Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Αναστάτωση και μικροζημιές στην Εύβοια από τα 5,2 Ρίχτερ

Αναστάτωση προκλήθηκε στους κατοίκους της Εύβοιας εξαιτίας του ισχυρού σεισμού 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής(3/11) στην περιοχή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους φοβούμενοι για πτώσεις υλικών και αντικειμένων από την ισχυρή δόνηση, αλλά και ταραγμένοι, καθώς πολλοί ξύπνησαν απότομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα, οι μαθητές των σχολείων της περιοχής βγήκαν από τις τάξεις και τα μαθήματα διακόπηκαν. Οι γονείς κλήθηκαν να πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά.

Η στιγμή που ο σεισμός χτυπά την Εύβοια:

Σημειώνεται ότι επίσημες αναφορές για μεγάλες ζημιές ή τραυματισμούς δεν υπάρχουν, ωστόσο οι κάτοικοι αναφέρουν ότι αντικείμενα από σπίτια και καταστήματα έφυγαν από ράφια και τοίχους.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα είπε ο  Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας, Αργύρης Λιάσκος, η καταγραφή των ζημιών από μηχανικούς της Περιφέρειας συνεχίζεται ενώ η ανησυχία των πολιτών είναι κάτι παραπάνω από έντονη με κινητικότητα κι αναβρασμό να επικρατούν στην περιοχή. Όπως ανέφερε ,έχουν διαπιστωθεί ρωγμές σε σπίτια και έχουν πέσει τζαμαρίες σε καταστήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε εικόνες από την Εύβοια:

Ακόμα, μικρές κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε επαρχιακό δρόμο από Πήλι προς Βλαχιά της κεντρικής Εύβοιας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι στα χωριά γύρω από το Μαντούδι και το Μετόχι χωρίς, όμως, να έχουν εντοπιστεί σοβαρές υλικές ζημιές.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε νωρίτερα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Έχει υπάρξει αναστάτωση στους κατοίκους. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε σπασμένα τζάμια και πτώσεις ειδών από τα ράφια των καταστημάτων. Μέχρι στιγμής στις υποδομές δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη ενημέρωση. Μία μικρή κατολίσθηση στον δρόμο από Πήλι προς Βλαχιά προς την πλευρά της ακτής του Αιγαίου έχει εντοπιστεί και ήδη κινούνται τα μηχανήματα για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί με τους μετασεισμούς. Οι έλεγχοι όμως συνεχίζονται σε όλες τις υποδομές».

Με απόφαση του δημάρχου Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, Γιώργου Τσαπουρνιώτη, σήμερα τα σχολεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς έχουν ειδοποιηθεί να παραλάβουν τα μικρά παιδιά από τα σχολεία ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά θα επιστρέψουν με λεωφορεία στα σπίτια τους.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός και κατάρρευση ακινήτων», τόνισε ο κ. Τσαπουρνιώτης.

Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις μετά τη σεισμική δόνηση στην Εύβοια

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έπειτα από τη σεισμική δόνηση.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με τον σεισμολόγο, Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Ήταν ένας σεισμός 5,2 Ρίχτερ στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας, μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα και κάποια χιλιόμετρα μακριά από τα Ψαχνά. Δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο η σεισμικότητα στην περιοχή ιστορικά. Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάτι το ιδιαίτερο εκτός από μια ακολουθία που θα ξεκινήσει στην περιοχή στην οποία οι πιο σημαντικοί σεισμοί θα γίνουν αισθητοί στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν έχει σημαντική ιστορική σεισμικότητα. Δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στην περιοχή.» Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ανησυχία μετά τον σεισμό, ο σεισμολόγος είπε: «Ιδιαίτερη ανησυχία δεν υπάρχει, αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να γίνει κάποιος ισχυρότερος στην περιοχή. Οπουδήποτε στον ελληνικό χώρο μπορεί να γίνει μεγάλος σεισμός. Όμως η συγκεκριμένη περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας.»

Σε ερώτηση της «Ζούγκλας» προς τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Χουλιάρα, για το αν το ρήγμα αυτό θα μπορούσε να διεγείρει το ρήγμα της Αταλάντης, η απάντηση ήταν κατηγορηματική: «Όχι.».

Για τον σεισμό τοποθετήθηκε με ανάρτησή του στο Facebook, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Σχετικά με τον σεισμό στην Εύβοια, ο κ. Τσελέντης αναφέρει ότι η «έως τώρα ακολουθία φαίνεται προς το παρόν φυσιολογική, αλλά θα μας δώσει μετασεισμούς της τάξης του 4-4,5, γι’ αυτό απαιτείται προσοχή. Μακριά από απότομα πρανή λόγω μεγάλου κινδύνου κατολισθήσεων».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δείξει μεγάλο σεισμό, εκτιμώντας ότι κατά μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος.

«Πρόκειται για μικρά ρήγματα και η Εύβοια συνολικά δεν είναι μια περιοχή που εμπνέει ανησυχία», σημειώνει, «δεν είναι Κορινθιακός ή κάποια άλλη υψηλής σεισμικότητας περιοχή».

Τέλος, προτρέπει τους πολίτες να ακούνε τις ανακοινώσεις των θεσμικών οργάνων «και όχι διαφόρων κινδυνολόγων».

«Οι έως τώρα υπολογισμοί μας δείχνουν ότι το σεισμογόνο ρήγμα είναι ΒΑ-ΝΔ κατεύθυνσης που διασχίζει την Εύβοια αλλά ποτέ δεν μας έχει δώσει στο παρελθόν πολύ ισχυρό σεισμό» προσθέτει ολοκληρώνοντας την ανάρτησή του.

«Τον Ιανουάριο, όπως θα θυμάστε, είχε ενεργοποιηθεί το υποθαλάσσιο ΒΑ τμήμα του. Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά όμως την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας με τα δίκτυα που διαθέτουμε στη περιοχή».



Source link