Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Γεωπονικό Αθηνών: Σύντομα αναστρέψιμες οι επιδράσεις από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία – Σε δύσκολη θέση τα χωράφια στη λίμνη Κάρλα

[363483] ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL /  8Η ΗΜΕΡΑ / ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ  (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

«Σχετικά αναστρέψιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι οι αρνητικές επιδράσεις των πρόσφατων πλημμυρών στη Θεσσαλία στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις εκτός από τις δενδρώδεις καλλιέργειες, ενώ οι κατεστραμμένες κτηνοτροφικές μονάδες μπορούν να δώσουν παραγωγή γάλακτος σε 15 μήνες» εκτιμά το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο παρουσίασε το πλαίσιο δράσεων για την Θεσσαλία το οποίο εκπόνησε ομάδα 11 καθηγητών με επικεφαλής τον Πρύτανη Σπύρο Κιντζιο παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Κελέτση.

Οι επιστήμονες έκρουσαν τον κώδικα του κινδύνου για τα χωράφια στην περιοχή της Λίμνης Κάρλα , και ζήτησαν επαγρύπνηση για την επιμόλυνση των ζωοτροφών με μυκοτοξινες .

Σύμφωνα με το Γεωπονικό η επανεκκίνηση της αγροτικής παραγωγής απαιτεί:

  • Αποκατάσταση λειτουργίας των αποστραγγιστικων έργων.
  • άμεση ενίσχυση με μηχανολογικό εξοπλισμό πχ τρακτέρ,
  • ταχύτατη πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το κράτος και το τραπεζικό σύστημα.
  • Προστασία της χρήσης αγροτικής γης τουλάχιστον για 5 χρόνια ,
  • αποκατασταση των μεταποιητικων μονάδων πχ εκκοκιστηρια.

Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο εκτιμά ότι «η σπορά των σιτηρών στο τέλος Νοεμβρίου θα μπορέσει να γίνει κανονικά στις περισσότερες εκτάσεις καθώς και για τις καλλιέργειες της Άνοιξης όπως βαμβάκι» και συμπληρώνει πως «οι δενδρωδεις καλλιέργειες του κάμπου θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα από διάφορες φυτικές ασθένειες λόγω της μεγάλης παραμονής του ριζικού συστήματος τους κάτω από το νερό».

Η ζωική παραγωγή που έχει χάσει πάνω από 100 χιλιάδες ζώα μπορεί να επανακάμψει σε περίπου 8 μήνες για τα χοιρινά και σε 15 μήνες για τα αιγοπρόβατα.

Ειδικά για τα τελευταία θα ζητηθεί από τους κτηνοτρόφους όμορων νομών να πουλήσουν νεαρά ζώα σε πληγέντες συναδέλφους τους ώστε σε περίπου 1,5 χρόνο να έχουν παραγωγή.

Προϋπόθεση βέβαια είναι η αποκατάσταση των εγκαταστάσεων που μπορούν να γίνουν γρηγορότερα με θερμοκηπιακού τύπου.

Επίσης τονίστηκε η ανάγκη χωροταξικού επανασχεδιασμού με την ίδρυση και τη λειτουργία σύγχρονων κτηνοτροφικών πάρκων.

Πάντως το άμεσο πρόβλημα στην κτηνοτροφία της Θεσσαλίας είναι οι ζωοτροφές για τα υπάρχοντα ζώα και η ιδιαίτερη προσοχή για την επιμόλυνση με μυκοτοξινες. Γιατί αυτό είναι συνεχείς οι έλεγχοι από τους κτηνίατρους.

Στη παρέμβαση του ο Υφυπουργός αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης έκανε λόγο για αχτίδα αισιοδοξίας από τα όσα παρουσιάστηκαν από το Γεωπονικό Πανεπιστημίο και επεσήμανε ότι πόροι υπάρχουν και θα διατεθούν στοχευμένα και με σχέδιο. Ο Υφυπουργός ανέφερε και τα τελευταία στοιχεία για τις απώλειες ζωϊκού Κεφαλαίου στη Θεσσαλία. Έχουν δηλωθεί 73.542 νεκρά αιγοπρόβατα, 6.395 βοοειδή, και 20.500 Χοίροι. Τέλος, σημειώνεται πως από τα εν λόγω ζώα έχουν περισυλλεγεί 56.000.

Δήμητρα Κυριαζή

www.ertnews.gr



Source link