Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Βόλος: Μουσική-θεατρική παράσταση στην αρχαία Άλο στον Αλμυρό

ΑΦΙΣΑ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΑΙΑ ΑΛΟ

Το Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι, που υπάγεται στη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Σήμερα ας ζήσω ωραία» βασισμένη σε ποιήματα της Παλατινής Ανθολογίας, στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Άλου στον Αλμυρό, τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, στις 9:00μμ.

Η παράσταση, η οποία παρουσιάστηκε ήδη με επιτυχία στον κήπο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου,  ανεβαίνει υπό την αιγίδα του Δήμου Αλμυρού, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

Το Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, με υπεύθυνο επιμορφωτή τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Δακτυλά, λειτουργεί από το 1993 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Τμήματος Θεάτρου της Διεύθυνσης Πολιτισμού του  Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, έχοντας ως στόχο να ενισχύσει τη θεατρική παιδεία, να δώσει τη δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για το Θέατρο, αλλά και να ενεργοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, τονώνοντας την πολιτιστική ανάπτυξη.

Η Παλατινή Ανθολογία (Anthologia Palatina) είναι συλλογή αρχαίων ελληνικών και βυζαντινών επιγραμμάτων της περιόδου από τον 7ο αιώνα π.Χ. μέχρι και το 600 μ.Χ., η οποία βρέθηκε σε χειρόγραφο του 1606. Πρόκειται για μία πλουσιότατη ποιητική ανθολογία από 3.700 επιγράμματα 370 και πλέον ποιητών, τα οποία είναι χωρισμένα σε δεκαπέντε κεφάλαια (βιβλία).

Κατά τον Αριστόξενο Σκιαδά η Παλατινή Ανθολογία «αποτελεί θησαυρό ανεκτίμητης αξίας για την κλασική φιλολογία». Ο Άρης Δικταίος μιλά για «το εκπληκτικό θαύμα… που φωτίζει την ελληνική μοίρα μας από τα προομηρικά έως τα μέσα βυζαντινά χρόνια». Πολλά από τα επιγράμματα είναι μικρά αριστουργήματα, αληθινά έργα τέχνης που συμπυκνώνουν με αξιοθαύμαστη βραχύτητα ένα υψηλό νόημα, μια ομορφιά σπάνιας ευαισθησίας ή το χαρακτηριστικά αστραποβόλο πνεύμα. Ο Βάλτερ Κράντς λέει ότι πολλά από τα επιτάφια επιγράμματα της Ελληνιστικής περιόδου «έχουν ομορφιά ξεχωριστή». Κι αν υπάρχουν μερικοί που θεωρούν ότι η βραχύτητα ενός έργου τέχνης αφαιρεί από την αξία του, υπάρχουν άλλοι που πιστεύουν πως με όσο λιγότερα μέσα κατορθώσει ο καλλιτέχνης να δώσει τελικά την εντύπωση που θέλει, τόσο πιο επιτυχημένος είναι. Κατά τον Παλαμά οι ποιητές της Ανθολογίας κατόρθωσαν να κάνουν «ένα τετράστιχο κι’ ένα δίστιχο επίγραμμα… να αξίζει όσο ένα ολόκληρο ποίημα».

Συντελεστές παράστασης:

Επιλογή – απόδοση-μετάφραση: Αντώνης Αντωνίου

Σκηνοθεσία – δραματουργία – διδασκαλία: Δημήτρης Δακτυλάς

Πρωτότυπη μουσική: Μιλτιάδης Κασσάρας

Στην παράσταση συμμετέχουν οι: Μαριάνθη Αγραφιώτη, Μαριάννα Βαλασοπούλου, Βάσω Μοσχούδη, Κώστας Πολύζος, Λάμπρος Σδρόλιας.

Μετά από το επιτυχημένο πρώτο του άνοιγμα στο κοινό τον Σεπτέμβριο του 2021 και την παράσταση που δόθηκε πέρυσι τον ίδιο μήνα και στέφθηκε επίσης με επιτυχία, ο αρχαιολογικός χώρος της Άλου θα υποδεχτεί και φέτος το κοινό του σε μια εκδήλωση που τείνει να γίνει θεσμός.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ στις 8:00μμ. θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση.  Μετά την έναρξη της παράστασης δεν θα επιτρέπεται η είσοδος του κοινού στον αρχαιολογικό χώρο.

www.ertnews.gr



Source link