29 Σεπτεμβρίου 2024

Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Να αλλάξει η μελέτη οριοθέτησης του Χαλορέματος στον Πλατανιά ζητά η Αποκεντρωμένη

IMG_2210

Την ανάγκη προσαρμογής της μελέτης οριοθέτησης του Χαλορέματος στον Πλατανιά επισημαίνει με χθεσινό έγγραφό της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, λόγω των μεταβολών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες ενώ τονίζει ότι θα πρέπει να ανασυσταθεί το υδατόρεμα στο ίχνος της ιστορικής κοίτης του.

Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση στη μελέτη μελέτη οριοθέτησης που είχε καταθέσει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων. Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος Σηπιάδας δηλώνει “δικαιωμένος” καθότι, όπως αναφέρει, “από την αρχή είχε εντοπίσει τα προβλήματα που θα δημιουργούσε το αλιευτικό καταφύγιο που κατασκευάζεται μπροστά στο ρέμα”.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου μεταξύ άλλων αναφέρει: «… Παράνομα ξεκίνησε η κατασκευή του λιμανιού Πλατανιά σε μη οριοθετημένο ρέμα. Κατασπατάληση χρημάτων χωρίς ουσιαστικά έργα. Όπως επίσης η Αποκεντρωμένη  δέχεται ότι η επέκταση του προσήνεμου μώλου πρέπει να κατασκευαστεί σε άλλη θέση κι όχι εκεί που εκβάλλει το υδατόρεμα, ώστε, να μην φράζει την εκβολή, να μην προκαλεί και να μην εντείνει πλημμυρικά φαινόμενα… Εντοπίσαμε τα λάθη, ζητήσαμε διορθώσεις όχι ακύρωση του έργου, δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, μας παρουσίαζαν ως γραφικούς που δεν θέλουμε την ανάπτυξη.  Δυστυχώς έπρεπε να γίνει η καταστροφή για να δικαιωθούμε. Πιστεύουμε τώρα πως δεν θα είμαστε οι γραφικοί που δεν θέλουν την ανάπτυξη αλλά οι ρεαλιστές που βλέπουν μπροστά, που αγαπούν τον τόπο, που θέλουν το Πήλιο να γίνει τουριστικός προορισμός, που θέλουν το Πήλιο να ακούγεται για τα καλά και όχι για τα άσχημα και τις καταστροφές, που θέλουν έργα με προδιαγραφές, που θέλουν έργα που θα εναρμονίζονται με την φυσική ομορφιά και τη μοναδικότητα του Πηλίου…».

Η γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ της οριοθέτησης του Χαλορέματος  της Αποκεντρωμένης:

Η Υπηρεσία μας κρίνει αναγκαίο, για την οριοθέτηση – διευθέτηση του Χαλορέματος να εξεταστούν σε προτεραιότητα:

  1. διόρθωση – συμπλήρωση της μελέτης, τεχνικής έκθεσης, οριζοντιογραφίας σύμφωνα με τις προαναφερθέντες παρατηρήσεις και προσαρμογή της μελέτης του έργου Οριοθέτησης – Διευθέτησης του ρέματος Χαλόρεμα, λόγω μεταβολών εξαιτίας των πρόσφατων πλημμυρών,
  2. δυνατότητα ανασύστασης του υδατορέματος στο ίχνος της ιστορικής κοίτης του:

Στην τεχνική έκθεση της μελέτης θα πρέπει να συμπεριληφθεί κεφάλαιο συγκριτικής διαχρονικής αξιολόγησης της μορφολογίας του υδατορέματος, σύμφωνα με την παρ. 4.η του άρθρου 2 της Κ.Υ.Α. 140055/2017 (Β’ 428), όπου θα αναδεικνύεται η θέση της ιστορικής κοίτης του εν λόγω ρέματος και θα εξετάζεται η δυνατότητα ανασύστασης του υδατορέματος στο ίχνος της ιστορικής κοίτης του. Η πρόταση οριοθέτησης, με και χωρίς έργα διευθέτησης, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την ιστορική κοίτη και, κατά το δυνατόν, να την περιβάλλει. Στις περιπτώσεις που η ύπαρξη παραρεμάτιων κατασκευών ή κατασκευών που βρίσκονται εντός των φυσικών ιστορικών όχθεων επηρεάζει τη χάραξη των προτεινόμενων οριογραμμών, συνιστάται ο φάκελος οριοθέτησης να συμπληρώνεται με όλα τα διαθέσιμα, από τις καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες (Υ.ΔΟΜ., Περιφέρεια κ.α.), στοιχεία νομιμότητας, φορέα και χρόνου κατασκευής τους, ώστε να επανεξεταστούν για τον καθορισμό των οριογραμμών. Τα στοιχεία νομιμότητας και χρόνου κατασκευής των επεμβάσεων εντός της φυσικής όχθης κρίνονται απαραίτητα για τον καθορισμό των οριογραμμών ώστε, η επικύρωσή τους, να μην οδηγήσει στην «τακτοποίηση» τυχόν αυθαίρετων επιχώσεων και κτισμάτων εντός της φυσικής/ιστορικής κοίτης του ρέματος τα οποία, ενδεχομένως, θα μείνουν εκτός της πρότασης οριοθέτησης με έργα διευθέτησης. Επίσης, τα στοιχεία αυτά κρίνονται απαραίτητα και στην περίπτωση που, από την ανωτέρω εξέταση, διαπιστωθεί ότι η ανασύσταση της ιστορικής κοίτης του υδατορέματος είναι ανέφικτη, καθώς, στην τεχνική έκθεση θα πρέπει να αναλύονται και τεκμηριώνονται, με σχετικά στοιχεία, οι λόγοι που δυσχεραίνουν ή εμποδίζουν την ως άνω ανασύσταση.

  1. η επέκταση του προσήνεμου μώλου να κατασκευαστεί σε άλλη θέση κι όχι εκεί που εκβάλλει το υδατόρεμα, ώστε, να μην φράζει την εκβολή, να μην προκαλεί και να μην εντείνει πλημμυρικά φαινόμενα.
  2. έργα ορεινής υδρονομίας, σε συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες, λόγω της χωροθέτησης του μεγαλύτερου τμήματος του συνολικού υδατορέματος σε ορεινή λεκάνη 1ης τάξης, για την ανάσχεση των πλημμυρικών απορροών, ανάντι του οικισμού. Γίνεται γενική μνεία στη συμβολή τέτοιων έργων στην αντιπλημμυρική προστασία στα κεφ. 5.2.1 & 5.2.2 της ΜΠΕ, όμως δεν αναφέρεται η ΜΠΕ σε συγκεκριμένα έργα για το Χαλόρεμα. Η ΜΠΕ μόνον αναφέρει ότι τα προτεινόμενα έργα διευθέτησης στη ΜΠΕ είναι συμβατά με τους στόχους και τις κατευθύνσεις του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης

www.ertnews.gr



Source link