Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Βόρεια Μακεδονία: Η πορεία των εργασιών στον βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κουρμπίνοβο

Την εκπόνηση μελέτης συντήρησης των τοιχογραφιών του βυζαντινού ναού Αγίου Γεωργίου (του 1911) στο Κουρμπίνοβο της Βόρειας Μακεδονίας και την υλοποίησή της, με χρηματοδότηση από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, έχει αναλάβει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ).

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε προ διετίας από την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΒΜΜ, καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Ναταλία Πούλου και την πρώην υπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Irena Stefoska.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησής του, πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΕΚΒΜΜ, με επικεφαλής την κ.Πούλου και συμμετέχοντες τα μέλη του Δ.Σ., την επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΑ, Ευγενία Γερούση, την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών ΥΠΠΟΑ, Βασιλική Παπαγεωργίου, τον επίκουρο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Αναστάσιο Τάντση, την προϊσταμένη Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων ΕΦΑΠΑ, Αργυρώ Καραμπερίδη και τη Διευθύντρια του ΕΚΒΜΜ, Φλώρα Καραγιάννη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά, η αποστολή επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Μνημείων και Μουσείων στα Bitola και συνομίλησε με τη διευθύντρια Meri Stoyanova, σχετικά με την πρόοδο των εργασιών. Ακολούθησε αυτοψία στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κουρμπίνοβο, όπου διαπιστώθηκαν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των εργασιών συντήρησης, οι οποίες αποσκοπούν στη διατήρηση και ανάδειξη των τοιχογραφιών του μνημείου με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική και αισθητική μαρτυρία τους και κύριο γνώμονα την αρχή της ελάχιστης επέμβασης.

Σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης την αποστολή συνόδευε ο Πρόξενος της Ελλάδας στην πόλη Bitola, Αλέξανδρος Βιδούρης. Στην συνάντηση διαπιστώθηκε το πολύ καλό κλίμα αγαστής και πολύ αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο για συνέχιση της συνεργασίας προς όφελος της συντήρησης και ανάδειξης του σπουδαίου αυτού βυζαντινού μνημείου.

 



Source link