Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Αλμυρός Βόλου: Τα μυστικά των λιμνών Ζερέλια (video)

limnes-zerelia-1024x667

Πριν δέκα χιλιάδες χρόνια έπεσαν από το διάστημα κομμάτια από έκρηξη δυο αστεροειδών και δημιούργησαν δυο κρατήρες. Αυτοί οι κρατήρες έγιναν λίμνες με το όνομα Λίμνες Ζερέλια ή “Τα μάτια του Θεού”, όπως τις αναφέρουν οι κάτοικοι του Αλμυρού, καθώς αυτό το μοναδικό παγκόσμιο θέαμα, βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη του Αλμυρού Βόλου.

Ο Διευθυντής του Ελληνικού Μουσείου Μετεωριτών Τάκης Θεοδοσίου, μίλησε στην ΕΡΤ3 για την μελέτη κατά αποτελέσματα της επιστημονικής του έρευνας. “Οι λίμνες Ζερέλια ή Ζηρέλια είναι δύο λίμνες κυκλικού σχήματος, που βρίσκονται τέσσερα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Αλμυρού και δυόμιση χ.λ.μ. από το Δ.Δ. Ευξεινούπολης, σε υψόμετρο 130 μέτρων από τη θάλασσα, στους βόρειους πρόποδες της Όθρυος.

Ανατολικά της μεγάλης λίμνης υπάρχει μικρός γήλοφος (μαγούλα). Εκεί έχει εντοπιστεί προϊστορικός οικισμός, ο οποίος κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά τις αρχές της της Μέσης Νεολιθικής (5.800-5.300 π.Χ.) και συνέχισε να κατοικείται κατά την Εποχή του Χαλκού και τα ιστορικά χρόνια.

Στις λίμνες βρέθηκαν υπολείμματα σιδηρονικελίου και ιριδίου, τα οποία είναι σπάνια μέταλλα και προδίδουν μετεωρική προέλευση”, πρόσθεσε ο κ. Θεοδοσίου. “|Υπολογίζουμε, ότι πριν από οκτώ έως δώδεκα χιλιάδες χρόνια έπεσαν στην περιοχή δύο αστεροειδείς διαστάσεων περίπου πέντε έως δεκαπέντε χιλιάδες χρόνια και οι κρατήρες που δημιουργήθηκαν γέμισαν στη συνέχεια με νερό”, επισήμανε.

“Μάλιστα, υπάρχουν αρχαιολογικά στοιχεία, ότι οι κάτοικοι συνέλεξαν αυτά τα πολύτιμα και ιδιαίτερα μέταλλα των μετεωριτών τα οποία επεξεργάστηκαν φτιάχνοντας αντικείμενα και όπλα”, κατέληξε ο κ. Θεοδοσίου.

www.ertnews.gr



Source link