12 Σεπτεμβρίου 2024

Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Βρετανία: Σε κρίση το NHS δείχνει έκθεση – «Ασυγχώρητα τα ευρήματα»

Βρετανία: Σε κρίση το NHS δείχνει έκθεση - «Ασυγχώρητα τα ευρήματα»

Σε βαθιά κρίση βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βρετανία (NHS), ένας από τους πιο σεβαστούς θεσμούς της χώρας, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση. Σε αυτήν γίνεται λόγος για τραγικές καθυστερήσεις στις θεραπείες, για ετοιμόρροπα νοσοκομεία, για ασθενείς ψυχικής υγείας μέσα σε «μολυσμένα κελιά» και για πολύ μικρότερο αριθμό σαρωτών MRI σε σχέση με συγκρίσιμες χώρες.

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι επεξεργάζεται ένα 10ετές σχέδιο που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με τον «μεγαλύτερο επανασχεδιασμό του NHS»

Το NHS βρίσκεται εδώ και χρόνια σε ένα σπιράλ παρακμής λόγω υποχρηματοδότησης, διοικητικών παρεμβάσεων, αλλά και των προκλήσεων της πρόσφατης πανδημίας. Το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στη Βρετανία είναι τεράστιο αν σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η τραγική κατάσταση του NHS υπήρξε ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους πολλοί άνθρωποι ψήφισαν το Εργατικό Κόμμα στις πρόσφατες εκλογές.

Στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τον χειρουργό και μέλος της Βουλής των Λόρδων, Άρα Ντάρζι, έπειτα από ανάθεση του ίδιου του Στάρμερ, αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 η κυβέρνηση των Συντηρητικών έβαλε σε εφαρμογή ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας. Ως αποτέλεσμα, το NHS «λιμοκτονούσε από έλλειψη κεφαλαίων», με αποτέλεσμα να μείνει πίσω από άλλες χώρες όσον αφορά τις επενδύσεις σε διαγνωστικό εξοπλισμό, τεχνολογία και κτίρια.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα των NYT, ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε χθες Τετάρτη ότι επεξεργάζεται ένα 10ετές σχέδιο που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με τον «μεγαλύτερο επανασχεδιασμό του NHS» από τη δημιουργία του το 1948.

Στάρμερ: «Ασυγχώρητα» τα ευρήματα

Τα ευρήματα δεν αποτελούν καμία έκπληξη δεδομένου ότι η ικανοποίηση των Βρετανών από τις υπηρεσίες υγείας είναι «στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών», αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, ακόμη και ο λόρδος Ντάρζι που υπηρέτησε στο NHS τριάντα χρόνια δήλωσε ότι σοκαρίστηκε από όσα ανακάλυψε και επέρριψε την ευθύνη για τα προβλήματα στις διαδοχικές συντηρητικές κυβερνήσεις επί 14 χρόνια.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η αποτυχία επενδύσεων στο εθνικό σύστημα υγείας συνέπεσε με την αύξηση της ζήτησης λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της Βρετανίας και της αύξησης των επιπέδων μακροχρόνιας ασθένειας.

Ο Στάρμερ περιέγραψε τα ευρήματα της έκθεσης ως «ασυγχώρητα» και αναμένεται να δηλώσει στη σημερινή ομιλία του ότι πρέπει «να μεταρρυθμιστεί ή να πεθάνει». «Οι άνθρωποι έχουν κάθε δικαίωμα να είναι θυμωμένοι. Δεν είναι μόνο επειδή το NHS είναι τόσο προσωπικό θέμα για όλους μας – είναι επειδή ορισμένες από αυτές τις αποτυχίες είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».

Πληρωμένη μέσω της γενικής φορολογίας και των κρατήσεων από τη μισθοδοσία, η ιατρική περίθαλψη στη Βρετανία παρέχεται στους ασθενείς χωρίς να αλλάζουν χέρια χρήματα, με λίγες εξαιρέσεις, όπως η οδοντιατρική και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σημειώνεται ότι το NHS δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από κυβέρνηση Εργατικών που είχε ως στόχο να καταστήσει την υγειονομική περίθαλψη διαθέσιμη σε όλους, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

Στην ομιλία του, ο Στάρμερ αναμένεται να πει ότι απαιτείται μια μακρά αναμονή ωσότου αποκατασταθεί το NHS. Ήταν δε, μόλις τον περασμένο μήνα όταν ο ίδιος δήλωσε ότι λόγω των τεράστιων προβλημάτων που κληρονόμησε για την αποκατάσταση της οικονομίας και των δημόσιων υπηρεσιών, οι συνθήκες «θα χειροτερέψουν προτού βελτιωθούν». Για την ώρα, η κυβέρνηση  θα επικεντρωθεί στην ψηφιοποίηση του NHS, στη μεταφορά της περίθαλψης από τα υπερφορτωμένα νοσοκομεία σε άλλες δομές και στην επένδυση στην προληπτική υγειονομική περίθαλψη.

Μεγάλες αναμονές που οδηγούσαν σε θανάτους

Μεταξύ των συνεπειών της υποχρηματοδότησης που αναδεικνύονται στην εν λόγω έκθεση αναφέρονται οι μεγάλες αναμονές για θεραπεία στα επείγοντα περιστατικά, οι οποίες εκτιμάται ότι προκάλεσαν επιπλέον 14.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Τα χρόνια προβλήματα που τονίζονται στην έκθεση και είχαν συσσωρευτεί με τα χρόνια στο σύστημα υγείας οξύνθηκαν όταν χτύπησε η πανδημία του κορονοϊού. Το NHS «μπήκε στη μάχη» με λιγότερα διαθέσιμα κρεβάτια και λιγότερο προσωπικό από ό,τι τα περισσότερα άλλα συστήματα υγείας υψηλού εισοδήματος, αναφέρει η έκθεση.

Τα νοσοκομεία καθυστερούσαν, ακύρωναν ή ανέβαλλαν τις λιγότερο επείγουσες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου από ό,τι οποιοδήποτε άλλο συγκρίσιμο σύστημα υγείας. Το αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτερες αναμονές για θεραπεία. Οι ουρές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών υπερδιπλασιάστηκαν.

Ο λόρδος Ντάρζι, τέλος, ήταν ιδιαιτέρως επικριτικός για τη μεγάλη αναδιάρθρωση του NHS το 2012 από τον συντηρητικό υπουργό Υγείας, Άντριου Λάνσλι, την οποία στην έκθεση περιέγραψε ως «μια καταστροφή χωρίς διεθνές προηγούμενο».

Όπως σημειώνει, η ικανότητα της υγειονομικής υπηρεσίας «υποβαθμίστηκε από καταστροφικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις», ενώ «χάθηκε η εμπιστοσύνη και η καλή θέληση πολλών υπαλλήλων πρώτης γραμμής».

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘340313380049750’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);



Source link