Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Απελπιστική η κατάσταση στον Παλαμά

Ρεπορτάζ: Γιώργος Στογιάννος

Επιμέλεια: Αλ. Παπαδόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την στάθμη του Πηνειού να ανεβαίνει συνεχώς και το ύψος των νερών να έχουν φθάσει τα 9,5 μέτρα όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λάρισας το πρωί της Παρασκευής, ο κάμπος της Θεσσαλίας εισέρχεται σε ένα ακόμη εφιαλτικό εικοσιτετράωρο. Απειλείται πλέον άμεσα και η Λάρισα ιδιαίτερα δε οι παραποτάμιες συνοικίες.  Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι αναμένουν την βοήθεια της Πυροσβεστικής και του Στρατού ενώ οι τοπικές αρχές του κάμπου της Καρδίτσας καταγγέλλουν πώς ο Παλαμάς έμεινε για εικοσιτέσσερις  ώρες αβοήθητος με αποτέλεσμα την ορατή πλέον ολική καταστροφή.

Ο Παλαμάς Καρδίτσας είναι ένας από τους οικισμούς στο νομό που παραμένει ακόμη αποκλεισμένος, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας υδάτων που έχει συσσωρευτεί στην περιοχή, με τα περισσότερα σπίτια να έχουν στην κυριολεξία καλυφθεί από τα λασπόνερα και να ξεχωρίζουν μόνο οι στέγες και οι ταράτσες τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μέσα στο χωριό, ένοπλες δυνάμεις με λέμβους συνέχιζαν να επιχειρούν προκειμένου να διασώσουν εγκλωβισμένους κατοίκους. Παράλληλα εφοδίασαν τους κατοίκους με νερά και τρόφιμα. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι που εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι στις ταράτσες των σπιτιών τους.

Λίγο μετά τις 6 το πρωί της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν να επιχειρούν εκ νέου τα εναέρια μέσα προκειμένου να απεγκλωβίσουν δεκάδες εγκλωβισμένους κατοίκους κάθε ηλικίας από τους πλημμυρισμένους οικισμούς στον κάμπο του νομού Καρδίτσας. Η από αέρος προσπάθεια ήρθε να προστεθεί σε αυτή που διεξήχθη όλη την νύχτα από τον στρατό και την ΕΜΑΚ, οι οποίοι με λέμβους έμπαιναν στα πλημμυρισμένα χωριά, στην προσπάθεια τους να απομακρύνουν με ασφάλεια τους εγκλωβισμένους κατοίκους. «Δεν ξέρουμε τι θα δούμε όταν αποτραβηχτούν τα νερά», δηλώνουν οι διασώστες.

Πραγματικά συγκλονιστικά είναι τα λόγια του Δημάρχου Παλαμά Γιώργου Σακελλαρίου, στην «Ζούγκλα» για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ο Δήμαρχος, περιγράφει την απελπιστική κατασταση που βιώνουν οι αποκλεισμένοι κάτοικοι,  οι οποίοι παραμένουν, εδώ και δύο μέρες χωρίς νερό και τροφή. Το συγκλονιστικότερο ωστόσο είναι, ότι σε πέντε χωριά δεν έχει καταφέρει ακόμη να προσεγγίσει σωστικό συνεργείο.

«Μιλάμε για ένα χάος. Τι να σας πω, βιώνουμε μια απίστευτη κατασταση όλες αυτές τις ημέρες. Υπάρχουν πέντε χωριά στα οποία δεν έχει καταφέρει να πάει  ακόμη σωστικό συνεργείο. Δυστυχώς με το πρώτο φως της ημέρας βγαίνουν στην επιφάνεια όλο και περισσότερα προβλήματα. Το χειρότερο είναι ότι ο κόσμος δεν έχει νερό και φαγητό. Έχουν εξαντληθεί τα όποια αποθέματα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δύο μέρες να πιουν νερό, ευρισκόμενοι στις ταράτσες των σπιτιών τους. Προσπαθούμε να συντονίσουμε την κατάσταση, η οποία είναι πραγματικά απελπιστική. Να πάμε νερό σε όσους είναι εγκλωβισμένοι, να προσεγγίσουμε και να μεταφέρουμε άτομα, να τα πάμε σε πιο ασφαλή μέρη. Δυστυχώς σε πέντε χωριά ακόμα δεν έχει πάει κανείς!»



Source link