Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Αλ. Μεϊκόπουλος: Να προστατευτούν οι πυρόπληκτοι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας από κυρώσεις και απένταξη προγραμμάτων

ΜΕΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σε μία ακόμα παρέμβαση για τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της Μαγνησίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου προχώρησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι οι πληγέντες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κυρώσεων και απένταξης από τα Προγράμματα καθώς λόγω της τεράστιας απώλειας φυτικού και ζωικού κεφαλαίου είναι πλέον αδύνατο να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την ένταξη τους σε αυτά. Με Ερώτησή του κάλεσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μεριμνήσει, προκειμένου να δοθεί άπλετος χρόνος εφαρμογής των υπογεγραμμένων δεσμεύσεων και εξαίρεση των πληγέντων για λόγους ανωτέρας βίας από τις υποχρεώσεις τους στα προγράμματα που έχουν ενταχθεί.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, στις 26 και 27 Ιουλίου 2023 οι μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στους παραγωγούς της περιοχής με μεγάλο μέρος των περιουσιών τους να έχει καταστραφεί. Πολλοί ωστόσο είναι και οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι που είναι ενταγμένοι σε αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως άμεσες ενισχύσεις, συνδεδεμένες ενισχύσεις, Μέτρα για βιολογική γεωργία- κτηνοτροφία, για Εγκατάσταση Νέων Γεωργών κ.α..

«Οι εν λόγω γεωργοί και κτηνοτρόφοι απώλεσαν εις ολόκληρον ή μεγάλο μέρος της περιουσίας και του ζωικού τους κεφαλαίου και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κυρώσεων και απένταξης από τα Προγράμματα. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο οφείλουν να μεριμνήσουν προκειμένου, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου, την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου και την ανάταξη του πάγιου εξοπλισμού των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, να δοθεί άπλετος χρόνος εφαρμογής των υπογεγραμμένων δεσμεύσεων και εξαίρεση των πληγέντων για λόγους ανωτέρας βίας από τις υποχρεώσεις τους στα εν λόγω προγράμματα», τόνισε ο Βουλευτής.

Απαραίτητη πολιτική πρωτοβουλία σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, αλλά και κάτι που προτείνει ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας, είναι η θέσπιση αυξημένης μοριοδότησης των πληγέντων, αλλά και των υπολοίπων παραγωγών της Μαγνησίας σε νέες δράσεις και εντάξεις, ως μέτρο για την αποκατάσταση του απολεσθέντος φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και της εξισορρόπησης του πρωτογενούς παραγωγικού ισοζυγίου σε επίπεδο Νομού. Ταυτόχρονα, μόνη αναλογική και δίκαιη λύση για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να δηλώσουν το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που κατείχαν πριν την πυρκαγιά και σε καμία περίπτωση να μην τους επιβληθούν ποινές.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε ότι: «Οι επιπτώσεις των πυρκαγιών στην τοπική οικονομία και την πρωτογενή παραγωγή της Μαγνησίας είναι εκτεταμένες. Η κυβέρνηση οφείλει να δείξει την απαραίτητη πολιτική υπευθυνότητα και να διασφαλίσει στο ακέραιο τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων γιατί αποτελούν παράγοντες ζωτικής σημασίας για την οικονομική τους επιβίωση και τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους».

www.ertnews.gr



Source link