Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Αιθιοπία: Τουλάχιστον 183 νεκροί από τον Ιούλιο στις συγκρούσεις στην Αμχάρα

Τουλάχιστον 183 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιούλιο στην πολιτεία Αμχάρα της Αιθιοπίας, όπου μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε πως «ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση» στη χώρα μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις αρχές του μήνα, κάνοντας ιδίως λόγο για «μαζικές συλλήψεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πολιτεία Αμχάρα «μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων ανάμεσα στον αιθιοπικό στρατό και την τοπική πολιτοφυλακή FANO, και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης την 4η Αυγούστου, η κατάσταση έχει χειροτερέψει σημαντικά», τόνισε στον Τύπο στη Γενεύη η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, η Μάρτα Ουρτάδο.

«Τουλάχιστον 183 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις από τον Ιούλιο» κατά πληροφορίες που συγκέντρωσε η ΥΑ, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της.

Η Αμχάρα, η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αιθιοπίας, έχει μετατραπεί από τον Απρίλιο σε θέατρο ένοπλων συγκρούσεων, εξαιτίας της ανακοίνωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πως θα διαλύσει τις «ειδικές δυνάμεις» της φερώνυμης εθνότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέβαλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις αρχές του μήνα, έπειτα από τις νέες μάχες τον Ιούλιο ανάμεσα στον στρατό και μαχητές Αμχάρα, ιδίως μελών της οργάνωσης «άμυνας» FANO.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ορισμένες περιοχές της Αιθιοπίας», επέμεινε η κυρία Ουρτάδο, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σημαίνει πως οι αρχές αποκτούν πολύ ευρείες εξουσίες. Μπορούν να συλλαμβάνουν υπόπτους χωρίς εντάλματα ή αποφάσεις της δικαιοσύνης, να επιβάλουν απαγορεύσεις της κυκλοφορίας ή να απαγορεύουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις, εξήγησε.

«Λάβαμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχουν συλληφθεί πάνω από 1.000 άνθρωποι» δυνάμει του μέτρου και «πολλοί είναι νέοι που ανήκουν στην εθνότητα Αμχάρα και τους βαραίνουν υποψίες πως υποστηρίζουν τη FANO», συνέχισε.

«Από τις αρχές Αυγούστου, γίνονται μαζικές έρευνες από σπίτι σε σπίτι», πρόσθεσε.

«Καλούμε τις αρχές να σταματήσουν τις μαζικές συλλήψεις, να φροντίσουν οποιαδήποτε στέρηση της ελευθερίας να υπόκειται στον έλεγχο της δικαιοσύνης και να αφήσει ελεύθερους ανθρώπους που συνελήφθησαν αυθαίρετα», τόνισε απευθύνοντας επίσης έκκληση σε όλα τα μέρη να «σταματήσουν τους φόνους, άλλες παραβιάσεις και καταχρήσεις».

Οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώθηκαν τον Απρίλιο στην Αμχάρα, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ έκανε γνωστό πως θα διαλύσει τις «ειδικές δυνάμεις», παραστρατιωτικές ομάδες που σχηματίστηκαν σε αυτή όπως και σε άλλες αιθιοπικές πολιτείες εδώ και περίπου 15 χρόνια. Οι εθνικιστές Αμχάρα διαμαρτυρήθηκαν έντονα εναντίον της απόφασης, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να αποδυναμώσει την περιοχή τους.

Οι «ειδικές δυνάμεις» από την Αμχάρα, όπως και η πολιτοφυλακή FANO, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού στη γειτονική πολιτεία Τιγκράι από τον Νοέμβριο του 2020 ως τον Νοέμβριο του 2022.



Source link