Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Άρχισε η καταβολή αποζημιώσεων για οικοσκευές στις πληγείσες περιοχές – Μέσα στον Οκτώβριο οι πρώτες πληρωμες στους αγρότες

Με απλοποιημένες διαδικασίες προχωρούν τα έργα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές, ενώ η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων για την οικοσκευή άρχισε από χτες και ήδη 4.470 νοικοκυριά έλαβαν 25,6 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο η καταβολή προς τους κατοίκους που μπορούν να εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης, αλλά βάσει στοιχείων που επεξεργάζονται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ. Παράλληλα συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. Σε εξέλιξη και οι αυτοψίες σε κτίρια και υποδομές που πραγματοποιούν κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας με τη συνδρομή δεκάδων μηχανικών του Στρατού. 

Ανοιχτή και η διαδικασία των δηλώσεων των αγροτών για τις ζημιές στον ΕΛΓΑ. «Μπορούν να κάνουν τις δηλώσεις και χειρόγραφα μέσω των ανταποκριτών. Θα προχωρήσουν άμεσα οι καταβολές των ενισχύσεων πιστεύουμε μέσα στον Οκτώβριο θα δοθεί και η προκαταβολή» είπε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης.

Βάσει χρονοδιαγράμματος μέσα στον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο το ψηφιακό αρχείο με τους δικαιούχους παραγωγούς και θα ξεκινήσουν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων.

Άρχισε η καταβολή αποζημιώσεων για οικοσκευές  στις πληγείσες περιοχές – Μέσα στον Οκτώβριο οι πρώτες πληρωμες στους αγρότες
(AP Photo/Vaggelis Kousioras)

«Δεν είναι υποχρεωμένος ο παραγωγός να πληρώσει όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις για να πάνε οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Είναι μια επίπονη εργασία που θα συνδυαστεί με τις δηλώσεις ζημιάς που θα υποβάλλουν και θα μπορούν σε εύλογο διάστημα να προσδιοριστούν και να λάβουν προκαταβολή για τις αποζημιώσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Δειγματοληψίες και επιτόπιες παρατηρήσεις για την επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων στα εδάφη της Θεσσαλίας πραγματοποιούν ερευνητές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με κινητό Εργαστήριο Αναλύσεων Εδαφών και Νερών. Διαπιστώθηκε σημαντική ποικιλομορφία των επιπτώσεων της πλημμύρας στους αγρούς ανάλογα με το ανάγλυφο και τη θέση τους.

Στην περιοχή της Νέας Λεύκης πέριξ του χειμάρρου «Γκουσμπασανιώτης» διαπιστώθηκε σε μεγάλες εκτάσεις, η απώλεια του επιφανειακού γόνιμου εδάφους εξαιτίας της σφοδρής κίνησης του νερού κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων.

«Βλέπαμε το νερό να έρχεται από τα χωράφια όλο και πιο γρήγορα. Προσπαθούσαμε να βάλουμε τσουβάλια, να κλείσουμε με νάιλον να μην μπει από πίσω. Εδώ βρήκαν ρωγμές στους τοίχους, έσπασαν κάποια τούβλα, έκανε καθίζηση στο υπόγειο, πήρε μια κλήση, θα δούμε δεν ξέρω» δήλωσε η κάτοικος Γιαννούλης, Μαρία Παππά.

«Εμείς είχαμε ζημιές στους κοινόχρηστους χώρους στις αποθήκες, ασανσέρ, καυστήρες και εκεί φοβόμαστε μήπως δεν υπάρχει αποζημίωση» είπε ο κάτοικος του Αγίου Θωμά, Αριστείδης Πλεξίδας.

Στο μεταξύ, τα σχολεία της Θεσσαλίας θα παραμείνουν κλειστά και την επόμενη εβδομάδα, ενώ έγινε γνωστό ότι θα δοθεί ειδική μέριμνα για την αναπλήρωση των μαθημάτων.





Source link