Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ανησυχία για τις συνέπειες στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023, 17:55

Ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να αναστείλει την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, ανησυχώντας για τις συνέπειές της στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

«Δεδομένου του επιπέδου της δημόσιας και πολιτικής ανησυχίας, καλώ την ισραηλινή κυβέρνηση να αναστείλει τις προτεινόμενες νομοθετικές αλλαγές και να τις θέσει σε ευρύτερη διαβούλευση και στοχασμό», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ, λίγη ώρα αφού η ισραηλινή βουλή ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση δύο βασικές ρυθμίσεις της μεταρρύθμισης.

Η υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου κυβερνητική πλειοψηφία αγνόησε την έκκληση του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ για το πάγωμα της μεταρρύθμισης και την έναρξη διαλόγου. Αγνόησε επίσης τον αμερικανό πρεσβευτή στο Ισραήλ Τόμας Νάιντς, ο οποίος απηύθυνε το σαββατοκύριακο δημόσια έκκληση προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό: «Οπως λέω στα παιδιά μου, πατήστε φρένο, μειώστε ταχύτητα, προσπαθήστε να βρείτε συναίνεση». Για να λάβει την απάντηση από τον υπουργό της ισραηλινής κυβέρνησης Αμιχάι Σίκλι: «Κάνε τη δουλειά σου».

«Τα θέματα αυτά που άπτονται της καρδιάς του Κράτους Δικαίου χρήζουν της μεγαλύτερης δυνατής προσοχής ώστε να υπάρχει εγγύηση ότι κάθε τροποποίηση μάλλον ευνοεί παρά μειώνει την ικανότητα της δικαστικής εξουσίας – και άλλων εξουσιών – για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των κατοίκων του Ισραήλ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φόλκερ Τουρκ.

Η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Νετανιάχου έχει κινητοποιήσει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης από την ανακοίνωσή της στις αρχές του Ιανουαρίου. Στο Τελ Αβίβ συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο χιλιάδες διαδηλωτές που καταγγέλλουν το νομοσχέδιο, αλλά και γενικότερα την πολιτική της κυβέρνησης, της δεξιότερης που έχει ποτέ αναδειχθεί στην ιστορία του Ισραήλ.

Χθες στην Ιερουσαλήμ δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Κοινοβούλιο κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου, χωρίς να κάμψουν την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία.

«Οι τροποποιήσεις που πλήττουν την καρδιά της συνταγματικής δομής που ισχύει από μακρού σε μία χώρα και στέρεες θεσμικές εγγυήσεις δεν πρέπει να γίνονται χωρίς ευρεία διαβούλευση και ευρεία πολιτική και δημόσια συναίνεση», δηλώνει ο Φόλκερ Τουρκ.

Ο Υπατος Αρμοστής θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση «θα υπονομεύσει σημαντικά την ικανότητα της δικαστικής εξουσίας να υπερασπίζεται τα ατομικά δικαιώματα και να επιβάλλει τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου ως αποτελεσματικού θεσμικού ελεγκτή της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας».

«Φοβάμαι ότι, αν υιοθετηθούν, οι τροποποιήσεις θα κινδυνεύσουν να αποδυναμώσουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, αλλά ιδιαιτέρως για τις πλέον ευάλωτες κοινότητες και ομάδες, που είναι λιγότερο σε θέση να προαγάγουν τα δικαιώματά τους μέσω μίας εκπροσώπησης στην εκτελεστική και την νομοθετική εξουσία», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ αναφερόμενος μεταξύ άλλων στους Ισραηλινούς Αραβες, τους αιτούντες άσυλο και τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.



Source link