Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Αποφασίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ για το κομματικο μέλλον του Πολάκη – Εν αναμονή ανακοίνωσης


Το μήνυμα ότι ο ίδιος αποφάσισε την παραπομπή του πρώην στενού συνεργάτη του, βουλευτή Παύλου Πολάκη, για να προστατεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει στείλει ήδη ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Τα μηνύματα του δεύτερου, προς ώρας, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Γιάννη Φασουλά, είναι:

  • να τελειώνουμε σύντομα με την υπόθεση αυτή για να ασχοληθούμε με τα προβλήματα της χώρας
  • να προστετευθεί το κόμμα

Tσίπρας: «Έχω ευθύνη να προστατέψω το κόμμα, έχω ευθύνη να προχωρήσω για τη νίκη στις εκλογές»

«Αποφάσισα χθες την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην επιτροπή δεοντολογίας καθώς και την καθαίρεση του από το με αρχές διαφάνειας. Όταν έχουμε μία κυβέρνηση που δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο, το να γίνεται συζήτηση αυτή τη στιγμή με ευθύνη Πολάκη για μία ανάρτηση που έκανε ο Πολάκης, αυτό δεν θα το επιτρέψω. Έχω κι εγώ ευθύνη να προστατέψω και το κόμμα μου και την παράταξη μου και κυρίως έχω ευθύνη να προχωρήσω μπροστά για τη νίκη στις εκλογές. Αυτή είναι η δική μου ευθύνη» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ακόμη: «Εμείς δεν σκοπεύουμε να κοιμηθούμε. θα είμαστε ενεργοί μέσα στην κοινωνία για να δώσουμε τη μάχη για την πολιτική αλλαγή που είναι αναγκαία για τον τόπο, διότι ο κύριος Μητσοτάκης μπορεί να βρίσκει την ευκαιρία σήμερα -“στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται” λέει μία παροιμία- αλλά πρέπει να γνωρίζουμε όλοι επί των ημερών του η χώρα έχει διασυρθεί (…) Η κυβέρνηση έχει καταρρακώσει το κράτος δικαίου στη χώρα, έχει χειραγωγήσει την Ελληνική δικαιοσύνη, έχει δημιουργήσει ασφυκτικό Πλαίσιο στο χώρο της ενημέρωσης. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με προγραφές, ούτε με λιγότερη Ελευθερία λόγου και έκφρασης των δημοσιογράφων, το αντίθετο».

Μητσοτάκης: «Ανήγαγαν τον “πολακισμό” σε κεντρική γραμμή ΣΥΡΙΖΑ»

Δριμεία κριτική άσκησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας:

«Γι΄ αυτά τα ευτράπελα τα οποία συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο ΣΥΡΙΖΑ, θα πω μία κουβέντα μόνο: Όπως στρώνεις, κοιμάσαι. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν καθόλου. Ας λύσουν τα εσωτερικά τους, ας αναλογιστούν ποιοι είναι αυτοί που ανήγαγαν τον «πολακισμό» σε κεντρική γραμμή του κόμματος.

(…) Δεν με απασχολεί ιδιαίτερα αυτό που συμβαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ. Για την “αναμπουμπούλα” συμφωνώ, αλλά για το “λύκο” όχι. Το ζήτημα δεν είναι ο κ. Πολάκης, αλλά ο πολιτισμός ως αντίληψη ασκήσεις της ίδιας της πολιτικής και ο βασικός εκφραστής του “πολακισμού” υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ο κύριος Τσίπρας. Λέει ότι πρέπει να δικαστεί ο κ. Παπάς από το φυσικό του δικαστή -εννοώντας τον λαό. Τι ακριβώς έρχεται και μας λέει; Ότι ο λαός είναι πάνω από τους θεσμούς; Τα ίδια λέει ο κ. Πολάκης. Απλά τα λέει λίγο πιο ακραία». 

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, ο Παύλος Πολάκης έχει καθαιρεθεί από τον Τομέα Διαφάνειας, ενώ έχει αποπεμφθεί από τα ψηφοδέλτια.

Στον κ. Πολάκη καταλογίζεται συστηματική παραβίαση από την πλευρά του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.

Πολιτικές τοποθετήσεις για την καθαίρεση Πολάκη

«Ο Πολάκης βρίσκεται έξω από τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ» λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν αντανακλαστικά για να προστατευτεί η δημοκρατία και το Σύνταγμα και αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα» λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

«Ο κ. Πολάκης εδώ και πολύ καιρό έχει υπερβεί το δημοκρατικό μέτρο και το κόμμα του κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει. Η τελευταία του στάση ξεπέρασε κάθε όριο και κανόνα» ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

«Η ανάρτηση είναι απαράδεκτη ως προς το περιεχόμενο και τη μορφή. Παρότι διαφωνούμε είναι απαράδεκτη και η ποινική μεταχείριση της πολιτικής ανάρτησης» ανέφερε στην ΕΡΤ ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός.

«Αναρωτιόμαστε ποιος πραγματικά θέλει να “κοιμίσει” τους Έλληνες με συσκότιση και στημένες δημοσκοπήσεις, ώστε να “στρώσει” τη συγκυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

«Πολιτικές μετεγγραφές δεν κάνουμε, απευθυνόμαστε σε όλους τους εγκλωβισμένους πολιτικά ψηφοφόρους, από την Αριστερά ως τη Λαϊκή Δεξιά» σημείωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ως ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε την υπόθεση Πολάκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Τώρα μεγάλη η πρόκληση και η ευκαιρία θα έλεγα, για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον κ. Τσίπρα προσωπικά να διαχωρίσει τη θέση του όχι απλά και μόνο από τον κ. Πολάκη, αλλά και από τον “πολακισμό”» υπογράμμισε.

«Αντιδεοντολογική και καταδικαστέα η ανάρτηση Πολάκη αλλα δε συνιστά ποινικό αδίκημα ούτε θεσμική εκτροπή» επισήμανε η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πολάκης με νέα ανάρτηση, έβαλε και πάλι στο στόχαστρο της κριτικής του τα ΜΜΕ.

Ασκώντας μεν έντονη κριτική, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης αλλά και ο Νίκος Φίλης έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με τη διαγραφή Πολάκη.

«Κατά τη γνώμη μου όχι, με βάση αυτά τα οποία γνωρίζουμε. Δεν ανήκω σ’ ένα κόμμα όπου τηλεοπτικά εκτοξεύουμε διαγραφές» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Πλέον, εξελίξεις για το μέλλον του Παύλου Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένονται μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής δεοντολογίας.

Το χρονοδιάγραμμα και οι κομματικές ισορροπίες

Πλέον, επικυρώνεται η μη συμμετοχή Πολάκη στα ψηφοδέλτια, αλλά και η παραπομπή στο Πειθαρχικό. Κι αυτό γιατί ο κ. Πολάκης «κατέβασε» τη δική του πλατφόρμα θέσεων, κόντρα στις συλλογικές αποφάσεις.

Το Πειθαρχικό αναμένεται να συνεδριάσει άμεσα, ίσως και την Τετάρτη. Εκεί θα αποφασιστεί το μέλλον της πολιτικής σχέσης του Παύλου Πολάκη με το ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν ωστόσο σκαι διαφωνίες σε ότι αφορά το θέμα της διαγραφής, προερχόμενες από την πλευρά της Ομπέλας. Εχουν ήδη καταγραφεί οι δηλώσεις Φίλη και Παπαδημούλη.

Σύμφωνα με το καταστατικό, οι προβλεπόμενες ποινές για τις πράξεις του είναι:

  • αναστολή ιδιότητας μέλους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

Σύμφωνα με το καταστατικό, ακόμη, για να γίνει αποδεκτή η διαγραφή ή η αναστολή της ιδιότητας του μέλους του κόμματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Τα μέλη της επιτροπής δεοντολογίας είναι 15, ήτοι οι 10 στους 15.

Ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν την λήψη απόφασης, γνώμη του ανώτατου οργάνου (ΟΜ, ΝΕ ΚΕ) στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος.

Πολεμική ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Σε «πρώτο πλάνο» Πολάκης αλλά και Παππάς

Η κυβέρνηση, όπως γίνεται ξεκάθαρο από τις δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού δε στέκεται μόνο στις εξελίξεις γύρω από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κρατάει στην πρώτη γραμμή και τη στάση της Κουμουνδούρου μετά και την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου για τον κ. Παππά, επισήμανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γκάτσιος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Στο στόχαστρο του κυβερνητικού και κομματικού επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, αυτό που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ότι «το ζήτημα δεν είναι ο κ. Πολάκης αλλά ο “πολακισμός”. Και βασικός εκφραστής αυτής της αντίληψης είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας».

Η πολιτική πίεση που ασκεί η κυβέρνηση προς την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ασφυκτική. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αυτό που αποκαλούν «πολακισμό» είναι «το μεδούλι του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι «μέσα στο σώμα του κ. Πολάκη, υπάρχει το πνεύμα του κ. Τσίπρα».

Όσον αφορά στον κ. Παππά, τα ερωτήματα που απευθύνουν οι «γαλάζιοι» είναι συγκεκριμένα: Καλούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει εάν θα αποσύρει τον στενό συνεργάτη του από τα ψηφοδέλτια και εάν θα τον διαγράψει από το κόμμα και κατά πόσο θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί «για τα έργα και τις ημέρες του κ. Παππά», όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς – Γιώργος Παντελάκης – Δημήτρης Γκάτσιος





Source link