Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Άδεια μητρότητας και πατρότητας: Τι ισχύει και τι δικαιούνται οι γονείς

Συχνά οι γονείς που φέρνουν στη ζωή νέα μέλη της οικογένειάς τους αναρωτιούνται τι ισχύει και αν δικαιούνται τις άδειες μητρότητας και πατρότητας, αντίστοιχα.

Η άδεια που μπορεί να πάρει μια νέα μητέρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άδεια που δικαιούται η μητέρα για το νεογέννητο παιδί της είναι συνολικά 17 εβδομάδες, για τις εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα. Από αυτές τις 17 εβδομάδες, οι 8 εβδομάδες (56 ημέρες) αφορούν την περίοδο πριν τον τοκετό και οι υπόλοιπες 9 εβδομάδες (63 ημέρες) αφορούν την περίοδο μετά τον τοκετό. Η άδεια αυτή ξεκινά από την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (ΠΗΤ) που δίνει ο γιατρός.

Στη συνέχεια αφού περάσουν και οι 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό, γίνεται χρήση της κανονική αδείας. Μετά το πέρας της κανονικής αδείας γίνεται χρήση του 9μήνου από την υπηρεσία ΔΥΠΑ. Δηλαδή για αυτούς τους 9 μήνες η μητέρα δεν εργάζεται και αμείβεται από την υπηρεσία ΔΥΠΑ.

Απαγορεύεται η καταγγελία σύμβασης (απόλυση) της μητέρας μέχρι να φθάσει το τέκνο 18 μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άδεια που μπορεί να πάρει ένας πατέρας

Η άδεια που δικαιούται ο πατέρας για το νεογέννητο παιδί είναι συνολικά 14 ημέρες.

Δύο ημέρες άδειας πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 12 ημέρες εντός 30 ημερών από την ημέρα γέννησης. Εναλλακτικά, χορηγείται το σύνολο των ημερών άδειας μετά την ημερομηνία γέννησης.

Απαγορεύεται η καταγγελία σύμβασης (απόλυση) του πατέρα μέχρι να φθάσει το τέκνο 6 μηνών.



Source link