Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Έκθεση ζωγραφικής και ψηφιδωτού στο Μουσείο – Πινακοθήκη Χρ. Ζώγια

#ΦΥΣΗ#NATURE_1500

Την Τετάρτη 14/02/2024 και ώρα 18:00 στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων στο ισόγειο του Μουσείου – Πινακοθήκη Χρ. Ζώγια (Ανθ. Γαζή και Βλαχάβα), θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «#Φύση, #Nature, #Natura, #Natuur, #Naturaleza» της Μαριάννας Tatini Μωραΐτου και Ευφροσύνης Zia Γεωργιάδου από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Μουσείων Δήμου Βόλου, Έλενα Αντωνοπούλου. Η έκθεση πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου με την υποστήριξη του σωματείου Πολίτες για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου και τον Πρώτο Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό έως 15 Μαρτίου 2024, κάθε Τετάρτη, Παρασκευή 18:00 – 20:00 και Σάββατο 11:00 – 13:00, και θα πλαισιωθεί από διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις με λογοτεχνία, ποίηση, art therapy και εργαστήρια εικαστικών για παιδιά.
Η εικαστική επιμέλεια έγινε από την Αλεξάνδρα Σάββα, πτυχιούχο του Τμήματος Πολιτισμού, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Οι δύο Βολιώτισσες εικαστικοί που συμμετέχουν έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα της φύσης τα τελευταία χρόνια σε διάφορες εκθέσεις τους στην Αθήνα, τον Βόλο και το εξωτερικό. Σχετικά με την έκθεση σημειώνουν:
«Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην ομορφιά της φύσης, ως μια παρότρυνση για την αλλαγή της σχέσης μας μαζί της. Στην σημερινή εποχή που η φύση απαξιώνεται και καταστρέφεται, η τέχνη αποτελεί μια μικρή όαση, ένα τρόπο ευαισθητοποίησης για τον άνθρωπο και τις πράξεις του. Η προστασία της φύσης, η αποκατάστασή της και η συμβολή μας στην πραγματοποίησή τους, είναι απαραίτητη. Η μόλυνση του αέρα, των υδάτων, του εδάφους και τέλος η κλιματική αλλαγή, είναι τα κομμάτια που συνδιάζονται στο παζλ της καταστροφής. Χρειάζεται να το παρατηρήσουμε, να το συνειδητοποιήσουμε και να λάβουμε την απαιτούμενη δράση για την αλλαγή που τόσο χρειαζόμαστε.
Τα εκθέματα της ζωγραφικής και του ψηφιδωτού αποτυπώνουν στιγμές ενσυναίσθησης μαζί της και αποδεικνύουν ότι κάθε είδους τέχνη, όταν εμπνέεται από την φύση, έχει κάτι κοινό: την ζωντάνια, την φρεσκάδα και την ομορφιά.»

Η Τατίνι Μαριάννα Μωραΐτου είναι ζωγράφος και εναλλακτική θεραπεύτρια. Σπούδασε ζωγραφική στον Βόλο στο Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο Βόλου με τον Π.Θεολόγου και στην Αθήνα στην Άποψη του Βρ. Τσούχλου. Έκανε σπουδές θεραπευτικής ζωγραφικής στην Ινδία στο Osho Multiversity. Ο κύκλος της ζωής, τα ψυχογραφικά πορτρέτα, η φύση και οι εναλλαγές της αποτελούν την κύρια θεματογραφία της. Χειρίζεται αφαιρετική γραφή, δίνοντας έμφαση στην χειρονομιακή χρήση του χρώματος και στις ρυθμικές εναλλαγές θερμής και ψυχρής χρωματικής κλίμακας. Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε 23 ατομικές και 37 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Ολλανδία, Βέλγιο και Ινδία. Πίνακες της ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Αμερική, Ολλανδία και Ελλάδα.
H Ευφροσύνη Zia Γεωργιάδου σπούδασε στο ΙΕΚ Δήμου Βόλου συντήρηση αρχαιοτήτων και ασχολείται με την τέχνη του ψηφιδωτού εδώ και 15 χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικού και μοντέρνου ψηφιδωτού στην Ελλάδα από Έλληνες δασκάλους Olga Goulandris και Νίκο Τόλη και δασκάλους του εξωτερικού Julio Μenossi, Susanne Spahi, Liliana Waisman και Marco de Luca.
.

www.ertnews.gr



Source link