντίδα υγείας των μόνιμων κατοίκων που διαμένουν στο νησί όλο τον χρόνο.

Το γεγονός ότι έχουν προκηρυχθεί θέσεις Διευθυντών Γενικής Ιατρικής για το ΚΥ αληθεύει. Η τελευταία προκήρυξη του Μαρτίου μάλιστα κρίθηκε άγονη. Θα πρέπει, όμως, να επισημανθεί ότι η διαβίωση στην Σκόπελο, όπως και στα περισσότερα νησιά, συνεπάγεται ιδιαίτερων δυσκολιών. Συνεπώς, πρέπει να δοθούν και επιπλέον κίνητρα για την κάλυψη αυτών των θέσεων, τα οποία προφανώς και δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομικά. Οι ειδικοί που καλούνται να επανδρώσουν ένα ΚΥ σε νησί, το οποίο στην πράξη παίζει ένα ρόλο ευρύτερο της πρωτοβάθμιας δομής υγείας, γνωρίζουν πολύ καλά τις συνθήκες που επικρατούν και γι’ αυτό τον λόγο δεν ανταποκρίνονται στις προκηρύξεις. Γνωρίζουν  πως θα έρθουν αντιμέτωποι με δομές χωρίς δυνατότητα απεικονιστικών και μικροβιολογικών εξετάσεων και τις περισσότερες φορές με σημαντικές ελλείψεις και σε προσωπικό. Αν δεν υπάρξει σχέδιο αντιμετώπισης όλων των ελλείψεων συνολικά, το ντόμινο παραιτήσεων θα συνεχιστεί και οι θέσεις θα μένουν ακάλυπτες.

Ακόμα, δεν δίνεται καμία απολύτως απάντηση στο ζήτημα του μικροβιολογικού εργαστηρίου. Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι δεν υπάρχει παρασκευαστής. Υπάρχει και μάλιστα εκτελεί και χρέη οδηγού ΕΚΑΒ! Αυτό που αναδείξαμε είναι η έλλειψη εξοπλισμού που δεν επιτρέπει στον παρασκευαστή να εργαστεί, καθώς το μηχάνημα της γενικής αίματος έχει σταλεί εδώ και δύο μήνες για επισκευή και δεν έχει επιστραφεί ακόμα, ενώ δεν διαθέτουμε καν αναλυτή για βιοχημικό έλεγχο. Το γεγονός της συνεργασίας με το ΚΥ Σκιάθου, δηλαδή η αποστολή δειγμάτων για έλεγχο περιορισμένων τιμών κάθε δεύτερη Τρίτη, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ούτε του τακτικού ελέγχου, αλλά ούτε και του διαγνωστικού ελέγχου σε επείγουσα βάση».

www.ertnews.gr



Source link