Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Αντισύλληψη και γυναικεία σεξουαλική υγεία

Με τον όρο «αντισύλληψη» εννοούμε την χρήση φαρμάκων, συσκευών ή επεμβάσεων με σκοπό την αποτροπή της εγκυμοσύνης. Κάποιες συνηθισμένες μέθοδοι αντισύλληψης περιλαμβάνουν την χρήση προφυλακτικών, την λήψη χαπιών, την χρήση κολπικών διαφραγμάτων, κολπικών δακτυλίων, ενδομητρικών συσκευών, αντισυλληπτικών εμφυτευμάτων και επιθεμάτων, σπερματοκτόνων προϊόντων και χειρουργική στείρωση (π.χ. βαζεκτομή για τους άνδρες και απολίνωση σαλπιγγών για τις γυναίκες).

Σε πολλές περιπτώσεις η αντισύλληψη ενδέχεται να έχει θετική επίδραση στην σεξουαλική υγεία του ατόμου, μειώνοντας την ανησυχία και το άγχος για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά, οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να υπάρχουν και αρνητικές σεξουαλικές παρενέργειες που σχετίζονται με τις μεθόδους αντισύλληψης. Παρακάτω ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους η αντισύλληψη μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική υγεία ενός ατόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταβολές στην ερωτική διάθεση

Κάποιοι (όχι όμως όλοι) οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αντισύλληψη ορμονικού τύπου, μπορεί να παρατηρήσουν μια μείωση στην σεξουαλική επιθυμία. Αυτό συμβαίνει γιατί η αντισύλληψη ορμονικού τύπου παρεμποδίζει την αύξηση των επιπέδων των ορμονών στο αίμα που επηρεάζουν την ερωτική επιθυμία. Επιπλέον αυτές οι μορφές αντισύλληψης μπορούν να μειώσουν την επιθυμία αυξάνοντας στο ήπαρ τα επίπεδα της σφαιρίνης που δεσμεύει την τεστοστερόνη, οδηγώντας σε λιγότερο «ενεργή» τεστοστερόνη στον οργανισμό. Η τεστοστερόνη παίζει σημαντικό ρόλο στη λίμπιντο, συνεπώς χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη ερωτική διάθεση.

Πρέπει να τονιστεί ότι δε μειώνεται η λίμπιντο όλων των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ορμονική αντισύλληψη. Στην πραγματικότητα κάποιοι διαπιστώνουν ακόμα και αύξηση της ερωτικής τους διάθεσης, κάτι που μπορεί να οφείλεται στην εξάλειψη της ανησυχίας για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ή την βελτίωση των συμπτωμάτων κάποιας πάθησης όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η ενδομητρίωση.

Μεταβολές στο ουρογεννητικό σύστημα

Η ορμονική αντισύλληψη μπορεί επίσης να προκαλέσει μεταβολές στο ουρογεννητικό σύστημα του ατόμου. Σε κάποιους ανθρώπους η ορμονική αντισύλληψη μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα, μείωση της κολπικής λίπανσης και συμπτώματα ατροφίας του αιδοίου και του κόλπου. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να κάνουν την σεξουαλική επαφή άβολη ή και επώδυνη. Και πάλι όμως πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν επηρεάζουν όλες οι αντισυλληπτικές μέθοδοι με τον ίδιο τρόπο όλους τους ατουςπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κολπικός ερεθισμός

Κάποιες μέθοδοι αντισύλληψης όπως τα προφυλακτικά ή τα σπερματοκτόνα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στον κόλπο. Η κολπική χλωρίδα είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και αυτορυθμιζόμενο περιβάλλον και η εισαγωγή νέων ουσιών όπως τα σπερματοκτόνα ή τα λιπαντικά που πολλές φορές περιβάλλουν τα προφυλακτικά, μπορούν να προκαλέσουν κνησμό ή κολπικό ερεθισμό. Πολλές φορές μάλιστα, κάποια προφυλακτικά είναι επικαλυμμένα με λιπαντικό που περιέχει και σπερματοκτόνο, συνεπώς θα ήταν καλή ιδέα να αλλάξετε τον τύπο προφυλακτικών που χρησιμοποιείτε ένα παρατηρείτε ότι σας προκαλούν ερεθισμό.

Μείωση του άγχους και αυξημένη αυτοπεποίθηση

Οι επιπτώσεις της αντισύλληψης στην σεξουαλική υγεία δεν είναι πάντα αρνητικές και πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι νιώθουν περισσότερο απελευθερωμένοι και σίγουροι κατά την σεξουαλική δραστηριότητα γνωρίζοντας ότι είναι πολύ λιγότερες οι πιθανότητες μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης Αυτή η αυξημένη αυτοπεποίθηση και το μειωμένο στρες μπορεί να ανεβάσουν την λίμπιντο, να βελτιώσουν την διέγερση και να αυξήσουν την ικανοποίηση σε μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μέθοδοι αντισύλληψης, συνεπώς αν κάποια από αυτές δεν σας εξυπηρετεί, μην διστάσετε να δοκιμάσετε μια από τις πολλές εναλλακτικές που διατίθενται.

https://andrologia.gr/



Source link