Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ανύπαρκτη η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας – Τίποτα δεν έγινε μετά τον Ιανό

Θα περίμενε κανείς ότι μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο Ιανός στην περιοχή της Καρδίτσας τα έργα για να αποκαταστήσουν τις ζημιές θα τελείωναν γρήγορα. Ότι θα υπάρξουν αντιπλημμυρικά έργα που θα θωρακίσουν τη Θεσσαλία.

Ο Daniel όμως ήρθε να αποκαλύψει ότι ακριβώς τρία χρόνια μετά και ενώ είχαν δρομολογηθεί τα έργα με διαγωνισμούς και αναδόχους αυτά ακόμα…εκτελούνταν με τους υπεύθυνους να στήνουν… πρόχειρες γέφυρες που δεν άντεξαν την ορμή του νερού. Μπορεί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός να πανηγύριζε ότι έχουν γίνει πάνω από 150 αντιπλημμυρικά έργα αλλά όπως αποδείχθηκε η Θεσσαλία πνίγηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πραγματικότητα υπήρξε καθυστέρηση σε πολλά έργα που ο κ. Αγοραστός τα απέδιδε κατά καιρούς σε… γραφειοκρατία. Μάλιστα ο ίδιος στην σελίδα του στο Facebook παραδεχόταν θέλοντας να προβάλλει το έργο του:

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ένα απέραντο εργοτάξιο. Σε δύσκολες εποχές για τα δημόσια έργα συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σταθερά δίπλα στις τοπικές κοινωνίες ικανοποιώντας τις επιθυμίες των ανθρώπων για ασφαλή επικοινωνία».

Στις 9 Ιουνίου παραδέχεται δε ότι  υπάρχουν καθυστερήσεις  και ζητά από τους… κατοίκους να τον ενημερώνουν ότι τα έργα δεν εξελίσσονται βάση χρονοδιαγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη πάρα πολλά έργα. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω ότι οι εργοληπτικές εταιρίες χρειάζεται να έχουν το ανάλογο προσωπικό και τον αναγκαίο εξοπλισμό για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και τα έργα να παραδίδονται γρήγορα, στην ώρα τους. Θέλουμε τον πολίτη αυτόκλητο επιστάτη των εργασιών που γίνονται σε κάθε περιοχή, ώστε να μας ειδοποιεί για τυχόν καθυστερήσεις στην εξέλιξη των έργων».

Τα έργα του Ιανού

Μετά το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού στην Καρδίτσα τον Σεπτέμβριο του 2020 προκηρύχθηκε διαγωνισμός με συνολικό προϋπολογισμό 173 εκατομμύρια ευρώ. Ανάδοχη εταιρία η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έδωσε μάλιστα και έκπτωση 6%.

Έχει μεγάλη αξία όμως να αποκαλυφθεί πως προχώρησαν αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα αλλά και τα έργα αποκατάστασης των ζημιών κυρίως στον ποταμό Πάμισο.

Μία από τις γέφυρες που έπρεπε  να φτιαχτούν ήταν αυτή στην επαρχιακή οδό Ελληνοκάστρου Αμυγδαλής, γεφυρώνοντας τον ποταμό Πάμισο, σε απόσταση περίπου 2.5 χλμ. από το Μουζάκι. Την στιγμή που χτύπησε την περιοχή ο Daniel ήταν στημένη μία πρόχειρη γέφυρα. Οι κάτοικοι μάλιστα στο Facebook παρουσίασαν το πως κατέρρευσε ως τραπουλόχαρτο περιγράφοντας την δραματική κατάσταση:

«Αποκομμένο το χωριό μας, όπως και το Ελληνόκαστρο, από τον υπόλοιπο κόσμο, αφού η πρόχειρη γέφυρα στη θέση Ξηρόκαμπος, που είχε κατασκευαστεί ύστερα από την προηγούμενη καταστροφή (Ιανός), παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου. Οι κάτοικοι των δύο χωριών, στη πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, στερούνται βασικών αγαθών, όπως το πόσιμο νερό (οι βρύσες τρέχουν λάσπη) και τα τρόφιμα, καθώς η πρόσβαση πλέον στο Μουζάκι ειναι αδύνατη. Ελπίζουμε σε άμεση βοήθεια από τις αρμόδιες αρχές».



Source link